Frank Reinbergen
Frank Reinbergen Auto's & Motoren 2 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Tweedehands Nissan Qashqai kopen? Dit is waar je op moet letten

De vraag naar auto’s met een hoge instap is groot en Nissan geeft met de Nissan Qashqai en betrouwbare optie. Het model werd in het introductiejaar al ruim vijfduizend keer verkocht in Nederland en het is daarmee een groot succes voor Nissan. Waar moet je op letten bij aankoop van de eerste generatie Nissan Qashqai?

Tweedehands Nissan Qashqai kopen

Als opvolger van de Terrano 2 kwam Nissan in 2007 met de Qashqai op de markt. De compacte SUV werd tot 2013 geproduceerd en kreeg in 2010 een facelift. In 2008 kwam het Japanse merk met een uitvoering die geen vijf maar zeven stoelen biedt. Deze Qashqai+2 is 21 centimeter langer dan de standaarduitvoering.

tweedehands Nissan Qashqai kopen
Bron: Wheelsage/_Boy

Aandrijflijn

De Nissan Qashqai is beschikbaar in diesel en benzine-uitvoering. De instapbenzine motor levert 115 pk en dat loopt op tot een nette 140 pk. Dieselmotoren beginnen vanaf 106 pk en de krachtigste diesel heeft 150 pk. De 1.6 dieselmotor met 130 pk levert net zoveel koppel als de twee liter 150 pk diesel-uitvoering. In de praktijk voelt de 1.6 net zo vlot aan als de tweeliter en dus is de zuinigere 1.6 een aanrader. Verder gaf de Japanse autobouwer je de keuze uit een automaat of een handgeschakelde zesbak. Beide transmissies zijn betrouwbaar en schakelen goed.

Aandachtspunten

De Qashqai is een betrouwbare en degelijke auto, maar heeft wel een paar aandachtspunten. Zo is er achterin weinig hoofdruimte, is de versnellingspook van slechte kwaliteit en willen de handgrepen van de achterklep weleens afbreken. Naast deze relatief kleine problemen zijn er ook wat serieuzere zaken. De grootste problemen komen voor bij de 1.5 dieselmotor.

Nissan Qashqai+2
Bron: Wheelsage/Koctr

Zo wil bij de 1.5 dci motor de distributieriem wel eens stukgaan. Als dat gebeurt, dan ben je ver van huis. Controleer dus bij aanschaf wanneer de distributieriem vervangen is en hou dit in de gaten. Verder is de 1.5 diesel gevoelig voor het rijden van korte afstanden. De katalysator komt niet goed op temperatuur en kan kapot gaan. De EGR-klep is ook gevoelig bij dit specifieke blok. Deze klep kan vast blijven zitten en dit is schadelijk voor de turbo. In het slechtste geval moet er een nieuwe turbo in, omdat deze is ontploft. Mocht er een nieuwe turbo geplaatst zijn, controleer dan of de EGR-klep ook vervangen is.

Verder vormen de schokbrekers achter een punt van aandacht. Deze zijn gevoelig voor slijtage en gaan dan piepen en andere bijgeluiden maken. Dit is met name het geval bij modellen van voor 2010. De 1.5 diesel is geen aanrader maar verder is de Qashqai zeer betrouwbaar zoals we van Nissan gewend zijn.

Nissan Qashqai Interieur
Bron: Wheelsage/VladimS

Aanschaf

Voor een flink gebruikt exemplaar betaal je ongeveer 5.000 euro. Ben je op zoek naar een jonge occasion die over flink wat opties beschikt, dan ben je ongeveer het dubbele kwijt. Voor dat bedrag rijd je een nette, ruime en betrouwbare auto. Het aanbod is ruim en ook de Qashqai+2 is veel beschikbaar. Ben je op zoek naar een Nissan Qashqai met zeven stoelen? Dan ben je ongeveer 13.000 euro kwijt voor een net exemplaar.

Is een Nissan Qashqai niet wat je zoekt? Lees hier een artikel over de Skoda Octavia.

Autoblog

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.