Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 30 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

7 interessante en vermakelijke voetbal-podcasts in Nederland

Tijdens de Eredivisie worden de meeste goals gemaakt van alle competities ter wereld, onze internationals spelen weer bij Europese topclubs, Oranje gaat weer eens naar een EK. Het gaat lekker met het Nederlandse voetbal, dat je als nooit te voren kunt volgen via voetbal-podcasts. Zeven aanraders, met de Pantelic Podcast als ‘meest vermakelijke’.

Voetbal-podcasts in Nederland

Het luisteren naar podcasts is een gezonde verslaving. Heerlijk om te combineren met beweging, zoals fietsen of lopen naar je werk. Voetballiefhebbers zijn tegenwoordig wel even zoet na het weekend. En dan zijn er ook nog voetbalpodcasts die bijna dagelijks verschijnen. Zeven aanraders, in willekeurige volgorde

1. Pantelic Podcast

In de Pantelic Podcast praten trouwe Ajax-supporter Arco Gnocchi en journalist Freek Jansen over voetbal zoals jij dat ook met je vrienden of collega’s doet. De wisselwerking tussen de bij tijd en wijlen fatalistische supporter en de goed ingevoerde journalist is aanstekelijk. Jansen is na jarenlang Voetbal International gediend te hebben nu Ajax-watcher voor het Algemeen Dagblad. Objectief, wars van onbelangrijke randzaken, anti-Beneliga. Arco is de welbespraakte host die de show met spitsvondige metaforen aan elkaar praat en dikwijls refereert naar zowel de donkergrijze dagen als het gouden verleden van Ajax. De 40 minuten durende podcast wordt afgesloten met de #grillburgerchallenge, waarmee luisteraars middels een onmogelijke voorspelling grillburgers kunnen winnen. Als je houdt van een unieke kijk op het spelletje, dan is dit een heerlijke voetbal-podcast. Als je een hekel hebt aan Ajax, dan niet. Abonneer je hier op de Pantelic Podcast.

2. NOS Voetbalpodcast

Ook leuk, de NOS Voetbalpodcast. Host Arno Vermeulen bespreekt iedere maandag de Eredivisie met onder anderen Jeroen Grueter, Jeroen Elshoff, Arman Avsaroglu en Jan Roelfs. Allemaal betweterige mannetjes die over elkaar heen buitelen in het spuwen van meningen. Die betweterige mannetjes zijn toevallig ook ervaren journalisten die de voetbalwereld van binnen en buiten kennen. In een half uur ben je volledig bij wat betreft de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal. Ook rond interlands van het Nederlands Elftal verschijnt de NOS Voetbalpodcast. Goed geluid, prettige stemmen, interessante invalshoeken. Abonneer je hier.

beste voetbalpodcast, voetbal, podcasts, nederland

3. FC Afkicken Podcast

Iedere maandag, woensdag en vrijdag verschijnt de voetbal-podcast FC Afkicken. Presentator Neal Petersen met wisselden gasten uiteenlopende zaken in het voetbal. De ene keer een vooruitblik of nabeschouwing, de andere keer een specifiek onderwerp met een van vaste ‘vrienden van de show’. Regelmatig verschijnen er ook interviews, vaak met voetballers die net even anders dan hun collega’s in het voetbalwereldje staan. Zo is het interview met de olijke student en talentvolle keeper Maarten Paes een aanrader. Petersen is een podcast-host waarvan je gaat houden.

4. Kick-off met Valentijn Driessen

Dan de meest zure voetbal-podcast van Nederland. Het is heerlijk om te luisteren naar de gal spuwende Valentijn Driessen en Mike Verweij van De Telegraaf, die met stellingen bestookt worden door Pim Sedee. Abonneer je hier.

5. AD Voetbalpodcast

In de AD-voetbalpodcast wordt iedere maandag de Eredivisie besproken. Het gilde aan vaste gasten bestaat uit AD-journalisten Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Mikos Gouka, Daniel Dwarswaard en sinds dit jaar ook Freek Jansen. Maarten Wijffels kan zich heerlijk opwinden, presentator Hidde van Warmerdam wakkert het vuurtje aan met stellingen. Iedere aflevering leuke discussies en interessante achtergrondinformatie. Abonneer je hier.

6. Lo Stadio

Dan eentje voor liefhebbers van de Serie A. Zolderkamerboys en italofielen Willem Haak, Wesley Victor en Sander Jonkman behandelen wekelijks het Italiaanse voetbal, tot in de krochten aan toe. Prettig: niet iedere scheet van Matthijs de Ligt wordt uitvergroot. Nederlandse spelers komen alleen voorbij als het écht relevant is. De romantiek, wantoestanden en het temperament binnen het Italiaanse voetbal staan centraal. Abonneer je hier.

7. Fox Sports Voetbalpraat

Voor mensen die niet voetbalmoe zijn te krijgen en vermoedelijk een niet al te best huwelijk hebben, zendt Fox Sports ‘s avonds Voetbalpraat uit op televisie. Dit programma verschijnt ook als podcast. Vaak geziene gasten zijn Leo Driessen, Mark van Rijswijk, Kees Kwakman, Jan Joost van Gangelen en Cristian Willaert. Maar er zitten ook regelmatig gasten buiten Fox Sports, zoals Arno Vermeulen of Valentijn Driessen. Leuke podcast voor als je alle andere al hebt geluisterd.

fox sports voetbalpraat

? Check hier 10 verrassende internationale podcasts die je waarschijnlijk nog niet kende

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.