10 verrassend goede podcasts die je nog niet kende

Het halve internet staat vol met podcast-lijstjes, met vaak telkens weer dezelfde namen. Zulke lijstjes kun je ook op Manners vinden. Dit keer pakken we het anders aan.

10 toffe podcasts

Check bijvoorbeeld hier. In dit artikel gaan we niet ‘de beste’ podcasts op een rijtje zetten, voor zover dat überhaupt mogelijk is, maar raden we je 10 podcasts aan die je misschien nog niet kende. Gewoon wat tips om je afwasbeurt, treinrit of uurtje op de hometrainer wat draaglijker te maken. Let’s go!

Soccer 101

Voetbal lijkt zo’n simpele sport, maar wanneer je iets dieper erin duikt stuit je op een rijke historie en mate van diepgang die uniek is. Soccer 101 zorgt ervoor dat je op de volgende verjaardag precies weet waar alle voetbalgekkies het over hebben, van de geschiedenis van buitenspel tot hoe je de geheime strategieën van coaches kunt ontdekken. Zowel voor totale leken als ervaren voetbalkijkers een heerlijke podcast!

99% Invisible

Design is overal. Van de hoek waarin je kraan gemonteerd wordt tot het logo van je favoriete kledingmerk. Juist in de doodnormale alledaagse dingen vergeten we dat over elk detail wordt nagedacht. Prijswinnaar Roman Mars neemt je elke week mee op een behapbare ontdekkingstocht. Check bijvoorbeeld de onderstaande aflevering over de uitvinding van het rietje. Het toffe aan dit soort podcasts is dat vrijwel elke aflevering tijdloos is. Je kunt dus uit een rijke backlog cherrypicken.

Dissect

Dissect verkent de anatomie van populaire albums. Deze podcast werd in 2018 terecht verkozen tot beste podcast van het jaar door de New York Times. Elk seizoen wordt een album verkend, met een nummer per aflevering. Dan hebben we het vooral over grote namen uit de hiphop als Kendrick Lamar, Kanye West en Frank Ocean. Een must voor iedereen die ook maar een beetje van het genre houdt.

Ear Hustle

Je leest vaak hoe criminelen veroordeeld worden tot gevangenisstraffen, maar hoe ziet het leven er in de gevangenis nou eigenlijk uit? Orange is the New Black is nou niet bepaald representatief. Ear Hustle laat je op een genuanceerde manier de mooie en lelijke kanten van het gevangeniswezen zien. Een van de presentatoren heeft zelf in de gevangenis gezeten en mensen die in het gevangeniswezen werken komen ook elke aflevering aan het woord. Intrigerende verhalen!

The Dream

Je ziet op het internet geregeld pyramid schemes voorbij komen. Mensen die je honderden euro’s per uur beloven met een ‘simpel trucje’, waarbij je uiteindelijk in een spiraal terecht komt waar je anderen moet rekruteren om je geld te krijgen. Scams dus. Multi-level marketing, dat werk. Alles in ruil voor een beetje commissie. Jane Marie neemt je mee van beroemde scams uit het verleden tot het Witte Huis. Wat gebeurt er nou echt als je in die wereld belandt? Dankzij The Dream hoef je enkel op play te drukken om daarachter te komen.

American History Tellers

Van de Koude Oorlog tot de Space Race: de geschiedenis van de Verenigde Staten zit tjokvol prachtige verhalen. Er zijn talloze geschiedenis-podcasts, maar weinig kunnen aan het niveau van American History Tellers tippen. Het knappe aan deze podcast is dat de presentatoren alles intrigerend doch toegankelijk weten te houden, en in tegenstelling tot veel concullega’s ook de impact op het heden erbij pakken. Zo kun je ook nog wat lessen uit het verleden trekken, voor het hier en nu.

Scriptnotes

Voor je favoriete film op het witte doek of op Netflix verscheen, moest eerst iemand een script schrijven. Sterker nog, elke studio heeft duizenden scripts die liggen te verstoffen. Het is een belangrijk onderdeel van Hollywood dat eigenlijk zelden belicht wordt. Scriptnotes brengt daar verandering in met interviews met grote namen uit de industrie, discussies en verhalen vol toffe trivia.

The Weekly Planet

Bij Manners zijn we groot fan van superheldenfilms, vooral als het om Marvel gaat. Als dat ook voor jou geldt, dan ben je aan het juiste adres van The Weekly Planet. Met een flinke dosis humor recenseren de hosts de nieuwste films, pakken ze de comics erbij en duiken ze het verleden in. Vooral de Caravan of Garbage-afleveringen zijn aanraders. Daarin gaan ze bijvoorbeeld Star Wars specials kijken die iedereen liever verzwijgt. Puur genieten.

Song Exploder

Weinig podcasts zijn zo goed geproduceerd als Song Exploder. Elke aflevering, die overigens lekker behapbaar zijn, wordt een beroemd nummer uit elkaar gehaald. Laagje voor laagje worden ze dan weer opgebouwd, vaak met commentaar van de artiesten zelf. Een verrijkend kijkje in de keuken van legendarische artiesten als, hieronder, Fleetwood Mac.

Kijkvoer!

Tja, we kunnen het natuurlijk niet laten om ook nog even onze eigen podcast te pluggen, Kijkvoer! Onze eigen Thomas en Mark Hofman van WANT.nl houden je op de hoogte van het laatste nieuws rondom Netflix, en natuurlijk welke series en films ze gekeken hebben. Lekker kort, informatief en vermakelijk.

Reageer op artikel:
10 verrassend goede podcasts die je nog niet kende
Sluiten