Felix Decavel
Felix Decavel Architectuur 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Saudi-Arabië zet Mekka in schaduw met kubus-wolkenkrabber

Bouwkunstenaars zullen binnenkort naar Riyad op bedevaart kunnen trekken om het Mekka van de moderne architectuur te aanbidden. De 400 meter hoge kubus-wolkenkrabber Mukaab wordt de parel in het nieuwe megalomane project van Saudi-Arabië: New Murabba. Ofwel, het grootste stadscentrum ter wereld.

Ondanks dat de eerste stenen van The Line inmiddels gelegd zijn, blijkt de bouwhonger van kroonprins Mohammad bin Salman allesbehalve gestild. Tegen 2030 zal New Murabba het nieuwe hypermoderne stadscentrum van Riyad vormen, met als kloppend hart: de Mukaab.

De gigantische kubus-wolkenkrabber van 400 meter hoog, lang en breed zal een gebied van 2 miljoen vierkante meter beslaan. Ter vergelijking: de piramide van Cheops, de grootste in Gizeh, was oorspronkelijk 146 meter hoog en is 230 meter breed. Ook een vergelijking: Kaäba, de beroemde kubus in Mekka, is een rechthoekig gebouw met zijden van 12 bij 10 meter grondoppervlak en eem hoogte van 15 meter. En om het af te leren: er passen 20 Empire State Buildings in de Mukaab. Maar valt er ook wat te beleven in deze “poort naar een andere wereld” en de wijk zelf, New Murabba?

New Murabba in Saudi-Arabië

Er is in ieder geval genoeg ruimte. Op de meer dan 25 miljoen vierkante meter biedt New Murabba plaats aan honderdduizenden bewoners met meer dan 104.000 wooneenheden, 9.000 hotelkamers en 980.000 vierkante meter winkelruimte. Daarnaast is er 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte, 620.000 vierkante meter aan vrijetijdsvoorzieningen en 1,8 miljoen vierkante meter aan gemeenschappelijke ruimte voorzien.

New-Murabba-Mukaab-Saudi-Arabie-Mohammed-bin-salman
(Afbeelding: New Murabba)

“Het New Murabba-project wordt gebouwd rond het concept van duurzaamheid, met groene zones en wandel- en fietspaden die de levenskwaliteit verbeteren door een gezonde, actieve levensstijl en door gemeenschapsactiviteiten te bevorderen”, klinkt het in de aankondiging van het project van Saudi-Arabië. “Er komt ook een iconisch museum, een technologie- en designuniversiteit, een multifunctioneel theater en meer dan tachtig amusement- en cultuurlocaties.”

En dat allemaal op een loopafstand van maximaal 15 minuten. Bovendien zal de kubus-wolkenkrabber, de Mukaab genaamd, de laatste technologische snufjes bezitten om van het gehele bezoek een AR/VR-ervaring te maken.

Kubus-wolkenkrabber Mukaab

De gigantische kubus zal meteen een van de grootste gebouwen op de aarde zijn wanneer de bouw in 2030 is afgerond. Volgens het bouwbedrijf waarvan kroonprins bin Salman de voorzitter is, wordt de Mukaab tevens “de eerste immersieve bestemming ter wereld waar een ervaring wordt gecreëerd door digitale en virtuele technologie en de nieuwste holografie-technieken.” Eigenlijk wat Mark Zuckerberg probeert met de Metaverse, maar dan zonder VR-bril. En in de woestijn.

Het kubusvormige wolkenkrabber wordt omsloten door een gevel van overlappende driehoekige vormen, geïnspireerd door de moderne Najdi-architectuurstijl. De 2 miljoen vierkante meter aan winkels, culturele en toeristische attracties bevatten ook een centraal atrium van bijna de volledige hoogte, met daarin een spiraalvormige toren.

New-Murabba-Mukaab-Saudi-Arabie-Mohammed-bin-Salman-architectuur
(Afbeelding: New Murabba)

Blijf je toch liever wat dichter bij huis voor de volgende pelgrimstocht? Check ook de eerste energie-positieve wolkenkrabber van Nederland of de Utrechtse flat met een verticaal bos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.