Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 1 okt 2018
Leestijd: 6 minuten

Een tweedehands Audi A6 kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Audi A6.

Voordat we verder ingaan op de Audi A6, willen we je eerst nog een aantal algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Audi A6

Ben je in de markt voor een auto uit het E-segment? Dan heb je ongetwijfeld ook nagedacht over een Audi A6. In 1994 nam de Duitse Autobouwer met vier ringen in het logo afscheid van de Audi 100 en verving deze met de Audi A6. Inmiddels is dit model uitgegroeid tot één van de meeste kenmerkende bolides uit het assortiment van Audi. Sinds zijn geboorte is er een hoop veranderd en zijn we inmiddels alweer aanbeland bij de vierde generatie. In 2019 verschijnt er een nieuwe generatie van de A6 Avant.

Tweedehands Audi A6 kopen
Netcarshow

De Audi A6 is er in twee verschillende varianten. Je kunt namelijk kiezen of je een Sedan of stationwagen wilt. Vooral die tweede optie, de zogenaamde Avant, is zeer populair. Dit is namelijk een volwaardige station, maar dan wel met de power van een sportwagen en alle luxe die je van Audi gewend bent. In onze ogen de ideale auto voor een jonge vader. De vraag is alleen of het kopen van een tweedehands Audi A6 een goede keuze is en waar je op moet letten.

Beschikbaarheid

Als je overweegt om een Audi A6 te kopen, raden we je aan om vooral naar de derde en vierde generatie te kijken. De tweede generatie zou ook nog kunnen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je een auto van veertien jaar of ouder koopt. Ook qua looks en luxe kun je in onze ogen beter voor een “nieuwer” model gaan. Gelukkig zijn deze goed te vinden op de tweedehands automarkt.

Gemiddeld genomen werden er in de afgelopen tien jaar ruim duizend nieuwe Audi A6’s verkocht per jaar. Daar belandden er natuurlijk ook een hoop van op Autoscout24 waar er nu bijna 1.500 op staan. Bijna tweederde daarvan is jonger dan zeven jaar en betreft de vierde generatie. Deze beginnen qua prijs bij ruim twaalfduizend euro en lopen vervolgens op richting de twee ton. Prijzig, maar nog steeds een stuk goedkoper dan in de showroom een nieuw Audi A6 kopen.

Waar moet je op letten

De mannen en vrouwen van de ANWB Wegenwacht zijn dagelijks bezig met auto’s die pech krijgen en helaas zit daar ook wel eens een A6 tussen. Bij de derde generatie (2004 – 2011) komen de problemen regelmatig voort uit slechte afwatering onder de voorruit. Hierdoor kan niet alleen het interieur, maar ook elektronica beschadigd raken. Naast storingen door waterschade heeft de A6 ook nog wel eens last van problemen met de elektrische handrem die leiden tot slijtage en onnodig brandstof gebruik. Ook de vierde generatie van na 2011 heeft hier last van.

Tweedehands Audi A6 kopen
Netcarshow

Daarbovenop is dit nieuwste model zeer gevoelig voor straling van buitenaf. Het komt wel eens voor dat de auto nergens meer op reageert als je onder een zendmast parkeert. Zelfs de portieren reageren dan soms niet meer. Verder kan ook de motor van deze nieuwe modellen voor hoge kosten zorgen. De 2.0 liter TDI heeft nog wel eens problemen met de turbo die dan vervangen moet worden. De modellen met een viercilinder TFSI kampen nog wel eens met een verhoogd olieverbruik en ook de EGR-klep wil nog wel eens blijven kleven. Prima op te lossen, maar natuurlijk niet ideaal.

Investeer in een goed onderhouden auto

Veel van de tweedehands Audi A6’s die je gaat vinden zijn zakelijke auto’s geweest. Dat betekent heel veel kilometers, maar dat hoeft geen probleem te zijn. De meeste daarvan zijn snelwegkilometers en daar is de A6 voor gemaakt. Toch moet je goed opletten en uit de buurt blijven van slecht onderhouden modellen. Audi is volgens Amerikaans onderzoek behoorlijk prijzig in het onderhoud. Je wilt dus zo veel mogelijk voorkomen dat je Audi A6 bij de garage staat.

Dat doe je natuurlijk door er zelf zuinig op te zijn, maar nog belangrijker is dat de vorige eigenaar netjes met de auto is omgegaan. Ga daarom altijd voor een A6 die goed is onderhouden en waarbij de onderhoudshistorie duidelijk en inzichtelijk is. Laat je dus niet verleiden door een goedkopere auto met een twijfelachtig verleden, maar investeer in een mooie A6. Als je een goede hebt gevonden, garandeer je jezelf van een auto die uitblinkt op het gebied van comfort, ruimte en rijplezier. Daarnaast is hij relatief zuinig voor een auto van dit formaat.

“Goedkoop” in de aanschaf, duur om te rijden

Gemiddeld genomen kun je voor tussen de vijftien en twintig duizend euro al een uitstekende moderne Audi A6 kopen. Dat is natuurlijk best veel geld, maar daar krijg je ook wel een hoop voor terug. Omdat vooral op de tweedehands automarkt kleinere auto’s populair zijn, worden dit soort grotere auto’s in verhouding steeds goedkoper. Als je heel veel auto wilt voor je zuurverdiende euro’s, dan is dit een uitstekende keuze.

Tweedehands Audi A6 kopen
Netcarshow

Nadeel is natuurlijk wel dat ze duurder zijn om te rijden. Een verbruik van 1 op 11 is al best laag voor een derde generatie Audi (1 op 15 voor de vierde generatie). Zeker gezien het gewicht van de auto en het vermogen is dit best netjes, maar met de huidige prijzen aan de pomp hakt dat er wel in. De Audi A6 is een prachtige en ruime auto waar iedere autoliefhebber heel gelukkig van gaat worden, maar je moet er dus wel rekening mee houden dat hij een stuk prijziger is om te rijden dan een kleinere auto. Dat is een overweging die je zelf moet maken.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Iedereen die wel eens op de Duitse Autobahn heeft gereden, weet dat ook bij onze oosterburen de Audi A6 behoorlijk populair is. Dat is te zien op de Duitse versie van Autoscout24. Daar staan er namelijk bijna tien keer zoveel op als bij ons. Vaak zijn ze ook nog eens luxer en goedkoper dan bij ons. Het is dus zeker de moeite waard om over de grens te kijken. Je moet dan alleen wel met een paar dingetjes rekening houden. Waarmee precies? Dat lees je hier.

Is een Audi A6 je toch net iets te groot of duur? Klik dan hier voor de in prijs en omvang kleinere Audi A3. Of hier als je wilt weten wat concurrent BMW voor je in petto heeft.

Autoscout24AutoblogAutoweekANWBANWB

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.