Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Oppenheimer keert terug met drie uur aan nieuwe beelden

Het is 2023, maar toch is het wellicht tijd om komende maand een Blu-ray aan te schaffen. Christopher Nolan voorziet Oppenheimer-fans namelijk van een rijke stortvloed aan extra materiaal.

De tijd dat we nog uitkeken naar de DVD of Blu-ray-release van films ligt ver achter ons. Dankzij streamingdiensten en services zoals Netflix en Pathé Thuis kunnen we met één druk op de knop de films streamen die we willen zien. Geen bezoekje aan de videotheek meer nodig.

De vloek van streamingdiensten

Toch is in die innovatie één belangrijk element verloren gegaan: extraatjes. Geschrapte scènes, mini-documentaires, of zelfs minigames; studio’s strooiden met zogenaamde bonus features om consumenten naar de winkel te lokken.

Je kreeg met de aanschaf van zo’n schijfje dus veel meer dan enkel de film zelf. Sommige films kwamen zelfs gepaard met compleet andere cuts, bijvoorbeeld de persoonlijke edit van de regisseur zelf.

Beste films aller tijden Letterboxd Netflix Christopher Nolan fileert plannen Warner Bros. en HBO MAX James Bond
Christopher Nolan tijdens de productie van Tenet (Afbeelding: Warner Bros.)

Director’s Cuts zien we gelukkig streeds vaker op streamingdiensten verschijnen, maar verder blijft het wat extraatjes betreft mager. Sure, Netflix brengt soms bij Originals ook een documentaire uit, maar dan houdt het ook meteen op. Disney+ doet dat al een stuk beter, met per film een tabje waaronder extra content zoals verwijderde scènes verstopt zit. Maar ook in dat geval is het aanbod beperkt.

Oppenheimer gaat los op Blu-ray

Lang leve de Blu-ray, dus. Terwijl we ons blauw betalen aan streamingdiensten, zeker na alle recente prijsstijgingen, worden de schijfjes die nog steeds worden uitgebracht des te interessanter. Zeker doordat studio’s bij hun grootste titels meer moeite doen dan ooit om extra content toe te voegen die daadwerkelijk de moeite waard is.

Op 21 november komt bijvoorbeeld Oppenheimer zowel digitaal als op Blu-ray beschikbaar. Een datum om in je agenda te zetten, ook als je de blockbuster van Christopher Nolan al in de bioscoop hebt gezien. Universal belooft namelijk “meer dan drie uur aan special features.” Niet slechts een handjevol irrelevante geschrapte scènes.

Twee documentaires

De release komt namelijk gepaard met The Story of Our Time: The Making of Oppenheimer, een zeventig minuten lange documentaire over de totstandkoming van de film. Oftewel: interviews met Nolan, beelden van achter de schermen, een duik in de visual effects én de totstandkoming van de soundtrack.

Daar blijft het niet bij: Oppenheimer komt namelijk gepaard met niet één maar twee documentaires. De tweede is To End All War: Oppenheimer and the Atomic Bomb, een documentaire over ‘de echte’ Robert Oppenheimer van NBC News.

Paneldiscussie met grote namen

Ook zit er een paneldiscussie bij, met een NBC-journalist als moderator. Nolan discussieert onder andere met fysici en de huidige baas van het Los Alamos National Laboratory. Ook tof: de schrijver van het boek waarop Oppenheimer gebaseerd is, schuift ook aan.

En oh ja, de film zelf, die staat natuurlijk ook op een schijfje. Maar dan wel in de beeldverhouding die Christopher Nolan voor ogen had met zijn IMAX-camera’s, niet de zwarte balken die Netflix je vaak voorschotelt.

De Blu-ray van Oppenheimer ligt vanaf 22 november ook in de Nederlandse winkels. Toch niet verkeerd, zo’n ouderwets medium. Plus: de perfecte cadeautip voor vrienden of familie met een Playstation. Die kunnen anno 2023 nog steeds Blu-Rays afspelen. Perfect voor in de nieuwe Playstation 5.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.