Alrik de Jong
Alrik de Jong Games 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

FIFA heeft een nieuwe naam na 30 jaar voetbalgamehistorie

Na dertig jaar voetbalgamehistorie krijgt FIFA een nieuwe naam. De game gaat na na drie decennia aan voetbalgamehistorie EA Sports FC heten.

De laatste game onder de oude naam wordt FIFA 23. Er is mede voor een nieuwe naam gekozen om verwarring met de gelijknamige wereldvoetbalorganisatie te voorkomen. Tegenwoordig is dat ook niet echt meer een naam waar je aan gelinkt wil worden, maar dat terzijde.

FIFA gaat EA Sports FC heten

De voetbalgame, die het definitief gewonnen lijkt te hebben van concurrenten als eFootball (voorheen Pro Evolution Soccer), krijgt dus een nieuwe titel. Hierin zit de naam van de uitgever verwerkt, gevolgd door de afkorting van Football Club.

De nieuwe naam EA Sports FC is door de game-uitgever bekendgemaakt via deze blogpost. “Ik wil beginnen met deze ongelooflijke community van meer dan 150 miljoen fans te bedanken voor het helpen bouwen van ‘s werelds grootste voetbal-entertainmentplatform, FIFA. Na bijna 30 jaar genre-bepalende interactieve voetbalervaringen te hebben gecreëerd, beginnen we binnenkort aan een opwindend nieuw tijdperk”, aldus Cam Weber, EVP, Group GM EA SPORTS & Racing.

Nieuwe start in 2023-2024

Zoals gezegd is FIFA 23 de game die drie decennia aan voetbalgamehistorie afsluit. Deze game komt in de herfst van 2022 uit. In 2023 verschijnt de eerste EA Sports FC, die gamers tijdens het seizoen 2023-2024 voor het eerst kunnen spelen.

In de zomer van dat jaar komt de game-uitgever met meer informatie, zo is te lezen in de blogpost. Of de edities ook met jaartallen worden aangeduid, is nog niet bekend.

30 jaar aan gamehistorie

De eerste voetbalgame binnen deze franchise kwam uit in 1993 op de Sega Mega Drive, onder de naam FIFA International Soccer. Sindsdien kwam er ieder jaar een nieuwe versie uit, en tussendoor waren er specials rond WK’s en EK’s. Of die specials er bij EA Sports FC ook gaan komen, is nog niet bekend.

Het spel werd pas echt groot vanaf 1996, het eerste jaar dat FIFA op de PlayStation te spelen was. De meest iconische versie blijft 98, al is het alleen al vanwege de soundtrack van Blur en de introductie van zaalvoetbal.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.