Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 25 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Het dieet van Simu Liu voor zijn rol als Shang-Chi

Op gebied van voeding en trainen kijken we graag naar superhelden voor wat inspiratie. Vandaag delen we het eetschema van Simu Liu, die de hoofdrol vertolkt in de Marvel-film Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Om zijn afgetrainde lichaam in vorm te houden tijdens de draaidagen en tegelijkertijd nog wat spiermassa aan te maken, maakte Simu Liu slim gebruik van een methode die carb cycling heet.

De basis van carb cycling

Carb cycling is de Engelse naam voor het afwisselen van je koolhydraten. Dat houdt in dat je op de ene dag veel koolhydraten eet, en de andere dag weinig. Vaak wordt dit aangepast op trainingsdagen. Op trainingsdagen heb je namelijk veel energie nodig voor een explosieve training.

Met carb cycling kun je op een aangename manier spiermassa opbouwen en lean worden of blijven. Wanneer je in een calorietekort zit om af te vallen, kan dat op den duur zorgen voor vermoeidheid en een ‘hangry’ gevoel. Hierdoor kun je jezelf niet meer voor de volle 100% geven in je trainingen. Met carb cycling wordt dit gevoel van vermoeidheid tegengegaan, doordat de high carb-dagen genoeg energie blijven geven, ondanks dat je in een calorietekort zit.

9 verrassende voedingsmiddelen vol eiwitten voor spieropbouw

Wel is het belangrijk om te onthouden dat je het aantal eiwitten dat je op de dag binnenkrijgt hoog blijft, zodat ze spieren genoeg voedingsstoffen krijgen. Zonder bouwstenen kunnen jouw spieren immers niet groeien. Voor een superheld als Shang-Chi heeft dat fatale gevolgen. Voor jou is het, afhankelijk van je doel, ook belangrijk.

Het dieet van Simu Liu voor zijn rol als Shang-Chi

Genoeg theorie, over naar de praktijk. Bij Simu Lio zag zo’n carb cycling-dieet volgens Man of Many er als volgt uit.

Dagen met weinig koolhydraten

  • Ontbijt: de dag begint met een omelet van twee hele eieren en twee eiwitten, een halve avocado en groene groentes.
  • Snack: ongeveer 20-40 minuten na zijn workout nam Simu Liu een smoothie gemaakt met 1 scoop eiwitpoeder, een halve banaan, een theelepel pindakaas, een hand vol spinazie en water of ijs.
  • Lunch: veel groene groentes (als salade of geroerbakt), een halve avocado of een handje noten, 100 gram witte rijst en 200 gram kalkoengehakt of 120 gram kipfilet.
  • Avondeten: 120 gram wilde zalm of een andere vis naar keuze, groene groentes (als salade of geroerbakt).

In totaal komt deze low carb dag van de Shang-Chi-acteur uit op een gemiddelde inname van 115 gram eiwitten, 75 gram koolhydraten en 50 gram vet.

Dagen met veel koolhydraten

  • Ontbijt: een omelet met één heel ei en drie eiwitten, een stuk fruit (bijvoorbeeld een appel), 45 gram havermout, een snee brood of een Engelse muffin, 5 gram kokosolie en groene groentes.
  • Snack: hetzelfde als op de low carb dagen. Ongeveer 20-40 minuten na de workout staat een smoothie gemaakt met 1 scoop eiwitpoeder, een halve banaan, een theelepel pindakaas, een hand vol spinazie en water of ijs op het menu.
  • Lunch: 200 gram kalkoengehakt of 120 gram kipfilet, groente groentes (salade of geroerbakt), 30 gram avocado of een saladedressing, 100 gram witte rijst.
  • Avondeten: 120 gram kipfilet of vis naar keuze met groene groentes (salade of geroerbakt) en 100 gram witte rijst.

Bij elkaar opgeteld komt dit neer op ongeveer 105 gram eiwitten, 125 gram koolhydraten en 35 gram vet.

Carb cycling lijkt een prettige manier te zijn om kilo’s kwijt te raken en tegelijkertijd spiermassa aan te maken. Toch had Simu Liu tijdens het filmen van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings wel even moeite om zijn Marvel-dieet vol te houden. De filmopnames werden namelijk zo’n vier maanden stilgelegd door de welbekende pandemie.

“Omdat de dag dat we weer zouden beginnen steeds verder vooruit geschoven werd, dacht ik dat het wel wat losser kon met mijn voeding. Maar voor ik het wist mochten we weer aan de slag, en moest ik echt weer terug in shape komen”, vertelt de acteur aan NextShark.

Shang-Chi is de nieuwe Iron Man: ‘Marvel lanceert Agents of Atlas’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MYSLManofmany

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.