Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 27 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Een tweedehands Ford Focus kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Ford Focus.

Voordat we verder ingaan op de Ford Focus, willen we je eerst nog een aantal algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Ford Focus

Ben je op zoek naar een hatchback die vooral uitblinkt op het gebied van wegligging en rijgedrag? Dan ben je bij de Ford Focus aan het juist adres. De allereerste Focus rolde in 1998 van de band en was ontwikkeld zodat Ford één compacte auto had om wereldwijd te verkopen. Het Amerikaanse merk liet hun Britse en Duitse teams de C-segment auto ontwikkelen en nam vervolgens afscheid van de Escort en de Laser. Dat was twintig jaar geleden, nu zijn we inmiddels vele modellen, versies en vier generaties verder.

Tweedehands auto Ford Focus kopen

Om te kunnen voldoen aan de verschillende markten van over de hele wereld, zijn er door de jaren heen vele verschillende modellen van de Ford Focus verschenen. Vooral de hatchback en stationwagon zijn populaire auto’s. Naast benzine en diesel is er tegenwoordig ook een elektrische variant. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende versies. Van zuinig en goedkoop tot de bloedsnelle Ford Focus RS modellen. Welke versie je ook neemt de Ford Focus is een ijzersterke auto. Sportief en comfortabel.

Beschikbaarheid

Met een gemiddeld marktaandeel van 1,3% tussen 2014 en nu is de Ford Focus een goed verkopende auto. In de jaren daarvoor lag dit percentage zelfs nog hoger. Vooral de derde generatie zorgde voor een boost met als hoogtepunt 3,21% marktaandeel in 2013. Dit jaar staat de teller op ruim 4.000 verkochte auto’s. Op gepaste afstand van bijvoorbeeld de Volkswagen Golf, maar desalniettemin een goed verkopende auto.

Dat de Ford Focus het sinds de introductie zo goed doet is vooral te danken aan de kwaliteiten van de auto zelf. De Focus is, zeker in zijn klasse, één van de lekkerste auto’s om in te rijden. Dit maakt deze auto ook populair op de tweedehands automarkt. Zo staan er op dit moment op Autoscout24 dik drieëneenhalf duizend op je te wachten. Ruim tweeduizend daarvan zijn van de meeste recente derde generatie (als we de vierde generatie die pas een paar maanden geleden verscheen niet meetellen). Het grootste deel daarvan bestaat uit stationwagens.

Waar moet je op letten

Ford heeft over het algemeen een goede naam. Ook de Focus komt vaak goed uit de test. Of het nu gaat om prestaties, veiligheid, luxe of verbruik. Op alle punten scoort deze populaire auto prima tot uitstekend. Combineer dat met een ongekend goed onderstel en je hebt een heerlijke auto om in te rijden. Natuurlijk is geen enkele auto perfect en kent ook de Ford Focus haar mankementen.

Tweedehands auto Ford Focus kopen

Volgens de Wegenwacht hebben de problemen, die nog wel eens de kop op steken bij modellen van na 2011, vooral te maken met de elektronica. Bijvoorbeeld problemen met de massakabel waardoor de auto niet wil starten, uitval van het dashboard of problemen met de dynamo. Bij een diesel moet je er op letten dat je de roetfilter tijdig vervangt, want deze zit vrij snel vol. Zo is het niet gek dat hij er na 120.00 kilometer mee ophoudt. Ernstig is dit allemaal gelukkig niet. Veel problemen zijn zonder dure reparaties op te lossen.

Om problemen te voorkomen is onderhoud belangrijk en op dat gebied is de Ford Focus niet de duurste maar ook zeker niet de goedkoopste. Volgens Amerikaans onderzoek is Ford over het algemeen goedkoper in onderhoud dan merken als BMW, Audi en Volvo, maar wel duurder dan Volkswagen en veel Aziatische merken. De Focus scoort op dit gebied redelijk, maar staat wel op gepaste afstand van een aantal concurrenten.

Populariteit beïnvloedt de prijs

De Ford Focus is een auto die sportiviteit, comfort, luxe en veiligheid laat samenkomen. Vooral de combinatie tussen die eerste twee dingen is wat de Focus zo populair maakt. Helaas zie je dat ook terug aan de prijzen die behoorlijk hoog zijn. Natuurlijk kun je er voor minder dan duizend euro eentje kopen, maar als je voor een moderne en in goede staat verkerende Focus gaat, ben je al snel aanzienlijk meer kwijt.

Tweedehands auto Ford Focus kopen

Dit betekent overigen niet dat de Ford Focus zijn geld niet waard is. Integendeel zelfs. Van de hatchback tot de stationwagon en van de luxe vignale uitvoering tot de sportieve ST. De Ford Focus is een uitstekende auto die vooral populair is bij mensen die van autorijden houden. En als je voor een relatief nieuw model gaat met niet al te veel kilometers op de teller, zijn die onderhoudskosten niet veel hoger dan bij de concurrentie. Kortom, een uitstekende occasion.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Hoewel de Ford Focus in Duitsland niet zo populair is als de bolides uit hun eigen land, kun je ook bij onze oosterburen behoorlijk wat tweedehands Ford Focus modellen vinden. Deze hebben vaak een net even wat completere uitrusting en zijn vaak ook nog eens goedkoper. Geen idee hoe je een auto vanuit Duitsland naar Nederland haalt? Klik dan hier.

Zie je toch af van de Ford Focus en wil je liever een Duitse auto? Klik dan hier voor alles wat je moet weten over de Volkswagen Golf en hier over de Audi A3.

AutoweekAutoblogANWBAutoscout24

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.