Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Settlers: veelbelovende sci-fi-film over vluchtelingen op Mars intrigeert

Maak kennis met Settlers, een unieke science-fiction-film die komende maand uitkomt. Weer eens wat anders dan Dune en Star Wars!

De bioscopen zijn gelukkig eindelijk weer open. Al die films die voor vorig jaar op de planning stonden zorgen voor een pijplijn van jewelste. Blockbuster na blockbuster staat klaar om uitgebracht te worden.

Bioscopen stromen vol

No Time to Die, Dune, Black Widow, Eternals: vele megafranchises komen dit jaar naar het witte doek. En vergeet ook niet The King’s Man, de Kingsman-prequel waar we al zo lang op hebben moeten wachten. Die komt in december eindelijk alsnog uit.

Tussen al dat peperdure blockbuster-geweld zou je echter bijna de originele en kleinere projecten vergeten. Een goed voorbeeld daarvan is Settlers. Ja, met Dune wordt misschien wel het beste sci-fi-boek ooit verfilmd, maar er is meer om naar uit te kijken voor liefhebbers van het genre.

Settlers

Settlers is een project van de filmmaker Wyatt Rockefeller, die binnen Hollywood nog maar weinig grote films en/of series op zijn naam heeft staan. Hij werkte tot voor kort onder andere in het campagneteam van Barack Obama en bij een energie-startup. En ja, zijn achternaam wijst inderdaad op oud geld.

Niet per se een CV dus waardoor we nu meteen naar de bioscoop rennen, ware het niet dat de eerste trailer voor Settlers weet te intrigeren.

Vluchtelingen op Mars

Het verhaal speelt zich af op een afgelegen plek op Mars,  waar een vluchtelingenfamilie van de aarde zich vastklampt aan de hoop op een beter leven.

Wanneer vreemden in de omliggende heuvels verschijnen en de familie weg proberen te jagen, wordt de negenjarige Remmy (Brooklynn Prince) geconfronteerd met de wanhopige realiteit die haar moeder (Sofia Boutella) en vader (Jonny Lee Miller) zo hard hebben geprobeerd verborgen te houden.

Ja, Elon Musk schetst altijd een rooskleurig toekomstbeeld waarin we gezellig samen op Mars leven, maar ook op die planeet zal de mensheid hoogstwaarschijnlijk het vooral zichzelf erg moeilijk maken.

Heftige opnames in Zuid-Afrika

Settlers is gefilmd op locatie in Zuid-Afrika, in het afgelegen en verlaten woestijndeel Vioolsdrif.

“Filmen op zo’n afgelegen locatie was niet zonder uitdagingen, maar het was het zeker waard vanwege het unieke landschap en het gevoel van isolement dat het bood. In de loop van een paar dagen hadden we te maken met extreme hitte, zandstormen en een bliksemstorm die de set bijna deed instorten – op een plek waar het bijna nooit regent. Maar het moreel verbeterde eigenlijk na het zwaarste stuk toen de cast en crew samenwerkten om er doorheen te komen,” aldus Wyatt Rockefeller.

Bioscoop en digitale release

Al met al beloofd Settlers een interessante film te gaan worden. Hopelijk kan Rockefeller zich inderdaad bewijzen met een puik stukje science-fiction. En ach, anders zijn er dus nog talloze andere veelbelovende films te zien in de bioscoop.

Over de bioscoop gesproken: Settlers komt op 23 juli zowel digitaal als in de bioscopen uit.

Goed voor 7 Oscars: Netflix dropt dijk van een oorlogsfilm

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.