Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 20 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Een tweedehands Volkswagen Golf kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. Met deze week de Volkswagen Golf.

Voordat we verder ingaan op de Zweedse hatchback, willen we je eerst nog een algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Volkswagen Golf

Als je het lijstje met meest geproduceerde auto’s erbij pakt, dan zien we op de derde plek de Volkswagen Golf. Alleen van de Toyota Corolla en de Ford F-150 zijn er meer gemaakt. Zoals alles begon het ook voor de Golf bij de eerste en dat is inmiddels alweer 44 jaar geleden. Toen was het nog een simpele compacte middenklassenauto, maar inmiddels is het bekendste model van Volkswagen veel meer dan dat. De Volkswagen Golf is uitgegroeid tot een ongekend populaire auto die verkrijgbaar is in alle soorten, smaken en maten.

Tweedehands Volkswagen Golf kopen
Netcarshow

Door de jaren heen is het uiterlijk behoorlijk veranderd, maar heeft hij wel zijn kenmerkende eigenschappen behouden. Naast de bekende hatchback waar het allemaal mee begonnen, kun je tegenwoordig in Nederland ook nog kiezen uit een stationwagen of cabrio. Je hebt ze in diesel, benzine, Plugin-Hybrid (GTE), aardgas en zelfs een volledig elektrische variant. Om nog maar te zwijgen over alle sportieve varianten zoals de GTI of Golf R.

Beschikbaarheid

Het zal niet als een verrassing komen dat er behoorlijk wat Golfjes op de Nederlandse wegen rondrijden. De op twee na meest geproduceerde auto ter wereld is ook hier mateloos populair. In de jaren negentig was 5% van de verkochte auto’s een Golf en ook in de laatste jaren is deze populaire Volkswagen met gemiddeld zo’n 3% één van de populairste auto’s. Ook dit jaar zijn er inmiddels alweer bijna 6.500 Golfjes verkocht.

Overal in Nederland zie je de Volkswagen Golf en dus ook op de tweedehands automarkt. Zo staan er bijna 9.500 voor je klaar op Autoscout24. De goedkoopste gaat al de nodige jaartjes mee en kun je overnemen voor een paar honderd euro. De duurste gaan weg voor een veelvoud daarvan. Dus als je een halve ton wilt betalen voor een tweedehands Golf, dan kan dat gewoon. Daartussen vind je voor ieder budget een geschikte Golf.

Waar moet je op letten

Volkswagen heeft een goede naam als het aankomt op prijs kwaliteit. Niet zo goed als veel merken uit Azië, maar over het algemeen ben je beter af in een Golf dan een vergelijkbare auto van Franse makelij. Gemiddeld genomen doet Volkswagen het prima als het aankomt op onderhoudskosten. Waar BMW, Mercedes en Audi vaak duur zijn in het onderhoud, biedt Volkswagen Duitse degelijkheid voor een goede prijs.

Tweedehands Volkswagen Golf kopen
Netcarshow

Er is niet één gouden iets om rekening mee te houden bij het kopen van een Volkswagen Golf. Dat heeft er vooral mee te maken dat er zo veel verschillende varianten zijn. Deze hebben allen hun eigen mankementen, maar in geen van de gevallen is het reden om een specifiek model links te laten liggen. Het scheelt elkaar allemaal dus niet zo veel.

Zeker niet perfect

Betekent dit dat je blind een Golf kunt kopen? Nee, zeker niet. Neem bijvoorbeeld de Volkswagen Golf 6. Een uitstekende auto die uitblinkt als het aankomt op comfort, wegligging en handelbaarheid. Een heerlijke auto om in de rijden, maar zeker niet foutloos. Vooral als de jaartjes gaan tellen, kunnen problemen de kop opsteken. Van klein tot groot en van vervelend tot rampzalig.

Volgens de Wegenwacht heeft zowel de diesel als de benzine variant nog wel eens last van motorproblemen. Daarnaast is bijgeluid van de achterremmen geen onbekend probleem en wil de brandstofpomp wel een stuk gaan. Het is niet onoverkomelijk, maar wel goed om rekening mee te houden bij het kopen van een Volkswagen Golf 6.

Gebukt onder eigen succes

Het grootste probleem met alle varianten van de Volkswagen Golf is de prijs. Deze is namelijk relatief hoog. Investeer jij je spaargeld in een vergelijkbare auto van een ander merk, dan kun je vaak een nieuwere variant kopen met minder kilometers op de teller. Dat heeft deels te maken met kwaliteit, maar vooral met de populariteit van de Golf. Deze is namelijk enorm. Veel mensen willen een Golf en dan treedt automatisch de wet van vraag en aanbod in werking.

Tweedehands Volkswagen Golf kopen
Netcarshow

Ondanks dat ze dus niet goedkoop zijn, is de Volkswagen Golf een uitstekende keuze voor een tweedehands auto. Het is alleen wel belangrijk dat je kritisch bent en er bovenop blijft zitten. Een mooie Golf voor een scherpe prijs is snel verkocht, dus blijf de markt scherp in de gaten houden. Combineer dit met goed vooronderzoek voor het model dat je op het oog hebt en scoor zo een uitstekende occasion. Het kan, zolang jij je niet gek laat maken door de markt.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Ook in thuisland Duitsland is de Volkswagen Golf behoorlijk populair. Het resultaat is dat er meer dan 72.000 te vinden zijn op de tweedehands automarkt. Die kun je ook gewoon naar Nederland halen, dus kijk ook even over de grens. Vaak zijn daar niet alleen goedkoper, maar ook luxer. En het naar Nederland halen is, zoals je hier kunt lezen, ook niet zo moeilijk als het lijkt.

Toch besloten dat het geen Golf gaat worden? Kijk dan hier of een Audi A3 beter bij je past. Wil je liever geen Duitste auto? Klik dan hier om alles te lezen wat je moet weten over het kopen van een Volvo V40.

ANWBAutoblogAutoweekAutoscout24

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.