Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Marvel cast Kang the Conqueror: waarom hij Thanos gaat overtreffen

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) ligt door de huidige pandemie al een tijdje stil, maar achter de schermen gaan de voorbereidingen voor Phase 5 gewoon door. Fans hebben een hoop interessante films om naar uit te kijken, van Eternals tot Ant-Man 3.

Rondom Ant-Man 3 dook afgelopen week opvallend nieuws op. Volgens doorgaans zeer goed ingelichte bronnen is Da 5 Bloods-ster Jonathan Majors namelijk gecast als niemand minder dan Kang the Conqueror. De volgende grote bad guy van het MCU, de nieuwe Thanos. In de comics is hij een van de krachtigste slechteriken uit het multiverse. Maar wie is Kang eigenlijk?

Marvel introduceert Kang

Kang maakte zijn debuut in de comics van Marvel in 1963, bijna zes decennia geleden. Hij is geboren als Nathaniel Richards in de 31e eeuw. Nadat hij tijdreis-technologie van Doctor Doom ontdekte, reisde Kang terug naar het oude Egypte. Daar werd hij de machtige leider van het land en noemde hij zichzelf Pharaoh Rama-Tut.

Later wisten de Fantastic Four hem echter achterna te reizen, om de machtige schurk vervolgens van de troon te trekken. Nadat hij Doctor Doom tegen kwam in de 20e eeuw probeerde Nathaniel, Kang dus, terug te gaan naar zijn eigen eeuw, de 31e.

Probleempje: hij ging een millennium te ver de toekomst in en belandde op een apocalyptische verwoeste versie van onze aardbol. De overgebleven bewoners vechten daar met elkaar met wapens die ze zelf niet eens meer begrijpen, een situatie die Kang gretig aangreep om opnieuw de macht aan te grijpen. Op dat punt begon Nathaniel zichzelf voor het eerst Kang the Conqueror te noemen.

Kang the Conqueror Marvel Cinematic Universe films
Kang (Bron: Marvel Comics)

Tijdreizen en het multiverse

Een flinke achtbaan, maar wel een achtbaan die nog te volgen valt. Na zijn verovering van de toekomstige aarde wordt het echter een rommeltje. Sindsdien is Kang continu in de comics van Marvel door de tijd aan het reizen. Hij krijgt het vooral vaak aan de stok met de Fantastic Four, zowel in het verleden, het heden als de toekomst.

Daarbij helpt het ook niet dat Kang op een gegeven moment in de comics door verschillende universums begon te reizen. Oftewel, op elk gegeven moment kunnen er meerdere versies van The Conqueror bestaan.

🔥Lees ook:

Ant-Man 3: de perfecte timing

Juist daarom is de timing van de introductie in Ant-Man 3 perfect. Met de finale van Avengers: Endgame is tijdreizen en het multiverse ook op het witte doek een ding. Sterker nog, al lang voor dit casting-nieuws bekend werd speculeerde men al dat Kang de volgende Thanos zou zijn. Ook hier op Manners.

Als men in de comics de Quantum Realm gebruikt om door de tijd te reizen, dan belandt ben in een alternatieve realiteit. Grote veranderingen die veroorzaakt worden hebben dan ook enkel impact op die alternatieve realiteit, niet de reguliere tijdlijn waar de tijdreiziger vandaan komt.

Het is maar de vraag of die logica ook zo toegepast gaat worden op de films van Marvel. Als Kang enkel op de reguliere tijdlijn reist, dan zou dat betekenen dat zijn komst enorme impact kan hebben op het MCU. Zowel in het heden, de toekomst als in het verleden. Een oorlog door de tijd heen die ook perfect past bij Marvel’s plannen voor de Eternals, de volgende grote teamup-film.

Kang the Conqueror Marvel Cinematic Universe films
Drie Kang’s komen samen (Bron: Marvel Comics)

Thanos overtreffen

De naam van de volgende Doctor Strange zegt genoeg: Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Ook Loki en WandaVision gaan op Disney+ vooral draaien om tijdreizen en alternatieve universums. Een complex plaatje waar Kang als geen andere Marvel-schurk bij past als bad guy.

Hoe kun je de epische finale die Endgame was en Thanos overtreffen? Precies, de helden van Marvel zowel in series als in de films in verschillende universums en door de millennia heen tegen één superschurk laten vechten. Zo kan Marvel Studios baas Kevin Feige tegen alle verwachtingen in toch nog een schep boven Thanos doen.

Kang the Conqueror Marvel Cinematic Universe films
Kang in de comics (Bron: Marvel Comics)

De nieuwe Iron Man?

Zoals we eerder al zeiden vecht Kang in de comics vooral vaak tegen Fantastic Four, en heeft hij zijn tijdreis-technologie bemachtigd van Doctor Doom. Nu Marvel Studios de properties van Fox in handen heeft, is deze schurk dus de perfecte kans om ook die iconische superhelden en slechterik in het MCU te introduceren.

Sterker nog, hij zou een manier kunnen zijn om Iron Man terug te brengen. In de comics schrikt een jonge Nathaniel Richards van het nieuws dat hij later een massamoordenaar zal worden. Van plan om zijn oudere zelf te stoppen reist de jonge Richards naar het heden om de Avengers in te schakelen. Hij komt er echter al snel achter dat ze niet meer bestaan.

Toch weet hij Iron Man’s Vision-software te gebruiken om in zijn pak te downloaden. Verrassing: maak kennis met Iron Lad, een soort jonge Iron Man. Later ontstaat daardoor zelfs de nieuwe superhelden-groep Young Avengers.

Kang the Conqueror Marvel Cinematic Universe films
Iron Lad (Bron: Marvel Comics)

Grote potentie

Het moge duidelijk zijn: de potentie van Kang is groot, en je kunt alle kanten met hem op. Of hij echt een sleutelrol van epische proporties in de toekomst van Marvel gaat spelen, gaan we pas de komende jaren ontdekken. Voorlopig blijft het bij een debuut in Ant-Man 3, een film die überhaupt slechts in vroege ontwikkeling is. Lezers van de comics weten in ieder geval één ding zeker: we hebben de volgende Thanos te pakken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.