Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Eten & Drinken 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Beknibbelflatie: bij deze tien producten word je het meest belazerd

Om de kosten te drukken, passen fabrikanten soms de samenstelling van hun producten aan. Oftewel: ‘beknibbelflatie’. Manners presenteert een top tien van producten uit de supermarkt waarbij er het meest beknibbeld wordt op dure ingrediënten.

Na het verhogen van de prijzen (inflatie) en het verkleinen van de verpakkingen (krimpflatie) ontdekte de Consumentenbond een derde variant waarmee je wordt geflest in de supermarkt: beknibbelflatie. Hierbij blijven de prijs en inhoud van een product hetzelfde, maar past de fabrikant de verhouding van de ingrediënten aan. Ze doen er iets méér van de goedkope ingrediënten in en iets mínder van de duurdere. Manners maakt een top tien van supermarktproducten waarbij je het meest belazerd wordt.

Een top tien van supermarktproducten met de hoogste beknibbelflatie

Bij inflatie en krimpflatie kon je nog aan het product zien dat je als consument benadeeld werd. Bij beknibbelflatie is dit veel lastiger, want wie weet precies hoeveel hazelnoten er normaliter in een pot chocopasta zitten? Goed dus om in het kielzog van de Consumentengids de producten in de spotlights te zetten die de meeste beknibbelflatie hebben ondergaan. 

ProductBeknibbelflatie
1. Plus Siroop BosvruchtensmaakVan 19% naar 6% bosvruchten
2. Bertolli VloeibaarVan 20% naar 7% olijfolie
3. Dirk Nasi GorengVan 10,1% naar 4% ham
4. Bertolli Pesto RossoVan 10% naar 4% olijfolie
5. Dr. Oetker Ristorante Pizza MargheritaVan 31% naar 15% gezeefde tomaten
6. Plus GoulashsoepVan 13% naar 8% rundvlees
7. Albert Heijn LekkerbekjesVan 75% vis naar 55% vis
8. Fresh & Frozen KipnuggetsVan 67% naar 57% kip
9. Becel RomigVan 70% naar 59% plantaardige olie
10. Raak Limonadesiroop AardbeiVan 15% naar 12% vruchtensap

Als je iets raars proeft aan de bosbessenlimonade van de Plus, dan is dat niet gek. In de nieuwe samenstelling is er behoorlijk beknibbeld op de ingrediënten die het product zijn naam geeft: de bosbessen.

bosvruchten siroop plus beknibbelflatie
(Afbeelding: Plus)

Procentueel maken de limonado-mengers van de Plus het ‘t bontst van alle fabrikanten. Maar liefst 68% minder bosbessen zitten in hun siroop verwerkt.

Ingrediënten met meeste beknibbeling

Daarbuiten vindt beknibbelflatie het vaakst plaats bij producten waarvan één ingrediënt de afgelopen tijd duurder is geworden. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie. Ook op vlees, vis en bepaalde notensoorten wordt door fabrikanten graag beknibbeld. Opvallend zijn de lekkerbekjes van Albert Heijn. Deze vis bestaat nog maar voor 55% daadwerkelijk uit vis, de rest is paneermeel. Hetzelfde is gebeurd met de kipnuggets van Fresh & Frozen. Oh, en tot slot de chocopasta. Ook Duo Penotti beknibbelt flink op het gehalte hazelnoten in hun product. Dit is van 7% naar 5% gegaan. Ter vergelijking: een pot Nutella bestaat uit 13% hazelnoten.

Wil je meer weten over beknibbelflatie? Check dan het artikel van de Consumentenbond.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.