Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 29 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Volkswagen Tiguan aanschaffen? Dit is wat je moet weten

Om concurrentie te bieden in het zeer populaire segment van de compacte crossovers kwam Volkswagen eind 2007 met de Tiguan. Deze auto moest concurrentie bieden aan auto’s zoals de populaire Nissan Qashqai en de Toyota Rav4. Met een stoer uiterlijk, veel trekkracht en goede afwerking zijn er veel redenen om een Tiguan aan te schaffen. Waar moet je eigenlijk op letten bij aanschaf van een tweedehands Volkswagen Tiguan?

Tweedehands Volkswagen Tiguan aanschaffen

De eerste generatie Volkswagen Tiguan is tot 2016 geproduceerd. De VW is gebaseerd op de Golf, maar staat behoorlijk wat hoger op zijn poten. Volkswagen richtte zich met deze auto echt op de bestuurder die graag gebruik maakt van de voordelen van een SUV, maar niet in een grote auto wil rijden. De Tiguan was eerst alleen als vierwielaangedreven versie beschikbaar en daar is later voorwielaandrijving bijgekomen. In 2011 kreeg het model een facelift, waarbij vooral het exterieur op de schop ging.

Volkswagen Tiguan eerste generatie
(afbeelding: Wheelsage/Porlamfer)

Aandrijving

Voor een tweedehands Volkswagen Tiguan heb je keuze uit benzine en dieselmotoren. Benzinemotoren beginnen vanaf 122pk in de 1.4 TFSI en dit loopt op tot 210pk in het tweeliterblok. Dieselrijders kunnen instappen met 110 pk en hebben keuze tot 184 pk. Al deze motoren zijn viercilinders. Verder heb je de keuze om zelf met zes versnellingen te schakelen of een automaat dit te laten doen. De automaat (DSG) beschikt over een dubbele koppeling, wat erg soepel rijdt. De tweelitermotoren hebben een zeventraps automaat, de 1.4 liter uitvoering heeft zes versnellingen.

Aandachtspunten

De Volkswagen Tiguan is goed gebouwd, maar er zijn altijd punten om aandacht aan te besteden. Zo is het allereerst van belang om goed naar de bumpers en onder de tweedehands auto te kijken. Deze modellen worden nog weleens gebruikt om over ruigere offroad-wegen te rijden en dat zorgt soms voor schade onder de auto. Mocht je een Volkswagen Tiguan met een 1.4 TFSI motor aanschaffen, let dan op de distributieketting. Deze wil nog weleens oprekken, wat grote gevolgen heeft voor je motorblok.

Volkswagen Tiguan Interieur
(Afbeelding:Wheelsage/Porlamfer)

De DSG-automaten vergen ook wat aandacht. Met name de zeventraps automaat is gevoelig. Test deze dus uitvoerig. Ga met proefrijden door alle versnellingen en let erop dat de koppeling niet slipt. De versie met zes versnellingen zou iets beter moeten zijn, maar ook bij deze is het aan te raden om te testen. Problemen met de versnellingsbak zijn vaak erg prijzig, dus dat wil je voorkomen.

Een wat kleiner probleem van een tweedehands Volkswagen Tiguan heeft met de elektronische handrem te maken. Deze kan soms blijven haken en dat kan voor overbelasting voor je koppeling zorgen. Tot slot is het goed om af en toe de olie te peilen. Zeker de eerdere motoren verbruiken zo nu en dan een beetje olie en dus is het zaak dit in de gaten te houden. Verder stijgt het oliepeil soms. Dat duidt op een lekke inwendige koppakking.

Aanschaf Volkswagen

Je rijdt al vanaf 6.000 euro in een tweedehands Volkswagen Tiguan. Je hebt dan wel een exemplaar te pakken met wat kilometers aan ervaring. Een nette en recente Tiguan kost ongeveer 20.000 euro. Wat krijg je daarvoor terug? Een Volkswagen met veel ruimte, een hoge zit en een strak uiterlijk.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.