Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 20 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Elon Musk slaat weer toe: Tesla komt met humanoïde robots

De toekomst op het gebied van elektrische auto’s, ruimtevaart en zonnepanelen dichterbij brengen is blijkbaar niet ambitieus genoeg voor Elon Musk. Tesla werkt aan menselijke robots.

Tesla werkt niet langer enkel aan (vliegende) auto’s. De 50-jarige ondernemer heeft bekendgemaakt dat Tesla aan een humanoid robot werkt.

Tesla komt met robots

Musk onthulde de robot aan het einde van het “AI Day” -evenement van zijn bedrijf, waar het enkele van de kunstmatige intelligentie en supercomputertechnologieën liet zien waaraan het werkt met als doel ooit zelfrijdende auto’s te realiseren.

Een lopend en werkend mens dus, in robotvorm. Denk aan I, Robot. Waar die film nog science-fiction is, wil Musk al volgend jaar zijn plannen in de praktijk brengen. “Ergens volgend jaar” moet het eerste prototype al in actie komen.

Elon Musk slaat weer toe: Tesla komt met humanoïde robots
🤖 (Afbeelding: Tesla)

Ervarener dan je denkt

Voor de ontwikkeling van de menselijke robot maakt het bedrijf gebruik van de opgebouwde kennis op het gebied van geautomatiseerde machines, software en hardware. Indirect heeft Tesla dankzij bijvoorbeeld de ontwikkeling van Autopilot al veel ervaring op dit vlak.

Het bouwen van een humanoid is dan ook een minder exotische stap voor het bedrijf dan je in de eerste instantie zou denken.

Maar wacht eens even, was Musk niet de persoon die al jaren roept dat kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid gaat vormen?

Elon Musk stelt gerust

Klopt, maar diezelfde zorgen speelden een grote rol in de ontwikkeling van Tesla’s robots. Ten eerste moeten de humanoids altijd vriendelijk blijven, en zijn ze ontworpen zodat je “altijd van ze weg kunt rennen en ze waarschijnlijk ook kunt overmeesteren.”

Het woord ‘waarschijnlijk’ hadden we liever niet in die context gezien, maar goed. De robots worden ongeveer 1.72 meter lang, 57 kilo zwaar en krijgen een scherm als gezicht. Intern hebben ze ook al een codenaam: Optimus. Op de website van Tesla worden ze Tesla Bots genoemd.

Elon Musk slaat weer toe: Tesla komt met humanoïde robots
🤖 (Afbeelding: Tesla)

Simpele taken

Oké, fascinerend en eng, maar wat gaat Optimus eigenlijk doen? Musk en Tesla ontwikkelen de menselijke robots niet enkel als wetenschappelijk experiment. In tegendeel.

De robots moeten “taken uit gaan voeren die onveilig, repetitief of saai zijn.” Taken die je liever niet door mensen uit laat voeren dus.

“Ik denk dat fysiek werk in de toekomst een keuze zal zijn, als je het wilt, dan kan je het”, aldus Musk. En anders lossen de robots het werk op. Denk dus niet meteen aan robots die de wereld veroveren. Dit is een eerste stap in een ellenlang wedloop. Vooralsnog gaat het enkel om het uitvoeren van relatief simpele taken.

Op naar, volgend jaar?

Op naar volgend jaar, of het jaar erop, als we op Elon’s reputatie op het gebied van deadlines af gaan. Voorlopig is het nog toekomstmuziek en wellicht blijft dat het ook: het zou niet de eerste keer zijn dat wilde plannen van Musk en Tesla sneuvelen. Ook dat zou prima zijn: juist zulke ambitieuze experimenten zorgen voor innovatie.

Ach, in de tussentijd hebben we nog even goed de tijd om het werk van Asimov te lezen. Want dat humanoids rond gaan lopen op onze aardbol, is blijkbaar slechts een kwestie van tijd.

Elon Musk slaat weer toe: Tesla komt met humanoïde robots
🤖 (Afbeelding: Tesla)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.