Jelle van Es
Jelle van Es Tech 12 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

De Sonos Ray gecheckt: compacte en krachtige soundbar

Deze week zijn we in New York, om daar te kijken met wat voor mooie producten Sonos komt. Zo is de Roam draadloze speaker vanaf vandaag voorzien van een paar nieuwe kleuren. Belangrijker voor ons was echter de onthulling van de nieuwe soundbar van het bedrijf: de Sonos Ray.

Momenteel heeft Sonos twee soundbars in het assortiment. Het gaat daarbij om de Beam van 499 euro en de Arc van 999 euro. De Sonos Ray kun je wat dat betreft zien als het nieuwe instapmodel. Deze gaat namelijk 299 euro kosten.

De Sonos Ray soundbar

Heel erg lang hoef je er niet op te wachten. Op 7 juni komt hij uit. Dit is ons tijdens de presentatie opgevallen.

Compact

Naast de lagere prijs ten opzichte van de andere producten van het bedrijf is het goed om te weten dat de Sonos Ray wat compacter is. Tijdens de presentatie stond het product in een kast onder de televisie. Dat is bij andere soundbars niet echt aan te raden. Maar voor de Ray werkt het goed. Want het geluid komt puur vanuit de voorkant. Dus als je ruimte hebt in een kast, dan plaats je hem daar gewoon in. Een ander voordeel van het kleinere formaat is dat ik hem nu makkelijker onder mijn televisie kan zetten. Bij andere soundbars zorgt dat ervoor dat mijn sensor niet meer toegankelijk is en ik zodoende niet kan zappen. Dat moet met dit product geen probleem zijn. Uiteraard moet ik dat wel gaan testen, maar in de demo-ruimtes viel het echt op dat hij kleiner was.

Sonos Ray
In de slaapkamer (Afbeelding: Sonos)

Geluid is top

Ondanks het kleinere formaat, had ik niet het gevoel dat dat ten koste is gegaan van de kwaliteit. Want de verschillende muzikale en film-demonstraties maakte simpelweg indruk. Het geluid stond volgens de presentatoren op zo’n 60 procent en dat was behoorlijk pittig zonder dat het overstemde. Op die manier heb ik dus echt het idee dat je straks thuis op deze manier nog beter van je films kan genieten. Zo kregen we te zien hoe een film als Venom profiteerde van de soundbar. De stem van Venom is diep en laag. Maar daar had de Sonos Ray geen enkel probleem mee. Het klonk heel goed. In een andere demonstratie hoorden we hoe het geluid van rond scheurende auto’s perfect afgewisseld werden met gesprekken tussen acteurs. Soms heb ik soundbars, waarbij het verschil tussen geluidsvormen wel erg groot is. Daar leek nu geen sprake van te zijn.

Sonos Ray
Content komt tot leven (Afbeelding: Sonos)

Ook voor je favoriete muziek

Daarnaast is het ook mogelijk om de Sonos Ray te gebruiken voor je favoriete muziek. Je kunt de soundbar gewoon aan je Sonos-app koppelen en op die manier genieten van bijvoorbeeld je Spotify playlist. Ook op dit gebied kregen we wat demonstraties en kan ik niet anders zeggen dan dat het gewoon heel erg goed klonk. Op die manier is het op meerdere manieren een verrijking van de huiskamer.

Sonos Ray
Muziek in de huiskamer (Afbeelding: Sonos)

Te koppelen aan andere Sonos-producten

Mocht je al iets van een Sonos One in huis hebben, dan is het wellicht een idee om echt een investering te gaan doen. Want in een andere demonstratie zagen we hoe de Sonos Ray gekoppeld werd aan twee One’s aan de zijkanten van de kamer. Op die manier kreeg je een prachtige surround-ervaring. Zeker gezien de relatief lage prijs van de Ray is het echt wel iets om te overwegen. Ik durf te stellen dat je op die manier een nog betere film-ervaring krijgt. Bovendien zijn de boxjes makkelijk draadloos aan elkaar te koppelen, waardoor je huiskamer ook een fijne cleane look behoudt.

Samen (Afbeelding: Sonos)

Sonos Ray mist bepaalde premium functies

Ondanks dat de Sonos Ray wat mij betreft een mooi product is, merk je wel dat hij bepaalde premium functies mist. De belangrijkste daarbij is wat mij betreft de ondersteuning van Dolby Atmos. Dat is met name iets dat een meerwaarde heeft als je graag op je Xbox Series X speelt. Daarmee komen games, maar ook zeker films meer tot leven. Dat mist de Ray dus. Daar tegenover staat dan wel dat je hem direct via een Optical-kabel aansluit op je televisie. Je hebt dus geen HDMI-port nodig om eventueel vrij te houden voor dit product.

Voor gamen mis je dus Atmos (Afbeelding: Sonos)

Zoals gezegd verschijnt de Sonos Ray op 7 juni. Verwacht rond die periode ook een review, nadat we hem in onze eigen omgeving hebben kunnen testen.

Sonos Beam (Gen 2) review: soundbar zet volgende stap

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.