Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Tech 2 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze gadget smoort je smartphone-verslaving en dat is nodig ook

Tijd voor een gadget om jouw smartphone-verslaving (en die van vrienden en familie) te smoren. Hier is de Stolp.

Het mooiste cadeau dat je je vrienden en familie kan geven met de feestdagen, is jouw gezelschap, met volle aandacht. Niet met zijn allen op een schermpje turend, maar echt samen zijn zonder digitale afleidingen. Want dat verdienen degenen van wie je houdt, toch? Met deze gadget help je elkaar om de afleidingen en verslavingen van smartphones te overwinnen.

We staan altijd aan en daardoor laten we onze smartphones prevaleren boven echte ervaringen als aandacht voor elkaar, rust en natuur. Ondertussen komen we alsmaar meer tijd tekort en voelen we ons steeds gestrester. Stolp is een mini-bubbel die de kakofonie die je telefoon kan zijn tijdelijk naar de achtergrond doet verdwijnen. Je bouwt zo een dagelijks ritueel van ontkoppelen en aandacht voor de wereld om je heen. Waarschuwing voor bijwerkingen: gebruik van Stolp kan leiden tot ruimte in je hoofd, rust, ontspanning, menselijk contact en tijd voor echte dingen.

Smartphone-verslaving op de loer

Onze mobiele telefoons zijn soms onze beste vrienden, maar vaak ook onze grootste vijanden. Bedoeld om ons leven makkelijker te maken, zijn ze toch vooral ook ontworpen om onze aandacht te vangen en niet meer los te laten. We zouden er beter aan doen om geregeld vrij te zijn van digitale afleidingen.

gadget, stolp, smartphone verslaving

Al was het maar omdat tijd ons meest schaarse goed is en er tal van dingen zijn waar we onze tijd beter aan zouden kunnen besteden dan telefoons. Toch zegt 90% van de mensen minder schermtijd op zijn smartphone te willen, maar hier niet in te slagen. Het is een erkende verslaving (cijfers). Als je er eens op gaat letten, zie je overal om je heen mensen op hun telefoons kijken. Overal. Al hoef je daar niet eens speciaal op te letten.

Deze gadget smoort je smartphone-verslaving en dat is nodig ook
Het echte leven verdient de voorkeur boven schermtijd (Afbeelding: Stolp)

Ondanks dat telefoons instellingen en apps hebben om de hoeveelheid schermtijd aan banden te leggen, blijkt de aantrekkingskracht van tijdslurpende apps toch te groot. Ook al zet je je smartphone op ‘niet storen’ of ‘vliegtuigstand’, als hij zichtbaar binnen bereik ligt, grijp je er te vaak toch nog naar.

Een Belgische startup bedacht en ontwierp een voorwerp dat je helpt tegen die verslaving: Stolp. Deze handige gadget sluit je smartphone op in een bubbel en dat werkt om twee redenen. 1) Je smartphone is uit het oog, en dus ook uit het hart. 2) Dankzij de kooi van Faraday-constructie blokkeert de Stolp alle signalen van en naar je telefoon.

Stolp biedt ademruimte in je leven

Zonder een smartphone die voortdurend loopt te pingen en ringen heb je meer tijd voor andere dingen; zoals knuffels, dromen, verkennen, rust, slaap, gedachten, gesprekken, luisteren en creativiteit. Kortom: leven. Stolp blijkt heel goed te werken in meetings, het is een verademing om echt te kunnen vergaderen, met ieders volle aandacht.

Meetings worden leuker, sneller en efficiënter zonder afleidingen. Thuis is Stolp ook een revolutie. Alles is zoveel leuker als we niet telkens tussendoor onze telefoons lopen te checken.

Deze gadget smoort je smartphone-verslaving en dat is nodig ook
Alles is zoveel leuker als we niet telkens tussendoor onze telefoons lopen te checken! (Afbeelding: Stolp)

Stolp is mooi qua design, alle telefoons passen erin en je kunt hem zelfs voorzien van een draadloze powerbank, zodat je telefoon opgeladen wordt terwijl je offline bent. Je staat niet meer altijd aan en dat maakt dat je dingen mindvoller doet. En grappig genoeg merk ik dat ik, zodra ik mijn telefoon weer in gebruik neem, hem veel bewuster en doelgerichter gebruik om hem daarna ook weer weg te leggen.

Stolp helpt bij bewustwording en tegen verslaving, maakt disconnectie makkelijker en helpt je echt je gedrag te veranderen. Het voelt goed om de controle over je tijd terug te winnen van je telefoon.

Stolp is hier te koop, vanaf 49,95 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.