Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 28 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Test: dit zijn de beste elektrische fietsen op de Nederlandse markt

Elektrische fietsen zijn niet aan te slepen. Het is dus logisch om de verkrijgbare e-bikes aan een degelijke praktijktest te onderwerpen en te bepalen welke e-bike zich nu werkelijk de beste mag noemen.

Om het geheel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, gingen de concullegae van het Algemeen Dagblad, de Telegraaf, de Consumentenbond en de E-bike Xperience individueel aan de slag. Natuurlijk werd niet elke e-bike getest en bovendien werden de elektrische fietsen in verschillende categorieën onderverdeeld. Elk testpanel voerde een eigen test uit en de resultaten delen we graag met jullie.

De AD X Fietstest.nl test

Voor alles is er een AD test, dus ook voor e-bikes. Het AD koos in samenwerking met fietstest.nl voor een panel van maar liefst dertig lezers om de nieuwste en populairste e-bikes te testen. Elke categorie had een winnaar die het predicaat ‘Best getest’ kreeg toegewezen. Daarnaast was er nog een andere titel te winnen: die van ‘Beste koop’. Dit waren de categorieën:

  • Elektrische stadsfiets
  • Elektrische hybride
  • Elektrische transportfiets
  • Speed pedelec
  • Hybride fiets zonder trapondersteuning
Categorie: Elektrische stadsfiets

Best getest: Victesse Strada N330 HM

De Victesse grossiert in bewondering en hoge waarderingen. In nagenoeg alle categorieën kreeg deze fiets negens en achten. Het beste jongetje van de klas dus en een voorbeeld voor de concurrenten. De geruisloze motor met naafversnelling en het eenvoudige display kon rekenen op waardering van de testers.

Beste koop: Gazelle Orange C7+ HMB
De Gazelle Orange C&+ HMB kon rekenen op waardering van het testpanel. De Gazelle scoort naast het duidelijke display en de soepele en geruisloze motor, ook op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding. Ook zonder ondersteuning levert de Gazelle een prima fietservaring.

Categorie: Elektrische hybride

Best getest: Gazelle Chamonix T10
Het lage gewicht en de sterke, geruisloze motor zorgen voor overwegend positieve reacties. Volgens een van de testers is dit een ‘fijne fiets voor lange afstanden die meteen vertrouwd aanvoelt.’

Beste koop: Stella Copenhague Light
Een goede prijs-kwaliteitverhouding is eesentieel als je een e-bike aan de man wilt brengen. Stella heeft dat prima begrepen, dat is dan ook een van de redenen dat de Stella Copenhague Light sterk scoort in de categorie ‘Beste Koop’. Dat gegeven, in combinatie met een goed design en een nette afwerking, maakt de waardering compleet.

Categorie: Elektrische transportfiets

Best getest: Cortina E-U4 Transport
De e-bike van Cortina laat zien dat een e-bike niet onnodig zwaar hoeft te zijn. Het design, zitcomfort en krachtige ondersteuning maakt dat deze fiets de favoriet is in deze categorie.

Beste koop: Brinckers Baker F7
Een terugtraprem is zeldzaam bij e-bikes. De Brinckers Baker is een uitzondering. Dat komt niet alleen door de terugtraprem, maar zeker ook door de afwerking en het design.

Categorie: Speed pedelec

Best getest: Klever X Speed N
De Klever X Speed N is bijna een gewone fiets en dat is dan de reden dat deze e-bike als beste naar voren is gekomen.

Beste koop: QWIC Performance RD10 Speed
Voor een winnaar is de snelheid die je kunt behalen niet het enige punt waarop een fiets kan scoren. De speed pedelec van QWIC beschikt over een optimale wegligging, remmen, versnelling en de krachtige ondersteuning. Deze fiets hebben wij uitgebreid getest en beschreven in dit artikel.

Categorie: Hybride fiets zonder trapondersteuning

Best getest: Cube Kathmandu Exc
De duurste conventionele fiets uit de gehele test is een aparteling met kwaliteit. De sportieve en lichte fiets van Cube is de duurste ‘conventionele’ fiets, maar wint daarmee wel de titel in deze categorie. Met name de uitmuntende goede rijeigenschappen en de betrouwbare derailleurversnelling zijn absolute pluspunten.

Beste koop: Cortina Speed N8
Geen tradiotionele ketting maar een kunststof band. Dat en de naafversnelling maken de Cortina Speed N8 tot een unieke fiets. De terechte winnaar in deze categorie dus.

De ‘Beste Koop’ volgens de Consumentenbond

De Cortina E-U1 (N7) werd al eerder door het Duitse dagblad Bild geroemd. Ook de Consumentenbond heeft de e-bike onderworpen aan een uitgebreide test waarbij met name werd gekeken naar zaken als bouwkwaliteit, (kwaliteit van) de gebruikte onderdelen, stabiliteit en verbruik. Op al deze punten scoorde de elektrische fiets boven verwachting goed, alle reden dus op de Cortina E-U1 (N7) uit te roepen tot ‘Beste Koop’. Lees hier het hele onderzoek.

Elektrische fiets van het Jaar 2018

De E-bike Xperience, welke in de Jaarbeurs Utrecht dit jaar plaatsvond, was het decor waarop de Sparta R5Te LTD werd uitgeroepen tot ‘E-bike van het jaar’. De jury roemde het design met de geïntegreerde accu. Het was niet de eerste keer dat deze elektrische fiets in de prijzen viel, eerder ontving Sparta al de GIO Award en de IF Design Award voor de R5Te LTD. Opvallend detail: de traditionele ketting is vervangen door een rubberen band.

De Nationale Fietstest van de Telegraaf

Net als het Algemeen dagblad, heeft ook de Telegraaf een fietstest. Leden en experts van de Fietsersbond, samen met een expert van de Consumentenbond, onderwierpen de e-bikes op een vastgelegd parcours aan verschillende tests. De uitgebreide test is onderverdeeld in een aantal categorieën:

  • E-bikes met voorwielmotor en rotatiesensor bij de trapas
  • E-bikes met middenmotor
  • Luxe e-bikes
Voorwielmotor en rotatiesensor bij de trapas

In de categorie e-bikes met voorwielmotor en rotatiesensor bij de trapas werd de QWIC Premium FN 7.1 als beste uitgeroepen. Zaken als de makkelijke display en de  trapondersteuning werden gezien als pluspunten.

Middenmotor

In de categorie e-bikes met middenmotor viel de Gazelle Grenoble C7+ HMB in positieve zin op. Het duidelijke en gemakkelijk afneembare display en de krachtige ondersteuning zijn waardevolle toevoegingen.

Luxe e-bikes

Ebike Das Original C004 Comfort Deore 9v is een nieuwkomer op de markt voor e-bikes. Verrassend genoeg scoorde deze e-bike bijzonder goed in de categorie van luxe e-bikes. Ook hier werd de afneembare display en de degelijke ondersteuning geroemd.

Fietstest Plus Online

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.