Jelle van Es
Jelle van Es Tech 31 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Sonos Ray Review: kleine en betaalbare krachtpatser maakt indruk

Een tijdje geleden maakten we in New York kennis met de Sonos Ray. Het is de nieuwste soundbar van het bedrijf, die qua prijs gezien mag worden als een instapmodel. Daarmee mis je dus bepaalde voordelen die de duurdere versies hebben, maar heb je het voordeel dat hij een slag kleiner is en op die manier makkelijker is te verwerken in je huiskamer.

Waarom zou je een soundbar in huis halen? Nou de belangrijkste reden is dat het geluid dat uit televisies komt gewoon niet zo goed is. Er is vaak geen ruimte in de dunne exemplaren om een degelijke speaker in te verwerken. Daardoor komen films en series minder goed tot hun recht en is het verstandig om een soundbar zoals de Sonos Ray in huis te halen. Wij zijn er een tijd mee aan de slag gegaan en dit is ons opgevallen.

Sonos Ray Review

Fijne maat

Het grote voordeel van de Sonos Ray is wat ons betreft te vinden in de grootte van de soundbar. We hebben heel wat verschillende modellen getest, waarbij we meer dan eens te maken hadden met een balk die zo groot was, dat hij de sensor van de televisie blokkeerde. Dat probleem heb je niet als de televisie hangt en de soundbar daaronder geplaatst wordt, maar voor het testen heb je natuurlijk niet elke keer zin om zoiets op te hangen.

Hij past overal (Afbeelding: Sonos)

Daarom was het fijn dat we gewoon de afstandsbediening op een normale manier konden gebruiken terwijl we de Ray aan het testen waren. Hij is gewoon net een slag minder dik. Omdat hij ook in de breedte net wat kleiner is dan een ander model, is het mogelijk om ook binnen een tv-meubel te plaatsen. De verbinding gaat tot slot makkelijk via een optical-kabel, waardoor het dus niet nodig is om een HDMI-ingang ervoor op te offeren.

App werkt perfect

De Sonos Ray werkt met de bekende Sonos-app. En die doet zo fijn gewoon wat het moet doen. De soundbar installeren is daardoor een fluitje van een cent. Ook is het in de app mogelijk om je afstandsbediening van de televisie eraan te koppelen. Als je dan het volume wil aanpassen, dan doe je dat gewoon via de afstandsbediening. Er is dus geen extra afstandsbediening nodig.

Snel aan de praat (Afbeelding: Sonos)

Ook is het goed om te weten dat de Ray met AirPlay 2 werkt. Op die manier stuur je je Spotify stream naar de soundbar en heb je de mogelijkheid om geluid van TikTok-filmpjes gewoon op je smartphone af te spelen.

Uitstekend geluid

Het geluid zelf is echt uitstekend. Het is wel even aan te raden om de TruePlay-functie van de Sonos Ray op de juiste manier in te stellen. Daarmee meet de Sonos Ray zeg maar hoe de kamer die je gebruikt in elkaar zit. Op die manier krijg je de juiste geluidservaring voor de ruimte.

Sonos Ray
Genieten van films en muziek (Afbeelding: Sonos)

Verder is de nachtmodus erg fijn om bepaalde geluide te dempen, wanneer je de kinderen bijvoorbeeld in bed hebt liggen. Het enige dat mist, is de Dolby Atmos-functie. Die vind je wel bij de premium producten van het bedrijf en zorgt ervoor dat alles net wat beter tot leven komt. Je moet het nu doen met Dolby Digital. Dat is zeker goed, maar wel net iets minder.

Te combineren met andere Sonos-producten

Mocht je in het bezit zijn van andere Sonos-producten, zoals bijvoorbeeld de Sonos One, dan is die redelijk makkelijk te koppelen aan de Sonos Ray. Op die manier kun je alsnog een soort van Surround systeem creëren. Daarmee komen films en series nog beter tot hun recht. Ook hier geldt dat het gemak om dat voor elkaar te krijgen echt heel sterk is. Vanaf de app ga je de koppeling aan. Het is echt een geval van een kind kan de was doen!

Samen gamen (Afbeelding: Sonos)

Kleine syncproblemen

Toch hadden we wel een klein syncprobleem in eerste instantie met de Sonos Ray. Dat is overigens iets dat wel vaker speelt bij soundbars of andere systemen. Gelukkig konden we via de televisie een audio-sync optie aanpassen, waardoor het uiteindelijk goed ging. Daarvoor was het overigens niet zo erg alsof je een nagesynchroniseerde Chinese film uit de jaren zeventig keek, maar je merkte wel een kleine vertraging op. Dus als je van plan bent om hem aan te schaffen, kijk dan eerst even op je televisie of je de mogelijkheid hebt om eventueel zo’n vertraging aan te passen.

Kijk of je je televisie kunt aanpassen (Afbeelding: Sonos)

De Sonos Ray is vanaf 7 juni beschikbaar voor een prijs van 299 euro. Hij is onder andere hier te scoren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.