Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 1 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

Smartphone etiquette: 11 regels tegen de debilisering van het straatbeeld

Sinds deze week gebruikt de politie speciale camera’s om appende automobilisten te kunnen bekeuren. De slimme camera heeft geleerd bestuurders te herkennen met een smartphone in de hand. Treurig, maar onze maatschappij heeft dit nodig, want zelfs in de auto kunnen we onszelf niet bedwingen om op dat scherm te loeren.

Appen of bellen in de auto is één ding, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ergernissen en misdaden rond het gebruik van je smartphone. Aan de hand daarvan een etiquette opgesteld, bestaande uit 11 (ongeschreven) regels.

Smartphone in een restaurant

Niets zo lomp als je smartphone op tafel leggen tijdens een etentje. Niet doen, behalve als je bij de vrijwillige brandweer zit. Bellen en appen doe je sowieso niet in een restaurant en als de nood écht hoog is, loop je even naar het toilet. Het allerergste: jij en je partner tegenover elkaar, beide verstopt in je smartphone. Nooit. Meer. Doen.

smartphone-etiquette-restaurant

Dan nog even een ongeschreven regel over het nemen van foto’s tijdens het eten. In New York verbieden ze dit tegenwoordig, maar dat is ook weer overdreven. Haute cuisine is een vorm van kunst, daar kun je gerust vlug even een foto van nemen. Maar ga dit niet direct op al je sociale kanalen delen. Dat kan prima als je het restaurant hebt verlaten.

Appen op de fiets

Nog steeds de normaalste zaak van de wereld: door rood rijden terwijl je met een koptelefoon op je hoofd aan het WhatsAppen bent. Appen op de fiets is niet alleen een onnozele bezigheid, maar je brengt jezelf en andere weggebruikers er ook mee in gevaar. Hetzelfde geldt voor bellen op de fiets.

Er staat nu een boete op, maar dat lijkt nog niet bij iedereen door te zijn gedrongen. De regel: eerst afstappen, dan pas je telefoon gebruiken. De ongeschreven regel: attendeer andere fietsers op hun gedrag of maak ze belachelijk. Simpelweg omdat het levensgevaarlijk is.

Tijdens plechtigheden

Of je nou op een bruiloft bent of op een begrafenis, laat je telefoon in je jas of tas. Bellen is uit den boze, appen is ook asociaal. Dit gebeurt echt, appen tijdens plechtigheden staat in de top 10 grootste ergernissen rondom het gebruik van een smartphone.

Eventueel zou je op een bruiloft nog wat foto’s kunnen nemen, maar gezien er altijd een fotograaf aanwezig is, is dit het uitgelezen moment om een keer onbereikbaar te zijn. Dat je op een begrafenis geen selfies neemt, hoeven we hopelijk niet uit te leggen.

Appen tijdens een echt gesprek

Appen of bellen terwijl je met iemand real life aan het praten bent; klinkt belachelijk, maar het is de dagelijkse praktijk. Voor alle duidelijkheid: dit is totale minachting naar de persoon tegenover je. Leg je telefoon weg en toon interesse in je gesprekspartner.

smartphone-gebruik-etiquette

In het openbaar vervoer

Reizen in het openbaar vervoer is saai, vooral als je iedere dag dezelfde route aflegt. Toegegeven: zinloze dingen doen op je smartphone doodt de tijd. Effectieve bezigheden als je mail doornemen trouwens ook. Bellen daarentegen is irritant voor medereizigers. Niet doen, dus.

In bed

Voor het slapen gaan, na het wakker worden en ‘s nachts tussendoor nog even. Daarvoor is je telefoon niet bedoeld. Dat ‘laatste appje’ leidt tot slaapproblemen, blijkt uit onderzoek.

smartphone-etiquettesmartphone-etiquette

Maar belangrijker: een smartphone in bed is killing voor je relatie. Simpele regel: koop een ouderwetse wekker en verban de telefoon uit je slaapkamer. Dit leidt tot een boost op veel verschillende gebieden.

Aan de kassa

Tot voor kort wisten mensen het nog op te brengen om niet te appen of bellen tijdens die ene minuut dat ze aan de kassa stonden. Maar sinds het contactloze pinnen is ook het sociale contact in de supermarkt verdwenen. Heel simpel: telefoneren of appen tijdens het afrekenen is een no-go. Respect voor de kassamedewerker!

Tijdens het lopen

Natuurlijk moet je af en toe de route uitstippelen in Google Maps. Maar als je lopend aan het appen bent, dan ben je medeverantwoordelijk voor de debilisering van het straatbeeld. Bovendien loop je het risico om tegen een paal of andere smartphone-zombie op te lopen of zo maar de weg over te steken. Misschien moet dit net als appen op de fiets ook maar eens beboet worden.

smartphone-etquette-lopen-gebruik

Gebruik je smartphone als je met de benenwagen op pad bent alleen voor de juiste route of om iemand met spoed te bellen. Kijk voor de rest vooral eens om je heen. Kun je lachen om al die andere mensen die verstopt zitten in hun telefoon.

Op je werk

Rokers werken gemiddeld een half uur per dag minder dan niet-rokers. Maar dat is geen excuus voor niet-rokers om die tijd te spenderen aan Instagram en WhatsApp. Wat betreft het smartphonegebruik op je werk: bel of app alleen zakelijk.

Smartphonegebruik in de bioscoop

Ondanks dat hier geschreven regels voor zijn, kunnen veel mensen zelfs in de bioscoop niet van hun telefoon afblijven. Lees punt 3 van Cineville’s 10 geboden van de bioscoop. Kort samengevat: uit dat ding!

In de auto

De meeste auto-ongelukken hebben te maken het gebruik van een smartphone achter het stuur. Misschien maar gewoon een keer mee stoppen? Appen of bellen achter het stuur is niets minder dan een poging tot doodslag, maar gezien de noodzaak van de nieuwe slimme camera’s, lijkt dit nog niet bij iedereen te zijn doorgedrongen. Leg je smartphone buiten bereik voordat je de weg op gaat.

Check ook: Een wereld zonder smartphones, is Nederland daar klaar voor?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smartphone etiquette: 11 regels tegen de debilisering van het straatbeeld
Sluiten