Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's 24 apr 2018
Leestijd: 7 minuten

6 essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto

Wanneer je een gloednieuwe auto koopt, weet je zeker dat deze in absolute topconditie verkeert. Voor een tweedehands auto geldt dat helaas niet. Zeker als je een occasion koopt met aardig wat kilometers op de teller, weet je nooit zeker wat je in huis haalt. Gelukkig kun je veel problemen uitsluiten en zo ellende voorkomen voordat je overgaat tot de koop.

1. Doe vooronderzoek

Het aanbod tweedehands auto’s in Nederland is enorm, om nog maar te zwijgen over het aantal occasions die je uit Duitsland kunt halen. Er is meer dan genoeg keuze, dus wees kritisch. Bepaal voor jezelf wat je zoekt in een auto en kijk welke merken en modellen geschikt zijn. Sommige auto’s zijn namelijk betrouwbaardere dan andere auto’s.

Zodra je hebt besloten welk merk en model het moet gaan worden, begint de zoektocht pas echt. Vaak heb je namelijk nog de keuze uit verschillende bouwjaren, uitvoeringen en kilometerstanden. Hierdoor lopen ook de prijzen vaak flink uiteen. Het is daarom belangrijk om veel vergelijkingen te doen zodat je niet te veel betaalt. De kilometerstand is een belangrijke indicator, maar het is meer dan alleen nummer. Lees hier alles wat je moet weten over de kilometerstand.

Hoe belangrijk is de kilometerstand bij het kopen van een tweedehands auto?

Zodra je hebt besloten welke auto het moet gaan worden, is het belangrijk om de verkoper te controleren. Het beste kun je een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf die is aangesloten bij de BOVAG. Je hebt dan meer zekerheden met betrekking tot garantie en service. Dit heb je niet wanneer je een occasion koopt bij een handelaar of een particulier, maar vaak is de prijs dan wel lager.

2. Kijk of alle gegeven kloppen

Tegenwoordig kun je een hoop te weten komen over een auto aan de hand van het kenteken. Je vult hem gewoon in op de website van het RDW en er rolt meteen een lijst met gegevens uit. De APK-datum, het bouwjaar, technische gegevens of de auto als gestolen geregistreerd staat en nog veel meer. Dit kun je alvast doen voor je de auto gaat bekijken.

Eenmaal ter plaatsen is het belangrijk om te controleren of de identiteit van de verkoper overeenkomt met de naam op het kentekenbewijs. Je kunt tenslotte niet voorzichtig genoeg zijn. Controleer ook of het voertuigidentificatienummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer op de motorkap of onder de voorruit.

Een tweedehands auto invoeren vanuit Duitsland: waarom en hoe?

Check eveneens of de kilometerstand wel klopt. Dit kun je doen aan de hand van de Nationale Autopas (NAP). Heeft de verkoper geen NAP? Dan kan het zijn dat de teller is teruggedraaid. Dit is strafbaar, maar gebeurt helaas nog steeds. Tot slot controleer je de onderhoudshistorie van de auto. Vraag de verkoper om alle onderhoudsboekjes en controleer of ze zijn bijgehouden en of alles netjes is afgestempeld. Als dit niet het geval is, kun je niet zeker weten of de auto wel goed onderhouden is.

3. Controleer de auto van boven tot onder

Als op papier alles klopt, is het tijd om de auto beter te gaan bekijken. Doet dit grondig en laat je vooral niet opjagen door de verkoper. Controleer op krassen, slijtage, lekkage en roest. Niet alleen aan de buitenkant, maar op alle mogelijke plekken. Vergeet niet de naden te controleren en kijk of de achterklep en deuren nog mooi recht lopen.

Misschien wel het belangrijkste is het controleren van de motor. Een slechte motor kan je in de toekomst namelijk veel reparaties gaan kosten. Het is onmogelijk om vanaf de buitenkant te zien in welke staat het blok verkeert, maar een snelle blik kan je wel een idee geven. Let er vooral op dat alles er netjes en schoon uitziet. Niet alleen vóór de proefrit, maar ook daarna. Als de motor er na een stukje rijden nog steeds netjes uitziet, is dat een goed teken.

Deze 10 occasions blijven 100% betrouwbaar

Vervolgens is het tijd om de binnenkant te controleren. Let niet alleen op de bekleding en het dashboard, maar kijk ook of alle accessoires nog werken. Tot slot kijk je of er nog lekkages zijn en in welke staat de banden verkeren. Het is zeker niet raar om te vragen wanneer ze voor het laatst vervangen zijn. Als ze erg oud zijn, kun je dit gebruiken bij de onderhandeling over de prijs.

