Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Disney+ viert honderdste verjaardag Stan Lee met verrassing voor fans

Marvel Studios en Disney+ vieren de honderdste verjaardag van Stan Lee op een bijzondere manier. In 2023 komt een documentaire over het leven van het Marvel-icoon naar de streamingdienst.

Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe is vooralsnog erg hit or miss. Shang-Chi was een aangename verrassing en heeft bewezen dat er een manier is om de films fris en divers te houden zonder in herhaling te vallen, al was het einde weer een flinke Marvel-déjà vu. Een vloek dat het zo origineel begonnen WandaVision ook teisterde naar het einde toe.

Marvel is de focus kwijt

Ook Ms. Marvel wist te bekoren, en zo zijn er nog een paar hoogtepunten te noemen. Tegenover die hoogtepunten staan helaas ook flinke tegenvallers. Thor: Love and Thunder was een grote teleurstelling. Zonde van het MCU-debuut van Christian Bale. Taika Waititi schiet duidelijk niet altijd in de roos. Ook She-Hulk zorgde voor wisselende reacties onder fans, en de nieuwe Doctor Strange had veel meer potentie dan eruit gehaald is.

Afijn, de conclusie is duidelijk: sinds Avengers: Endgame is het MCU een beetje de focus kwijt. Hopelijk brengt volgend jaar daar verandering in, want dan is er weer een grote climax, een doel om naar toe te werken. Ant-Man and the Wasp: Quantumania zal bijvoorbeeld verder gaan focussen op Kang, de grote schurk die gevaarlijker is dan Thanos en al opdook in Loki.

9 beroemde acteurs die bijna een grote rol speelden in Harry Potter

Honderdste verjaardag Stan Lee

Fingers crossed, dus. In plaats van enkel vooruit, kunnen we in 2023 ook terug gaan blikken. 28 december zou de honderdste verjaardag geweest zijn van Stan Lee, de medebedenker van Spider-Man, de Avengers, de X-Men en talloze andere Marvel-helden. Terecht of niet, wordt Lee vaak de vader van Marvel genoemd. De verrassende cameo’s in Marvel-films maken het iconische plaatje af.

In 2018 overleed het icoon op 95-jarige leeftijd. Het einde van een lange carrière, want in 1941 schreef hij al zijn eerste verhaal voor Captain America Comics. Een carrière waarover al meerdere fascinerende boeken geschreven zijn. Lee stond namelijk niet altijd aan het roer bij Marvel Comics, en voerde soms zelfs oorlog tegen het bedrijf.

Documentaire op Disney+

Zo is er bijna honderd jaar aan anekdotes, avonturen en popcultuur-geschiedenis om door te ploegen. Alleen al details zoals de poging van Lee en Michael Jackson om Marvel te kopen, zodat Jackson Spider-Man kon spelen, verdienen hun eigen documentaire.

Geen zin om in de boeken te duiken? Dat hoeft ook niet, want Disney, de eigenaar van Marvel, viert de honderdste verjaardag van Stan Lee op een bijzondere manier. Afgelopen woensdag deelde Marvel Entertainment een korte teaser op Twitter voor een gloednieuwe documentaire. De naam? Simpel doch effectief: Stan Lee.

Felicitaties en een hoop geduld

“100 jaar dromen. 100 jaar creëren. 100 jaar Stan Lee”, schreef Marvel Entertainment in een bijschrift bij de teaser. “Stan Lee, een originele documentaire, streamt 2023 op @DisneyPlus.” Disney+ gaat dus in het impactvolle leven van de comics-schrijver duiken. Tof, fantastisch zelfs, maar er is ook slecht nieuws: verder is er niks bekend over het project. We weten enkel dat ergens in 2023 een documentaire over Stan Lee naar Disney+ komt, genaamd Stan LeeThat’s it. 

Een kwestie van afwachten dus. In de tussentijd wordt Lee uitgebreid gefeliciteerd, waaronder door de kersverse DC-baas James Gunn:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.