Pim Jansen
Pim Jansen Tech 15 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla onder vuur na reeks aangiften over seksuele intimidatie

Tesla ligt onder vuur wegens wantoestanden op de werkvloer. Verschillende vrouwen hebben het bedrijf van Elon Musk aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Dat meldt The Washington Post.

Hoog tijd voor programmeerbare Tesla Bots als fabriekskrachten, zou je zeggen. Dat klinkt absurd, maar Elon Musk werkt echt aan humanoĆÆde robots voor op de werkvloer, waarover later meer.

Tesla aangeklaagd voor seksuele intimidatie

In totaal zes vrouwelijke medewerkers hebben Tesla gisteren aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Denk daarbij aan waaronder ongewenste aanrakingen, opmerkingen en vergelding voor degenen die klaagden. De misdragingen zouden mede mogelijk zijn gemaakt door de bedrijfscultuur binnen de faciliteiten van Tesla.

Vijf van de procederende vrouwen werkten in de fabrieksfaciliteiten van Fremont, in de San Francisco Bay Area. In oktober oordeelde een jury nog dat Tesla een zwarte ex-werknemer 137 miljoen dollar aan schadevergoeding moest betalen voor het negeren van aanhoudend racisme waaraan de man was onderworpen in de Fremont-fabriek. De zesde vrouw die een aanklacht heeft ingediend werkte in servicecentra in Zuid-Californiƫ.

ā€˜Net een studentenhuisā€™

De zes afzonderlijke aanklachten die dinsdag bij een rechtbank in CaliforniĆ« zijn ingediend, beweerden dat collegaā€™s en leidinggevenden seksuele voorstellen deden aan de vrouwen. Ook gaven ze ā€˜grafisch commentaarā€™ op hun lichaam en raakten ze hen in sommige gevallen ongepast aan. ā€œTeslaā€™s fabrieksvloer lijkt meer op een ruwe, archaĆÆsche bouwplaats of studentenhuis dan op een hypermodern bedrijf in het hart van de vooruitstrevende San Francisco Bay Areaā€, stond in een van de aanklachten.

Overigens kwam de Tesla-fabriek in Fremont dinsdag ook nog op een andere manier in het nieuws: de lokale politie maakte namelijk bekend een Tesla-medewerker te hebben gearresteerd op verdenking van het doodschieten van een collega. De dodelijke schietpartij zou vlak buiten het fabrieksgebouw hebben plaatsgevonden.

Tijd voor de Tesla Bot

Nog even over die Tesla Bots. Het lijkt een grap, maar Elon Musk heeft ze eerder dit jaar al gepresenteerd. Deze robots zijn ontworpen voor simpele en zware taken in fabrieken. ā€œTen eerste moeten de humanoids altijd vriendelijk blijven, en zijn ze ontworpen zodat je altijd van ze weg kunt rennen en ze ook kunt overmeesterenā€, zei Elon Musk destijds.

tesla bot, seksuele intimidatie

Nou, haast geboden, lijkt ons zo. Lees hier meer over deze werknemer van de toekomst.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.