Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 29 dec 2022
Leestijd: 6 minuten

9 beroemde acteurs die bijna een grote rol speelden in Harry Potter

Aan de Harry Potter-films gingen vele maanden aan audities vooraf. Vele grote namen die we nu van andere rollen of films kennen, hebben in de race gezeten voor iconische rollen in de magische films. We zetten er negen op een rijtje.

Marvel kwam vorig jaar met de animatieserie What if?, waarin steeds een twist op de bekende Marvel-films werd geïntroduceerd. Wat nou als Peggy Carter Captain America was geworden, in plaats van Steve Rogers? En wat nou als T’Challa, Black Panther dus, Star-Lord was?

Het Hollywood-multiverse

Het levert vermakelijke televisie op, maar Hollywood is in de kern één grote What If-draaimolen. Acteurs doen, zeker aan het begin van hun carrière, vele malen auditie voor vele rollen. Casting is een industrie an sich, en filmmakers overwegen vaak vele opties voor ze hun definitieve gezicht kiezen.

Voor ons is Keanu Reeves Neo, maar Will Smith was de eerste keuze van de studio. We kunnen ons niemand anders dan Johnny Depp voorstellen als Jack Sparrow, maar Jim Carrey kreeg eerst de rol aangeboden. Zo is er een reeks aan intrigerende alternatieve universums te bedenken, films die iconisch en juist aanvoelen door de huidige casting, maar er bijna compleet anders uitzagen.

Harry Potter: net-niet audities en acteurs

Vooral in het geval van grote filmfranchises zijn er vele voorbeelden te vinden. Neem Harry Potter: de boeken waren al een fenomeen voor men begon met het verfilmen van De Steen der Wijzen, dus menig ambitieus acteur stond in de rij om auditie te doen. Een aantal van hen braken later alsnog door met andere rollen, en werden bekende gezichten die je allesbehalve met Harry Potter zou associëren.

Of ze kregen een andere rol binnen de magische filmreeks aangeboden. We zetten zeven voorbeelden op een rijtje van bekende acteurs die auditie hebben gedaan voor de Harry Potter-films.

Jamie Campbell Bower

Jamie Campbell Bower herken je waarschijnlijk meteen als Henry Creel uit Stranger Things. Een toprol, maar je kunt altijd groter dromen. Dat heeft de Britse acteur, of accurater, de ouders van de acteur ook zeker ooit gedaan: Bower deed namelijk mee in de race voor de rol van Harry Potter. Niet de films, maar het personage: the boy who lived. In een recent interview blikte de ondertussen 34-jarige acteur terug op de auditie, die hij naar eigen zeggen compleet verpestte. Overigens kreeg hij uiteindelijk alsnog een rol in de filmreeks. Hij speelde een jonge Grindelwald, een stokje dat in de Fantastic Beasts-films overgenomen werd door Johnny Depp.

Acteurs auditie Harry Potter films
Jamie Campbell Bower (Afbeelding: Netflix)

Saoirse Ronan

Je hoeft geen medelijden te hebben met Saoirse Ronan. Met onder andere The French Dispatch, Little Women en Lady Bird speelde ze de afgelopen jaren in topfilm na topfilm. Consistent scorende met dramafilms die geprezen werden door critici. Vijftien jaar geleden was het echter haar grote droom om Luna Lovegood te spelen in de Harry Potter-films. Ze was enorm teleurgesteld toen de rol niet naar haar, maar naar de Ierse actrice Evanna Lynch ging, maar uiteindelijk is Ronan degene met de grote filmcarrière.

Acteurs auditie Harry Potter films
Saoirse Ronan (Afbeelding: Sony Pictures)

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne kennen we natuurlijk vooral als Newt Scamander, het gezicht van de Fantastic Beasts-films. Oftewel, hij heeft al een grote rol in het bredere Harry Potter-universum. Daarvoor was hij echter in de race om een rol te spelen in de reguliere films. Hij deed auditie voor de rol van een jonge Tom Riddle, oftewel: Voldemort. De Britse acteur werd niet eens teruggebeld. Ach, uiteindelijk mocht hij alsnog in plaats van de grote schurk de grote held spelen. Eind goed, al goed.

Deze week op Netflix
Eddie Redmayne (vooraan) (Afbeelding: Warner Bros.)

