Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

The Coldest Game: Netflix dropt Koude Oorlog thriller met Nederlands talent

De Koude Oorlog en alle waargebeurde spionageverhalen zijn perfect bronmateriaal voor een oerdegelijke thriller. Laat dat nou ook precies zijn wat Netflix in huis heeft gehaald met The Coldest Game, een film over de Cubaanse crisis met een Nederlands tintje!

Netflix komt met The Coldest Game

Netflix heeft de afgelopen weken een flinke waslijst aan films onthuld die naar de streamingdienst komen. Dan hebben we het niet over klassiekers die je allang hebt gezien, maar veelbelovende Originals. Van The Last Thing He Wanted met Anne Hathaway tot het mysterieuze Sergio met Ana de Armas: er komt een hoop moois aan.

Een film die minder aandacht kreeg in de barrage aan aankondigingen is The Coldest Game, van de 51-jarige Poolse regisseur Lukasz Kosmicki. Een vrij onbekende naam dus. Nadat je de synopsis van de Netflix Original hebt gelezen, stap je daar echter waarschijnlijk meteen overheen.

The Coldest Game
Bron: Netflix

Amerika vs. de Sovjet-Unie

Het is oktober 1962. De Cubaanse crisis is tot een kookpunt gekomen. De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zetten alles op alles om elkaar af te troeven. Zo ook tijdens een schaaktoernooi tegen de Sovjet-kampioen Gavrylow in Warschau.

De Amerikaanse gegadigde is echter ernstig ziek, en kan niet meedoen. De CIA besluit om het wiskundige genie Joshua Mansky te dwingen om mee te doen. De gepensioneerde wiskundige was vroeger een wonderkind, ook op schaakgebied.

Nadat hij de eerste wedstrijd wint raken de Russen in paniek, en zetten alles op alles om hem af te leiden. Wanneer het toernooi een dekmantel blijkt te zijn voor een belangrijke spionage-operatie, escaleert de strijd van beide kanten. Het doel? Ontdekken of de Russen daadwerkelijk kernkoppen in Cuba gestald hebben.

Nederlands tintje

De eerste volledige trailer voor The Coldest Game ziet er in ieder geval goed uit, maar verder hebben we weinig om op af te gaan. Kosmicki heeft geen ander werk dat we kennen, en er zijn ook amper reviews beschikbaar. Een typisch gevalletje van afwachten dus. Gelukkig is het Netflix, en hoeven we dus niet pas in de bioscoop te ontdekken of deze thriller tegen gaat vallen.

The Coldest Game staat vanaf komende zaterdag op de streamingdienst. De cast bestaat onder andere uit Bill Pullman, Nicholas Farrell en de Nederlandse Lotte Verbeek. De actrice uit Venlo speelt een CIA-agent, en was eerder te zien in Outlander, The Fault in Our Stars en Borgias.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.