Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 6 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Een tweedehands Volvo V40 kopen? Dan is dit waar je op moet letten

Het kopen van een nieuwe auto is niet iets dat je zomaar even doet. Zeker niet als je voor tweedehands gaat. Je wilt tenslotte niet je zuurverdiende euro’s uitgeven aan een auto die je vervolgens alleen maar ellende bezorgt. Daarom gaan wij je helpen bij het vinden van je nieuwe occasion. Iedere week bespreken we een populaire tweedehands auto en vertellen we je precies waar je op moet letten. We gaan verder met de Volvo V40.

Voordat we verder ingaan op de Zweedse hatchback, willen we je eerst nog een algemene tips meegeven. Vraag je om te beginnen eerst af of een tweedehands auto voor jou wel de juiste keuze is. Naast het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om te (private-)leasen. Benieuwd welke opties er wat de voor- en nadelen zijn? Klik dan hier. Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je hier lezen waarom het voor jou interessant is om voor een youngtimer te gaan.

Als je hebt besloten dat het een tweedehands auto moet gaan worden, is het belangrijk om de basisregels te kennen. Allereerst is er de kilometerstand. Dit is een goede indicator voor de staat van de auto, maar lees zeker even dit artikel waarin we uitleggen dat dit cijfer lang niet alles zegt. Verder vind je hier zes essentiële dingen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands auto en hier hoe je voorkomt dat je te veel betaalt.

De Volvo V40

In 2012 verscheen de eerste nieuwe generatie Volvo V40. We hebben hier dus te maken met een relatief nieuwe auto. Deze compacte familieauto uit Zweden werd al snel een populair model en je ziet hem dan ook regelmatig tegen op de Nederlandse wegen. Hoewel er nog geen sprake is van grote veranderingen of ontwikkelingen kreeg de Volvo V40 in 2016 al wel een kleine facelift. Deze oogt net wat moderner en sportiever met als opvallendste verandering de zogenaamde Thor’s hammer koplampen.

Netcarshow

Als je voor een V40 gaat, hebt je de keuze uit verschillende benzine en dieselmotoren. Naast de standaard V40 kun je ook nog voor de Volvo V40 Cross Country. Net als veel andere modellen van de Zweedse autobouwer heeft in 2013 ook de V40 deze upgrade gekregen. Deze versie heeft grotere wielen, ligt wat hoger en oogt robuuster. Daarnaast is hij uitgerust met zwaardere motoren dan de gewone V40.

Beschikbaarheid

Na een prima introductiejaar schoot de verkoop van de Volvo V40 omhoog. In de drie daaropvolgende jaren lagen de verkoopcijfers ieder jaar boven de tienduizend auto’s. In 2016 en 2017 zakte dit terug naar ongeveer vijfduizend. Omdat er tussen 2013 en 2015 bijna 35.000 Volvo V40’s verkocht werden, is hij redelijk goed vertegenwoordigd op de tweedehands automarkt. Dit heeft er ook mee te maken dat leaseauto’s die in deze periode verkocht zijn nu aan een tweedehands leven beginnen.

Zoek op Autoscout24 naar de nieuwe Volvo V40 en je zult er ruim vijftienhonderd vinden (waarvan een groot deel diesel is). Omdat zelfs de oudste modellen niet ouder zijn dan zes jaar zijn ze niet goedkoop. Als je minder dan negenduizend euro hebt gespaard, kun je beter verder kijken. De prijzen lopen vanaf dat bedrag op tot veertigduizend euro voor de nieuwste modellen. Zeker niet goedkoop, maar daar krijg je wel wat voor terug.

Waar moet je op letten?

In de basis is de Volvo V40 een hele solide auto. In vergelijking met zijn concurrenten is hij alleen misschien niet de meeste sportieve optie. Daartegenover staat wel dat ze behoorlijk zuinig zijn en dat is wel zo fijn met de huidige benzineprijzen. Volvo staat voor kwaliteit en dat geldt ook voor de V40. Het is een luxe en vooral hele degelijke auto waar je nog lang mee vooruit kunt.

Netcarshow

Betekent dit dat de Volvo V40 helemaal vrij is van problemen? Nee, dat is helaas niet het geval. Zo hebben nieuwe diesels nog wel eens problemen met de EGR klep. Deze zorgt ervoor dat de stikstofoxide uitstoot van de motor wordt verminderd. Ga je voor een oudere D2? Dan moet je er rekening mee houden dat je wat vaker de olie moet verversen.

De problemen met de D2 motoren (maar ook de andere diesels) treden vaker op als je alleen kleine stukjes rijdt. Deze motoren zijn gemaakt voor langere afstanden zodat ze goed kunnen opwarmen. Iets om rekening mee te houden dus. Verder zijn ze motor technisch erg sterk en dat geldt eigenlijk gewoon voor de gehele auto. Zoals we al zeiden: goedkoop zijn ze niet, maar daar krijg je wel kwaliteit voor terug.

Luxe problemen

Nog wel een puntje waar je op moet letten bij een testrit, zijn de extra’s. Bij Volvo heb je de keuze uit vele extra’s zoals rijhulp en andere functies die het rijden gemakkelijker en veiliger maken. Dat is allemaal extra elektronica die kapot kan gaan. Denk hierbij aan lane-assist, adaptive cruise control, key-less entry, achteruitrijcamera, etc. Een kapotte sensor kan er al voor zorgen dat deze niet goed werken.

Netcarshow

De reparatie hiervan kan best prijzig zijn, dus let hierop zodat je niet voor dure verrassingen komt te staan. In de regel is Volvo namelijk niet de goedkoopste auto in het onderhoud. Gelukkig is de Volvo V40 relatief jong, waardoor het met deze modellen vaak nog wel meevalt. let alleen wel goed op de kilometerstand en de onderhoudsgeschiedenis. Zeker als je voor een Volvo V40 gaat die in de lease gezeten heeft.

Ondanks de hierboven genoemde problemen is de Volvo V40 een uitstekende auto om tweedehands te kopen, mits je het geld hebt natuurlijk. Als dat het geval is en je op zoek bent naar een betrouwbare, degelijke en stijlvolle auto vol luxe, dan is de Volvo V40 gewoon een uitstekende keuze. Ben je series en heb je een mooi model op het oog? Raadpleeg dan altijd nog even Google om te ontdekken of er nog dingen zijn waar je bij dit model specifiek op moet letten.

Kijk over de grens naar tweedehands auto’s

Vergeet ook niet om even over de grens te kijken naar de Volvo V40. In Duitsland is deze Zweedse auto namelijk behoorlijk populair. In de regel zijn ze daar vaak wat goedkoper en beschikken ze meestal ook nog eens over meer luxe. Zeker de moeite waard dus. Je moet hem alleen nog wel even invoeren, maar hoe dat zit leggen we je in dit artikel graag uit.

Valt de Volvo V40 buiten je budget? Klik dan hier voor onze tips over het kopen van een tweedehands Audi A3.

MarktplaatsAutoblogAutoweekAutoscout24

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.