Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Architectuur 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

‘Nieuw Cairo’ krijgt vorm: Egypte wil bizar wereldrecord

Het oude Caïro liep aan alle kanten vast door ongebreidelde bevolkingsgroei en dichtgeslibde verkeersaders. Daarom bouwt Egypte vlakbij aan een nieuwe hoofdstad. Hier zou binnenkort het hoogste gebouw van de wereld moeten verrijzen. Hoe staan de zaken ervoor in ‘het nieuwe Caïro’?

Vorige week schreven we over The Line: de futuristische, lijnvormige stad in Saoedi-Arabië die er toch echt lijkt te komen. Nu bekijken we de voortgang van een ander megalomaan project. Op zo’n dertig kilometer van het oude Caïro stampt Egypte een nieuwe hoofdstad uit de woestijn.

Het nieuwe Caïro: de natte droom van president Sisi

In 2015 kondigde president Sisi het nieuwe Caïro aan als een stad die ‘de grootsheid van de Egyptische geschiedenis’ zou weergeven.

Het bouwproject dat hier het meest aan bijdroeg was de Oblisco Capitale. Deze gigantische wolkenkrabber in de vorm van een obelisk moest de Burj Khalifa in Dubai aflossen als het hoogste gebouw ter wereld. Hierbij zou voor het eerst de grens van 1 kilometer worden doorbroken. Ter vergelijking: de Burj Khalifa is ‘maar’ 828 meter hoog (en de Domtoren 112 meter).

Nieuw cairo egypte miljoenenstad
(Afbeelding: Wikimedia)

Dit bleek niet de enige fantasie die aan het bruisende brein van Sisi was ontsproten. Hij wilde ook een militair complex dat vier keer zo groot was én drie hoeken meer had dan het Pentagon (met als weinig originele naam: het Octagon).

Daarnaast moest de grootste kerk, de grootste moskee en de hoogste vlaggenmast in de nieuwe hoofdstad van Egypte komen te staan. Groot en hoog, zo zagen de natte dromen van president Sisi eruit. Critici stelden dan ook dat het nieuwe Caïro vooral een symbool was van zijn eigen opgeblazen ego.

Terwijl Egypte de afgelopen jaren zuchtte onder inflatie en een torenhoge staatsschuld, bouwde Sisi stug verder aan zijn miljardenproject. Via belastingverhogingen draaiden arme Egyptenaren op voor de bouw van een stad waar zijzelf nog geen parkeerplaats zouden kunnen betalen, al legden ze met de hele buurt geld bij elkaar.

Hoe staat de miljoenenstad in Egypte ervoor in 2024?

Sinds 2015 werken er iedere dag 48.000 bouwvakkers aan de nieuwe hoofdstad van Egypte. Dit zet zoden aan de dijk.

Egypte nieuw cairo architectuur
Masjid Misr (Afbeelding: Wikipedia)

Zo is de grootste moskee van Afrika inmiddels een feit. Hier passen 135.000 moslims in. Het eerste wereldrecord heeft Sisi ook al binnen: de Masjid Misr is namelijk het gebouw met de zwaarste koepel ter wereld.

Nieuw cairo egypte stad
Iconic Tower (Afbeelding: Dar Al-Handasah)

Ook het grootste gebouw van Afrika is te vinden in het nieuwe Caïro. De Iconic Tower is 400 meter hoog. Een lullig torentje natuurlijk als je het vergelijkt met de kilometerhoge Oblisco Capitale. Hoe staat het daarmee?

Dit is een spannend verhaal. De bouw moet dit jaar beginnen, maar financieel staat Egypte er slechter voor dan ooit. Het land staat momenteel 83.000.000.000.000 euro in het rood, oftewel 83 duizend miljard euro. De totale Egyptische begroting bestaat daardoor voor 56% uit rentebetalingen en aflossingen.

Voor de financiering van de Oblisco Capitale is Egypte afhankelijk van de Chinezen. Waar steeds meer  investeerders Egypte de rug toekeren, blijft China het land trouw. Ze lenen Egypte niet alleen een groot deel van de 50 miljard euro die de bouw van hun miljoenenstad kost. Veel projecten worden ook door Chinese bouwbedrijven uitgevoerd. Het hangt dus van de welwillendheid van de Chinezen af of dit jaar de eerste steen van de Oblisco Captiale wordt gelegd. Het hoogste gebouw ter wereld moet in 2030 af zijn.

Eerste bewoners ‘nieuw Caïro’ zijn een feit

Wel bereikte het nieuwe Caïro deze week een andere mijlpaal: de eerste 1200 inwoners werden verwelkomd. Uiteindelijk moet de stad 5 miljoen inwoners huisvesten. Nog maar 4.998.800 mensen te gaan dus.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.