4. Maak een uitvoerige testrit

Al is het papierwerk op orde en ziet je nieuwe tweedehands auto er piekfijn uit, dan nog wil dat niet alles zeggen. Daarom is een testrit van groot belang. Koop dan ook nooit een auto zonder er in gereden te hebben. Wil de verkoper niet dat je rondje gaat rijden, koop de auto dan niet. Let ook op of de motor niet al warm is. Het kan zijn dat de auto moeilijk start wanneer de motor koud is en dat de verkoper hem daarom eerst opgewarmd heeft.

 

Een motor die zonder problemen start, is een goed teken. Luister vervolgens of de motor regelmatig en zonder onderbrekingen loopt. Als het toerental mooi gelijk blijft en je geen vreemde bijgeluiden hoort, zit je goed. Controleer nog wel even de uitlaat, want die kan lek zijn. Dit doe je door je voet tegen de uitlaat te houden wanneer de auto stationair draait. Hoor je gesis? Dan is er waarschijnlijk een lek. Controleer ook meteen de kleur van het uitlaatgas. Dit moet namelijk kleurloos zijn.

Tijdens het rijden, spelen je oren een belangrijke rol. Vreemde geluiden duiden vaak op slijtage. Controleer hier extra op wanneer je door bochten gaat of over een drempel rijdt. Let goed op of de auto vloeiend door de toeren loopt en of het schakelen soepel gaat. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat de koppeling of versnellingsbak versleten is.

Probeer tijdens je testrit of alle accessoires naar behoren werken. Denk aan de verlichting, ruitenwissers, radio, airco en elektrische ramen. Let er verder tijdens de rit op dat de auto lekker op de weg ligt en bijvoorbeeld niet naar een kant trekt. Rem ook een keer hard om te testen of de remmen en de schokdempers nog goed werken.

Weet je het niet zeker en twijfel je over de staat van de auto? Dan heb je het recht om te vragen om een aankoopkeuring. Deze laat je doen door een onafhankelijke partij. Zij controleren de auto op punten die jij misschien gemist hebt en zo voorkom je dat je een slechte auto koopt.

Een auto aanschaffen: ga je voor nieuw, private lease of toch een tweedehands?

5. Durf te onderhandelen

Een tweedehands auto is (bijna) nooit in perfecte staat. Het is daarom echt niet vreemd om de minpunten te benoemen. Ga de auto niet afkraken om korting te krijgen, maar het is niet gek om een prijsverlaging te vragen wanneer de banden erg versleten zijn. Wees vooral eerlijk en ga ook niet de keiharde onderhandelaar spelen. Het is in het belang van beide partijen om eruit te komen, dus werk samen om tot een mooie prijs te komen.

6. Zorg dat alles netjes wordt afgehandeld

Om problemen te voorkomen is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Leg dit allemaal vast in de koopovereenkomst en vergeet ook niet de leveringstermijn hier in op te nemen. Check ook of er eventueel een garantieperiode is. Bij een particulier is dit niet het geval, maar bij een autobedrijf vaak wel. Controleer dit dus vooraf. Het is daarom slim om een auto te kopen bij een BOVAG-bedrijf, want daar heb je altijd recht op een BOVAG-garantie bij auto’s vanaf 4.500 euro. Mocht je dan binnen de garantieperiode tegen problemen aanlopen, dan hoef je verder niets te bewijzen.

Deze auto’s moet je nooit tweedehands kopen

Je bent nu heel dichtbij de aanschaf van je tweedehands auto, maar niet voordat je de laatste dingen geregeld hebt. Koop je een auto van een particulier, vergeet dan niet om het kenteken over te schrijven. Ook ben je altijd verplicht om een WA-verzekering te hebben. Ga dus niet de weg op voordat je dit allemaal geregeld hebt. Mocht je een auto inruilen, vraag dan om een vrijwaringsbrief. Hiermee kun je aantonen dat schades en bekeuringen niet door jou veroorzaakt zijn.

Geniet van je tweedehands auto

De tweedehands automarkt kan een gevaarlijke plek zijn. Neem daarom de tijd om alles goed te regelen. Doe je huiswerk en wees kritisch. Ben je zelf geen echte kenner? Neem dan iemand mee die verstand heeft van auto’s. Een mooie occasion is een flinke investering, dus je wil geen onnodige risico’s nemen. Gebruik daarom de tips die wij je hebben gegeven. Op die manier verklein je de kans op vervelende verassingen en kun je optimaal genieten van je tweedehands auto.

PricewiseANWBRDW

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.