Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Architectuur 11 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Megalomaan bouwwerk Saudi-Arabië stort als kaartenhuis in elkaar

Het zou het meest fabelachtige staaltje architectuur worden uit de menselijke geschiedenis, maar volgens ingewijden hangt The Line nu aan een zijden draadje. Dit blijft er over van project NEOM in Saudi-Arabië.

The Line bestaat uit twee parallel aan elkaar geplaatste bouwwerken waarvan de omvang elke verbeelding te boven gaat. Ze zijn 500 meter hoog en splijten samen 170 kilometer lang onafgebroken het woestijnlandschap in twee − een muur en wolkenkrabber in één, als het ware. Daartussen bevindt zich een oase waar 9 miljoen inwoners een koel, groen en autovrij bestaan leiden.

Sinds de introductie van The Line in 2017 laat Saudi-Arabië ons dromen dat een Blade Runner-achtige toekomstdroom niet alleen reëel is, maar zelfs vlakbij. Helaas lijkt het vlaggenschip van NEOM deels een luchtkasteel te zijn. Al vinden we de uitgeklede versie nog steeds fabelachtig genoeg.

Saudi-Arabië blaast (te) hoog van de toren met The Line

Onder experts heerste al enige tijd scepsis over de haalbaarheid van The Line, dat slechts één onderdeel is van een veelvoud aan projecten gebundeld onder de noemer NEOM. In de jaren na de aankondiging zagen we namelijk niks concreets uit de woestijn verrijzen. Tot enkele maanden geleden. Plots trok een leger van graafmachines de woestijn in om de grond te prepareren. ‘NEOM is real’, postte hoofdontwikkelaar Giles Pendleton triomfantelijk op LinkedIn. Zou het dan toch gebeuren?

NEOM blijft overeind, maar ambities teruggeschroefd

Het gerenommeerde Amerikaanse medium Bloomberg meldt op basis van ‘een persoon die bekend is met de inhoud’ van het project, dat The Line in 2030 niet de geplande 1,5 miljoen maar slechts 300.000 inwoners zal herbergen. Van de 170 kilometer beoogde lengte zou maar 2,4 kilometer gerealiseerd kunnen worden, aldus de persoon die niet bij naam genoemd wilde worden. Ten minste één aannemer zou zelfs al werklieden hebben teruggetrokken uit de bouwput.

neom, saudi arabië, wolkenkrabbers, stad, piramides egypte, 1
The Mirror Line (Afbeelding: AFP)

De officiële lezing van de overheid in Saudi-Arabië is voorlopig dat sommige projecten van NEOM vertraging op zullen lopen, maar men blijft volhouden dat The Line in zijn gehele 320 miljard dollar kostende gestalte gerealiseerd zal worden. Kroonprins Bin Salman heeft het budget voor NEOM in 2024 echter nog niet goedgekeurd. Zodra hij met zijn koninklijke kromzwaard deze knoop doorhakt, zal een hoop meer duidelijk worden over het lot van The Line.

Wat ons betreft hadden de Saudi’s niet zo hoog van de toren hoeven te blazen. Ook de uitgeklede versie van 2,4 kilometer lang en 300.000 inwoners vinden we futuristisch genoeg. Als hij maar niet nóg korter wordt. Manners volgt het met argusogen.

Nieuw Caïro

Bijna net zo tot de verbeelding sprekend als NEOM is het nieuwe Caïro dat in Egypte verrijst. Ook hier toont de lijn tussen fabelachtig en fabel zich flinterdun.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.