Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 4 feb 2020
Leestijd: 6 minuten

8 films waaruit je belangrijke levenslessen kunt halen

Films mogen dan voor het overgrote deel entertainment zijn, soms is het meer dan dat. Zo kun je er met momenten ook veel van leren. In dit artikel richten we ons op films met belangrijke lessen over zelfvertrouwen.

8 films die je zelfvertrouwen een boost kunnen geven

Of je nu gaat voor een afgetraind lichaam of liever wil werken totdat je jezelf een mooie auto kunt veroorloven, een gezonde portie zelfvertrouwen is nooit weg. Toch zijn er veel mannen die af en toe kampen met onzekerheid. Heel normaal, maar het geen kwaad om regelmatig dingen te ondernemen waarbij zelfvertrouwen vergroten centraal staat. Al is het maar het kijken van films die een positieve boodschap bevatten, zoals de titels hieronder.

1. Nightcrawler

In Nightcrawler zien we een door Jake Gyllenhaal gespeelde man die er maar niet in slaagt een baan te vinden. Als hij vervolgens getuige wordt van een misdrijf besluit hij daar gebruik van te maken en wat exclusieve beelden te schieten. Dit is het begin van een carrière als misdaadjournalist.

Ondanks dat het verhaal achter deze film een beetje morbide is, vinden veel mensen het een inspirerend verhaal. Dit omdat het laat zien dat gebruik maken van je sterke kanten je verder kan brengen dan je misschien zou denken.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Als je jouw sterke kanten in je voordeel gebruikt, dan kun je ver komen in het leven
 • Probeer zoveel mogelijk kansen te grijpen

2. The Social Network

Je kunt van Mark Zuckerberg en Facebook vinden wat je wilt, maar hij heeft met dit platform wel een gigantische prestatie neergezet. In de film The Social Network zien we hoe hij dit voor elkaar gekregen heeft. Er mogen dan enkele critici zijn die beweren dat de film niet helemaal historisch accuraat is, het blijft een inspirerend verhaal dat je zelfvertrouwen een leuke boost kan geven.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Een opleiding is niet alles
 • Het gaat niet zozeer om het idee, maar om de uitvoering
 • De wereld verandert snel, zorg ervoor dat je bij blijft

3. Fight Club

Fight Club is zo’n titel die iedereen gezien moet hebben. Het gaat over een man die kampt met ernstige slapeloosheid en besluit om zijn frustratie te uiten door middel van allerlei praatgroepen. Dit lijkt eventjes te werken, totdat zijn appartement ineens wordt opgeblazen en hij geen verblijfplaats meer heeft. Al snel komt hij terecht bij de mysterieuze Tyler Durden, die hem aanmoedigt om zijn leven als brave burger vaarwel te zeggen en samen een ondergrondse vechtclub te beginnen.

Je kunt als kijker meerdere dingen uit Fight Club halen, maar de film draait vooral om het loslaten van de verwachtingen die de maatschappij ons heeft opgelegd. We leven in een consumptiemaatschappij waarin alles maar lijkt te draaien om geld en materiële bezittingen, terwijl er eigenlijk veel meer dan dat is. Hiermee willen we je als lezer overigens vooral niet aansporen om de ideologie van Tyler Durden letterlijk te kopiëren. De film laat ook zien dat het andere uiterste ook niet alles is en bovendien weinig meer met gezond zelfvertrouwen te maken heeft.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Kom ook eens buiten je veilige wereld
 • Je bent meer dan je bezittingen en je sociale status
 • Probeer te vermijden dat je jezelf teveel tegen iets afzet en daardoor het andere uiterste aantrekt

4. The Lion King

The Lion King lijkt misschien een kinderfilm, maar bevat wel een aantal krachtige boodschappen. Zo zien we een onzekere jongetje dat bij problemen vaak terugvalt op zijn vader. Als deze echter wegvalt, verdwijnt ook zijn zelfvertrouwen en besluit hij om te vluchten. Toch weet hij uiteindelijk de moed bij elkaar te rapen om terug te gaan en de confrontatie aan te gaan.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Niet alle mensen in je omgeving zijn te vertrouwen
 • Vergeef jezelf na een fout
 • Vluchten lijkt aantrekkelijk, maar het zal je problemen niet oplossen

5. Requiem For A Dream (zo bouw je géén zelfvertrouwen)

Als jij Requiem For a Dream ooit helemaal uitgezeten hebt, dan is de kans klein dat je verwacht had hem ooit in een lijstje met motiverende films terug te zien. Deze cultklassieker laat namelijk zien hoe vier mensen zich in hun verslaving verliezen, met alle destructieve gevolgen van dien.

Ondanks dat het dus allesbehalve een vrolijke film is, kun je er wel degelijk enkele belangrijke lessen uithalen. Zo is de voornaamste reden dat de personages in de film ten ondergaan een gebrek aan zelfvertrouwen of discipline. Ze willen weliswaar een beter leven, maar kiezen keer op keer voor de makkelijke weg. Zie het maar als een perfect voorbeeld van hoe zelfvertrouwen vergroten vooral niet moet.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Het gebruiken van ‘shortcuts’ pakt zelden goed uit, al helemaal als het gaat om je gezondheid
 • Zorg ervoor dat je jezelf niet verliest in een onrealistisch doel

6. Rocky (de vleeswording van zelfvertrouwen?)

Deze klassieke boksfilm mocht natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Het verhaal is namelijk een perfect voorbeeld van hard blijven knokken voor je dromen en daardoor zelfvertrouwen opbouwen. Buiten dat is het ook gewoon zo’n film die je een keer gezien moet hebben, met name vanwege de iconische rol vanSylvester Stallone.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Wat je omstandigheden ook zijn, als je hard werkt dan kun je toch veel bereiken

7. The Pursuit of Happyness

Het op waarheid gebaseerd The Pursuit of Happyness vertelt het verhaal van een ondernemer waarbij alles tegen lijkt te zitten. Naast dat hij dakloos is heeft hij ook nog eens een kind om voor te zorgen. Toch blijft hij hard werken om zijn doelen te kunnen bereiken.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Wat er ook gebeurt, blijf je doelen nastreven

8. Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back

We sluiten dit lijstje af met een heel ander soort film, die momenteel wel erg actueel is. Het gaat hier om het tweede deel in de Star Wars reeks (of het vijfde, het is maar hoe je het bekijkt). Ondanks dat het verhaal zich in een fantasiewereld afspeelt, zitten in dergelijke heldenverhalen vrijwel altijd een hoop levenslessen verborgen waar je in het echte leven ook gebruik van kunt maken. Het is daarom ook een aanrader om The Empire Strikes Back nog eens te bekijken, maar dan te letten op de wijze lessen die erin verstopt zitten.

Waar je jezelf de uitspraken van Yoda nu misschien nog herinnert als iconische filmquotes, zal je binnenkort misschien ook inzien dat er een sterke boodschap achter zit.

Lessen die je uit deze film kunt halen:

 • Kiezen voor de makkelijke (in dit geval slechte) weg leidt zelden tot wat goeds
 • Het hebben van een goede mentor is goud waard

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.