Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 27 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Je spierherstel versnellen? Eet en drink dan deze 9 dingen na het sporten

Een gezond, fit, sterk en afgetraind lichaam begint bij keihard werken in de sportschool. Maar dan ben je er nog niet, want het uiterste vragen van je lichaam is pas het begin. Ook op de moment dat je niet aan het sporten bent, moet je aan je lichaam denken. Vooral na het sporten is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je vraagt namelijk veel van je spieren en het is belangrijk dat je ook wat teruggeeft. Tijd voor voedingstips om spierherstel te bevorderen.

1. Zuur kersensap

Oke, even een snel lesje biologie. Wanneer je sport, verbrand je eiwitten, vetten en koolhydraten. Hierbij komen vrije radicalen vrij en die kunnen celmembranen en celstructuren beschadigen. Dat wil je niet, maar wat doe je er tegen? Nou, van het antwoord heb je vast wel eens gehoord: antioxidanten. Kersensap zit er vol mee. De antioxidanten zorgen ervoor dat er geen overschot van vrije radicalen kan ontstaan en beschermt je cellen, en daarmee dus ook je spieren.

2. Eieren

Inmiddels weet je wel dat eiwitten belangrijk zijn voor je spieren. We halen ze uit verschillende vormen van voeding, maar vergeet ook het ouderwetse eitje niet. Natuurlijk zit er eiwit in, maar ook de dooier speelt een belangrijke rol. Deze zorgt namelijk voor een betere opname van de proteïne en bevat ook nog eens gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Goed plan om morgen een gekookt eitje toe te voegen aan je ontbijt dus.

3. Ricotta

Zuivel is een bron van proteïne en daarom belangrijk in het dieet van een sporter. Je kunt gaan voor melk, kwark, yoghurt en ga zo maar door. Wat je ook een keer kunt proberen is ricotta. Deze Italiaanse kaas zit vol eiwitten en is ook nog eens een bron van aminozuren. Deze zijn belangrijk om je spiergroei een boost te geven.

4. Gerookte zalm

Pijnlijke en vermoeide spieren zijn een teken dat je goed je best hebt gedaan in de gym, maar fijn is het niet. De oplossing is vette vis zoals sardientjes, makreel en natuurlijk zalm. Deze zitten vol met omega 3 vetzuren die het spierherstel bevorderen. Ze zorgen ervoor dat ontstekingen in de spiercellen verminderd worden en dat zorgt dan weer voor beter spierherstel en minder spierpijn.

5. Hüttenkäse

Veel sporters grijpen in hun zoektocht naar eiwitten vaak naar een bak met kwark, maar vergeet ook hüttenkäse niet! Deze kaas met een bijzondere textuur zit bomvol eiwitten en is ook nog eens heel veelzijdig. Zo combineert Hüttenkäse uitstekend met avocado en de hier bovenstaande zalm, maar ook met fruit. Zorg dus dat je altijd een flinke bak Hüttenkäse in de koelkast hebt staan.

6. Zoete aardappel

Er hangt een beetje een taboe rondom koolhydraten, maar als sporter heb je ze toch echt hard nodig. Waar je wel op moet letten is waar je deze vandaan haalt. Niet iedere bron van koolhydraten is even gezond. Zoete aardappel is dat gelukkig wel.

7. Kruiden thee

Je spieren hebben ook vocht nodig en het is dus belangrijk om veel te drinken. Een flesje water meenemen tijdens het sporten is een goed begin, maar dan ben je er nog niet. Wat nog beter werkt is thee. We begrijpen dat je daar na een workout niet meteen op zit te wachten, maar toch raden veel specialisten het je wel aan. Het vocht wordt namelijk sneller opgenomen en daarbovenop zit kruidenthee ook nog eens vol antioxidanten die goed zijn voor spierherstel

8. Meergranenbrood

Net als zoete aardappel is ook meergranenbrood een goede bron van koolhydraten. Niet alleen gezond, maar ook nog eens gemakkelijk. Een sneetje brood is zo gesmeerd en daarom ideaal voor de sporter met een druk leven. Rooster een paar sneetjes, doe er wat hüttenkäse op en maakt het af met een paar plakjes gerookte zalm. Lekker en goed voor je spieren.

9. Quinoa

Deze glutenvrije groente die vaak als graanvervanger gebruikt wordt, heeft een nogal hoog hipster gehalte. Dat is voor veel mannen een reden om er bij weg te blijven. Toch kun je voortaan beter maar wel stiekem een zakje meenemen uit de supermarkt. Het is namelijk een bron van proteïne en zit barstensvol vezels.

Mens's Health

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.