Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 18 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

7 Black Mirror-afleveringen die door de realiteit zijn ingehaald

De wereld ontwikkelt zich in rap tempo en zeker op het gebied van technologie kan dat best beangstigend zijn. Dat is ook de kracht van Netlfix-serie Black Mirror. De steengoede sciencefictionserie over de schaduwkant van moderne technologieën, speelt precies in op die angst.

De afleveringen zijn duister en laten je achter met de gedachte ‘wat de hel heb ik net gekeken’. Doordat ze inspelen op de technologische ontwikkelingen die in de nabije toekomst kunnen gebeuren, kun je je voorstellen dat ze misschien ooit werkelijkheid zouden kunnen worden. Sterker: futuristische technologieën uit Black Mirror zijn al ingehaald door de realiteit.

Black Mirror-afleveringen ingehaald door realiteit

Voorlopig komt er even geen nieuw seizoen. “Tijdens de pandemie heb ik aan projecten gewerkt, maar niet aan Black Mirror”, aldus Brooker tegen Radio Times. “Het leven is nu al ingewikkeld genoeg, ik weet niet of mensen nieuwe dystopische content op Netflix nu slikken.” Daar komt bij dat de werkelijkheid al duister genoeg is. Zeven voorbeelden.

1. Robotbijen in ‘Hated in the Nation’ (seizoen 3)

De ruimtevaartorganisatie is bezig met het ontwikkelen van robotbijen, die zo overgevlogen lijken te zijn uit Black Mirror. In de aflevering Hated in the Nation worden deze bijen gehackt en de opdracht gegeven om iemand te vermoorden die wordt uitgekozen via een hashtag op Twitter. Gelukkig zullen de robotbijen die NASA momenteel ontwikkelt een missie op Mars moeten uitvoeren en zal het dus een stukje verder vliegen zijn om iemand te vermoorden.

Maar – ja, er is een maar – zij zijn niet de enige die bezig zijn met bijen. Harvard werkt al vanaf 2013 aan robotbijen. Die kunnen vliegen en in en uit het water duiken. Ze kunnen nog geen gewassen bestuiven, zoals in de aflevering van Black Mirror.

2. Sociaal kredietsysteem in ‘Nosedive’ (seizoen 3)

In de eerste aflevering van seizoen drie, Nosedive genaamd, volgen we het personage Lacie in een wereld waar iedereen elkaar met een ratingsysteem beoordeelt op basis van de interacties die ze met elkaar hebben. De rating bepaalt onder meer waar je wel en geen recht op hebt. Deze aflevering zal gebaseerd zijn op het feit dat we eigenlijk elkaar al de hele tijd beoordelen op social media, en zeker op apps als Tinder of Uber.

In China zijn ze dit op steeds grotere schaal aan het invoeren en daar gaan ze zelfs nog een stapje verder. De regering wil in 2020 dat het sociaal kredietsysteem volledig werkt. De inwoners worden dan onder meer beoordeeld op hun kredietachtergrond, het nakomen van contracten én hun gedrag en vriendschappen. Lees hier meer over die enge ontwikkeling.

3. Zelfrijdende pizzabezorgbus in ‘Crocodile’ (seizoen 4)

Vorig jaar maakten Pizza Hut en Toyota bekend te gaan samenwerken voor zelfrijdende bezorgbussen. Een beetje Black Mirror-fan denkt dan natuurlijk gelijk aan de aflevering Crocodile.

In de aflevering in het vierde seizoen wordt een voetganger aangereden door een pizzabusje en dat zet een hoop bloederige moorden in gang. Gelukkig hoeven we tot 2020 nog niet bang te zijn aangereden te worden door zo’n bezorgbus.

4. Opnemen van herinneringen in ‘The Entire History of You’ (seizoen 1)

Alles opnemen wat je ziet, doet of hoort? In de aflevering The Entire History of You kan het en pakt het niet goed uit. Hoewel we nog niet helemaal in die fase zijn aanbeland, zijn er al een paar draagbare gadgets op de markt waarmee je dingen uit je leven kan opnemen. De Spectacles van Snapchat bijvoorbeeld, waarmee je video’s van tien seconden kunt opnemen.

Ook heeft Samsung in 2016 al patent aangevraagd voor contact lenzen die elke keer dat je knippert een foto nemen. Om over dit enge idee van Elon Musk maar te zwijgen.

5. Slimme assistent in ‘White Christmas’ (seizoen 2)

De Black Mirror-aflevering White Christmas draait om een ‘cookie’ die het bewustzijn van een persoon gebruikt als een soort persoonlijke assistent voor hun huis.

Gelukkig komt deze technologie nog niet in werkelijkheid voor, maar er bestaan natuurlijk tegenwoordig al genoeg persoonlijke technologische assistenten zoals de Google Home of de Alexa van Amazon.

6. Geliefde terugbrengen uit de dood in ‘Be Right Back’ (seizoen 2)

Iedereen die weleens iemand heeft verloren, weet hoe graag je dan nog één keer met iemand zou willen praten. In de Black Mirror-aflevering Be Right Back kan Martha de sms’jes en e-mails van haar overleden vriend in een app uploaden en zo spreken met een chatbot die reageert zoals haar vriend dat zou doen. Later krijgt ze zelfs de keuze om een synthetische vervanger die precies op hem lijkt in huis te halen.

Er zijn tegenwoordig chatbots die zijn gebaseerd op echte personen. De 30-jarige Kuyda maakte bijvoorbeeld een chatbot die de persoonlijkheid van een overleven vriend nabootst. Hanson Robotics, die je misschien kent van robot Sophia, maakte daarvoor BINA48. Die was gebaseerd op de (overigens nog levende) vrouw van eigenaar Martine Rothblatt.

7. VR in ‘Striking Vipers’ (seizoen 5)

Dan nog een aflevering uit seizoen 5, het meest recente seizoen dat op Netflix te zien is. Aflevering 1 heet Striking Vipers, een verhaal dat draait om een ​​virtual reality vechtgame, gespeeld door twee vrienden.

In theorie kan alles in de aflevering nu al gebeuren, met de opkomst van VR en met name VR-porno. Maar we gaan niet te veel verklappen, omdat deze aflevering no niet zo lang online staat.

Comeback van Miley Cyrus

Het vijfde seizoen van Black Mirror laat zien dat Miley Cyrus meer is dan die Disney-zangeres van weleer. Lees en bekijk hier meer.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.