Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Spider-Man kan eindelijk Disney+ veroveren (en Sony wint)

Vrijwel elke grote Hollywood-studio zag de afgelopen jaren het succes van Netflix en Disney+, en dacht: dat kunnen wij ook! Daardoor is het aanbod qua streamingdiensten ontploft. Van Paramount tot Warner Bros.: iedereen start een eigen Netflix-killer.

Een gevaarlijke zet. Daardoor streep je immers de inkomsten weg die je kreeg met het licenseren van je eigen films aan andere streamingdiensten. Die houd je nu liever zelf in de vorm van exclusieve Originals. Disney+ gaat bijvoorbeeld niet Avengers: Endgame aan Netflix ‘uitlenen’.

Sony Pictures pakt het anders aan

Bovendien is de huidige marktsituatie niet houdbaar. Uiteindelijk zullen hoogstwaarschijnlijk slechts twee, drie, hooguit vier streamingdiensten het overleven. Met Netflix en Disney+ aan kop is er weinig ruimte over.

Juist daarom is de huidige strategie van Sony (Pictures) zo interessant. In plaats van zelf een dienst op te richten, focussen de Japanners zich volledig op het leveren van content aan anderen.

Van Netflix naar Disney+

Onlangs sloot het bedrijf een megadeal met Netflix. Vanaf volgend jaar komt elke grote bioscoopfilm van Sony tijdelijk exclusief naar die streamingdienst. Van de nieuwe Spider-Man-films tot de ambitieuze pijplijn aan Playstation-films waar fans al een tijdje naar uitkijken.

Dat was al indrukwekkend, maar nu kan Sony Pictures al helemaal de champagne erbij pakken. De studio heeft het namelijk voor elkaar gekregen om ook met Disney+ in zee te gaan. Zonder dat beide deals elkaar bijten.

Spider-Man en Marvel

Disney+ is natuurlijk dé plek voor Marvel-fans. Toch kun je er niet het complete Marvel Cinematic Universe streamen, doordat de filmrechten voor onder andere Spider-Man zelf nog steeds bij Sony liggen. Pijnlijk, want Spidey is in vele opzichten het gezicht van Marvel. Zeker nu Iron Man en Captain Marvel ermee gestopt zijn.

Gelukkig is er nu een oplossing: vanaf juni kan Disney titels uit de bibliotheek van Sony aan gaan bieden op Disney+, Hulu en zijn televisienetwerken. Dan hebben we het over oude films en series, maar vanaf 2022 tot en met 2026 komen ook alle nieuwe bioscoopfilms van Sony Pictures naar Disney.

Even geduld hebben

Maar Netflix dan? Nou, die krijgen de nieuwe films eerst. Pas nadat ze een tijd op Netflix hebben gestaan, komen ze naar Disney+ of een ander platform van het Huis van de Muis.

Dus of je nou Uncharted of Morbius wilt streamen: ze komen naar een streamingdienst waar jij abonnee van bent. Hoe lang je erop moet wachten, hangt dus af of dat Netflix of Disney+ is.

Vraagtekens

Maar juich niet te vroeg. Het is onduidelijk welke delen van de wereld deze megadeal beslaat. Geldt het ook voor Europa? De kans is groot, maar dergelijke details krijgen we waarschijnlijk pas ergens in de komende maanden te horen. Inclusief, hopelijk, het gelekte bedrag wat met deze megadeal gemoeid gaat.

Één ding is duidelijk: Sony’s strategie in deze rap veranderende markt lijkt nu al te lonen.

M.O.D.O.K.: Disney+ verrast met absurde Marvel-serie met grote namen

THR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.