Redactie
Redactie Reizen 23 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Van ontbijt tot borrel: de ultieme citytrip in Brugge ziet er zo uit

Stel je loopt over straat en een weldoener geeft je de kans om een citytrip te maken voor één weekend. De invulling is aan jou, de kosten zijn voor hem. Wat zou je doen? Onze aanrader: Brugge. Een stad waar culturele, culinaire en architectonische hoogstandjes samenkomen en waar je gegarandeerd kunt genieten van een optimaal weekendje weg.

Waarom dat zo is, leggen wij je in dit artikel uit door je 48 uur mee te nemen naar de ‘Parel van Vlaanderen’. Brugge is een middeleeuwse stad waar traditionele pracht samenkomt met hedendaagse luxe. Een plek waar je kunt verdwijnen in de wirwar van straatjes en tussen de eeuwenoude architectuur. Een plek waar terrassen samensmelten met unieke grachten en waar je oneindig kunt genieten van culinaire kunstwerken.

Dag 1 in Brugge

Twee dagen is relatief kort om een stad tot in de puntjes te ontdekken, dus vroeg starten met de dag is gunstig. Begin met een uitgebreid ontbijt en leesvoer bij Books & Brunch op de Brugse Garenmarkt. Verwacht Franse croissants, Engelse worsten of een klassieke pistolet – alles vers.

Daarna is het tijd om de Grote Markt aan te doen, de kern van de stad. Geniet hier van de gildehuizen met prachtige gevels en beklim vooral de Halletoren, die beter bekend staat als het Belfort van Brugge. En nee, de biologische croissantjes van Books & Brunch zijn je niet verkeerd gevallen, de toren staat daadwerkelijk scheef. De toren staat een volle meter uit het lood naar het oosten. Je kunt ‘m wel gewoon veilig beklimmen. De 366 smalle treden brengen je naar een hoogte van 83 meter, waar je kunt genieten van een 360-gradenuitzicht over de stad.

Stedentrip Brugge

Pak vervolgens het Historium mee aan de andere kant van het plein. Deze VR-experience sleurt je mee in een wereld waar decors, film, muziek en speciale effecten versmelten tot een magische ervaring. Binnen een uur snap je de geschiedenis van Brugge, zonder in slaap te vallen.

In Brugge struikel je over de chocolatiers, de trots van Vlaanderen. Aanrader: Proeverie Chocolaterie Sukerbuyc, in de buurt van de Onze Lieve Vrouwekerk. De volledige omgeving is de moeite waard vanwege de indrukwekkende bouwsels, maar een met chocolade overgoten moment wint het natuurlijk van alles.

stedentrip Brugge

Wandel van Proeverie Chocolaterie Sukerbuyc op je gemakje dwars door de stad naar Tom’s Diner. Dit is een route van 1.3 kilometer, maar neem de tijd om onderweg te verdwalen. Tom’s Diner is een knus restaurant waar écht lekker eten hoog in het vaandel staat. Geen massawerk, maar aandacht voor de pracht op je bord. Zak lekker door in het restaurant of pak nog een van de vele biercafés mee, zoals B-Taste aan de Oud Sint-Jan.

Een andere optie is een bezoek aan het beroemde Concertgebouw, een modern complex tussen de middeleeuwse architect. De binnenkant van het gebouw is minstens zo indrukkend en biedt ruimte aan uiteenlopende voorstellingen. Van 6 december tot 16 december vindt in het Concertgebouw bijvoorbeeld December Dance plaats, een week waarin dansvoorstellingen de hoofdrol spelen.

De winter is overigens bij uitstek een aantrekkelijke periode om Brugge aan te doen. Indien er sneeuw valt, waan jij jezelf in een filmisch decor. Ook zonder een deken van sneeuw is de stad uiterst sfeervol in deze periode, niet als laatste vanwege de winterse kleuren en talloze evenementen – uiteraard met een grote kerstmarkt.

Dag 2 in Brugge

Uitslapen kan altijd nog, dus op naar Li O Lait in de Dweersstraat 30. Hier kun je ouderwets genieten van filterkoffie, wat geen verkeerde luxe is in de ochtend. Verder geen rariteiten bij Li O Lait, behalve een stevig ontbijt.

Iets wat je hard nodig gaat hebben, want in de middag ga je alweer aan het bier tijdens een rondleiding door Brouwerij de Halve Maan. Proeven dan hè, niet gieten. Hier kun je een tour maken door een van de laatste originele brouwerijen in Brugge, waar je alles te weten komt over het brouwproces. Mooi meegenomen: vanaf het dak van de brouwerij heb je prachtig uitzicht over de stad. Uiteraard sluit je de tour af met een vers getapte pint.

Ja, ja, het is duidelijk: je hebt nog een lichte kater van de vorige avond, dus een cafeïne-injectie is een vereiste. Espressobar I Love Coffee in het centrum van de stad laat niks aan de verbeelding over. Zoek een plekje op in de achterkant van de zaak en geniet in alle rust van het zwarte goud.

stedentrip Brugge

Van koffie naar de beroemde grachten. Brugge was in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Het gros van de handel werd per boot vervoerd. De authentieke stadsdelen, inclusief de grachten, zijn goed behouden gebleven. Maak daarom een boottocht door de grachten en ontdek hoe de stad is gevormd. Vanaf het water ziet alles er immers anders uit.

Sluit het weekend vervolgens af met een diner van jewelste bij restaurant Bruut, recht aan de Groenerei. Hier staan de neven Bruno en Bas Timperman achter het fornuis om voor jou gerechten te bouwen op basis van seizoensproducten. Om pure en verse producten te kunnen aanbieden, is er uitsluitend een keuzemenu in drie, vier of vijf gangen. Zin gekregen om Brugge te ontdekken? Klik hier voor meer info.

Meer Vlaanderen?

Vlaanderen leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Verdwijn bijvoorbeeld in de romantische straatjes van Brugge, ontdek de Vlaamse cultuur in Antwerpen of bezoek het altijd levendige Gent. Benieuwd welke stad bij jou past? Bekijk hier alle artikelen die we eerder over Vlaanderen schreven.

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.