Jude Law

Ook Jude Law kreeg uiteindelijk de kans om een grote rol te spelen in de Fantastic Beasts-films, namelijk die van Albus Dumbledore. Vele jaren daarvoor deed hij echter auditie voor de rol van Gilderoy Lockhart, de excentrieke leraar Verweer tegen de Zwarte Kunsten uit de tweede film, De Geheime Kamer. Law kreeg bijna de rol en zat tot het einde in de race, maar uiteindelijk werd er besloten dat hij te jong was. Kenneth Branagh, ook niet de minste naam, kreeg uiteindelijk de rol.

Acteurs auditie Harry Potter films
Jude Law (Afbeelding: Warner Bros.)

Henry Cavill

The Witcher, Superman, Warhammer: Henry Cavill kan en doet het allemaal. Er doen zelfs geruchten de ronde dat de 39-jarige acteur James Bond gaat spelen. Een rol waar hij jaren geleden al voor in de race was, samen met Daniel Craig. Dat was niet de enige rol waar Cavill net naast greep. Toen hij een stuk jonger was deed de Superman-acteur namelijk auditie voor de rol van Cedric Diggory, een rol die uiteindelijk gespeeld werd door Robert Pattinson. Jammer, want het zou de nu al aanzienlijke reeks aan megafranchises op zijn CV nog imposanter gemaakt hebben.

henry cavill, nieuwe james bond, 007
Henry Cavill (Afbeelding: ANP)

Thomas Brodie-Sangster

Heb je in de aanloop naar kerst weer eens Love Actually aangezet? Dan herken je het gezicht van Thomas Brodie-Sangster, die als kind beroemd werd dankzij die romantische komedie en later grote rollen speelde in onder andere de Maze Runner-films en Game of Thrones. Daarvoor deed hij echter auditie voor een andere megarol: Brodie-Sangster speelde bijna naast Daniel Radcliffe en Emma Watson de rol van Ron Weasley. In een recent interview deed de ondertussen 32-jarige acteur een boekje open over hoe boos en teleurgesteld hij was toen hij de rol niet kreeg.

Acteurs auditie Harry Potter films
Thomas Brodie-Sangster (Afbeelding: Universal Pictures)

Jason Isaacs

Ja, die boevenkop van Jason Isaacs herken je meteen als die van Lucius Malfoy, de vader van Draco Malfoy. Toch was dat niet de rol die hij voor ogen had. De geprezen acteur was aanvankelijk zelfs tegen de keuze, vanwege de kwaadaardigheid van het personage. Hij kwam in het vizier van de producenten doordat hij net zoals Jude Law auditie deed voor de rol van Gilderoy Lockhart. Regisseur Chris Columbus zag zijn auditie en vroeg Isaacs om een andere rol te overwegen. De rest is geschiedenis.

Acteurs auditie Harry Potter films
Jason Isaacs (Afbeelding: Warner Bros.)

Robin Williams

Robin Williams wilde dolgraag de rol van Hagrid spelen in de films, maar werd uiteindelijk afgewezen vanwege een simpele reden: J.K. Rowling stond erop dat elke acteur in haar films Brits zou zijn. Een simpele regel, met verstrekkende gevolgen voor het casting-proces. “Robin Williams had de regisseur gebeld omdat hij die rol in de film wilde spelen, maar de regel was nou eenmaal enkel Britse acteurs,” zo legde castingbaas Janet Hirshensom in 2016 uit.

Acteurs auditie Harry Potter films
Robin Williams (Afbeelding: Buena Vista Pictures)

J.K. Rowling

Oké, J.K Rowling is niet een acteur maar de schrijfster van de Harry Potter-boeken, maar toch kon ze bijna een aanzienlijke rol op haar CV zetten. Ze kreeg namelijk de rol aangeboden van Lilly Potter, de moeder van Harry. Toepasselijk! Maar Rowling was te bang dat ze het zou verpesten: “De filmmakers hebben me gevraagd om Lily Potter te spelen in de Mirror of Erised-scène in de eerste film, maar ik ben echt niet in de wieg gelegd om een actrice te zijn, zelfs niet als iemand die daar gewoon moet staan zwaaien. Ik zou het verpest hebben, op de een of andere manier.” Uiteindelijk ging de rol naar Geraldine Somerville, die opvallend veel weg heeft van Rowling.

reünie, special, Harry Potter 20th Anniversary Return to Hogwarts, hbo max, jk rowling, auteur
J.K. Rowling (Afbeelding: AFP)

Insider

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.