Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 1 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kostte het om de cast van Top Gun: Maverick in een F18 te vliegen

Dat het flink wat knaken kost om te vliegen in een straaljager is overduidelijk. En daarom betaalde Paramount meer dan 10.000 euro per uur tijdens de opnames van Top Gun: Maverick om in de F/A-18 Super Hornets te vliegen.

De Amerikaanse marine heeft een aantal straaljagers ‘uitgeleend’ voor de film Top Gun: Mavericka. Aan de vliegtuigen hangt een flink prijskaartje: per uur moest de filmmaatschappij meer dan 10.000 euro ophoesten.

Handjes af, Tom Cruise

Tot zijn grote ergernis mocht acteur Tom Cruise echter niet zelf vliegen. Hoewel de Amerikaanse ster een vliegbrevet heeft vond de Department of Defense (DOD) het toch iets te gortig om Cruise zelf de stick in handen te geven. Maar om toch even zijn skills te tonen, vloog hij ter promotie in een jet even met James Corden rond.

De hele cast van Top Gun: Maverick moest van Cruise overigens wel degelijk allemaal in een F/A-18 Super Hornet rondvliegen. Hij was namelijk van mening dat iedereen het gevoel moest meekrijgen hoe het is om een straaljagerpiloot te zijn. Ze kregen zelfs training hoe een schietstoel te gebruiken en hoe ze zichzelf moesten redden in het geval van een crash in het water.

Hoeveel het gebruik van de vliegtuigen precies gekost heeft, is niet duidelijk. Wel weten we dat naar schatting het budget van de film zo’n 170 miljoen euro was. Dat heeft zich dan ook uitbetaald aangezien Top Gun: Maverick de best verdienende film bleek voor Paramount op openingsdag.

Dankzij Top Gun een stijging van aanmeldingen voor het leger

Frappant is ook het feit dat de originele Top Gun een enorme omslag heeft betekend voor het Amerikaanse leger. In wake van de Vietnam-oorlog kreeg het leger namelijk weer een boost. Enorm veel mensen schreven zich in om piloot te worden; een stijging van zo’n 500 procent. Het heeft ongetwijfeld ook geholpen dat de US Navy inschrijfpunten installeerde buiten de bioscopen.

Cruise was echter niet happig om een vervolg te maken op Top Gun, omdat het oorlog zou verheerlijken. Hij nam dan ook de rol aan van Ron Kovic in Born on the Fourth of July, een film die kritisch was over het Amerikaanse leger.

Top Gun: Maverick Tom Cruise
Als Tom Cruise zegt dat je in moet stappen dan stap je in. Bron: Paramount Pictures

Toch zijn we blij dat hij alsnog in een straaljager is gestapt. En dat vinden recensenten en filmgangers ook: Top Gun: Maverick krijgt lovende recensies en scoort een bizar indrukwekkende score van 96 procent op Rotten Tomatoes door critici en 99 procent van fans.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.