Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 16 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Pathé Thuis steekt Netflix de loef af met de beste oorlogsfilms

Met 123 stuks heeft de Nederlandse streamingdienst een groter arsenaal dan Netflix. En er zitten een pak meer zware kanonnen bij. Dit zijn de beste oorlogsfilms op Pathé Thuis.

Oppenheimer is inmiddels de meest succesvolle film over de Tweede Wereldoorlog aller tijden. En van de bioscoop kun je meteen naar Pathé Thuis. Want behalve de nieuwe zomerhit, staan zowat alle beste oorlogsfilms uit de geschiedenis in het aanbod.

Beste oorlogsfilms op Pathé Thuis, niet op Netflix

Om er geen twijfel over te laten bestaan, houden we ons aan de IMDb-scores als objectieve graadmeter.  Maar hoe dan ook stil je met een abonnement op Pathé Thuis de grootste oorlogshonger.

Schindler’s List

Van regisseur Steven Spielberg en met topacteur Liam Neeson; het verhaal van Oskar Schindler is misschien niet helemaal waarheidsgetrouw, de oorlogsfilm blijft een van de beste in het genre.

beste oorlogsfilms, pathé thuis, netflix
(Afbeelding: Universal Pictures)

IMDb: 9,0

Saving Private Ryan

Opnieuw van Spielberg, en al sinds de première in 1998 een regelrechte klassieker met een van de meest aangrijpende openingsscènes ooit, oorlogsfilm of niet.

beste oorlogsfilms, pathé thuis, netflix
(Afbeelding: Dreamworks)

IMDb: 8,6

La vita è bella

Prachtige Italiaanse tragikomedie die zowel bij kinderen als bij volwassenen tranen van geluk en verdriet trekt.

IMDb: 8,6

The Pianist

Het oorlogsdrama over de lijdensweg van een Poolse Jood tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatste Adrien Brody voor eens en altijd op de lijst van beste acteurs op aarde.

beste oorlogsfilms, pathé thuis, netflix
(Afbeelding: R.P. Productions)

IMDb: 8,5

Apocalypse Now

Deze legendarische oorlogsfilm op Pathé Thuis kende je al, maar weet je dit feitje ook? De scènes met Marlon Brando in het donker werden juist zonder licht opgenomen om de overtollige kilo’s van de acteur te verbergen. Geen esthetische keuze dus, regisseur Francis Ford Coppolla vond een zwaarlijvige legerkolonel niet geloofwaardig. Maar Brando sukkelde op dat moment in zijn carrière met zijn gewicht en verscheen zo op set. Tegen zijn zin overigens.

IMDb: 8,4

Dr. Strangelove

Wie heeft Oppenheimer, Cillian Muprhy en Christopher Nolan nodig? Dr. Strangelove met Peter Sellers en van Stanley Kubrick is minstens even geniaal. En nog krankzinniger: want de absurde komedie (?) is namelijk bijna allemaal waargebeurd. Bekijk hieronder de eerste tien minuten van de oorlogsfilm.

IMDb: 8,4

Paths of Glory

Ook van Kubrick, ook op Pathé Thuis en ook een meesterwerk maar dan over de Eerste Wereldoorlog. Pater familias van een heuse Hollywood-dynastie, Kirk Douglas schittert in Paths of Glory als een Franse kolonel die het opneemt als advocaat voor zijn deserterende  soldaten in een schijnproces.

beste oorlogsfilms, pathé thuis, netflix
(Afbeelding: Bryna Prodcutions)

IMDb: 8,4

Inglorious Basterds

Oorlogsfilm met het op één na beste Brad Pitt-accent ooit (Snatch blijft voor altijd ongenaakbaar op één). Betekende ook de doorbraak van polyglot Christopher Waltz. Omdat Quentin Tarantino niemand kon vinden die alle talen zo goed sprak, wendde hij zich tot een onbekende Duitse acteur zonder echte adelbrieven. Volgens de regisseur kon Inglorious Basterds zonder Waltz nooit gemaakt worden en redde zijn casting de film.

beste oorlogsfilms, pathé thuis, netflix
(Afbeelding: Universal Pictures)

IMDb: 8,3

Braveheart

FREEEDDDOOOOMMMM! Allemaal dankzij Pathé Thuis (en in mindere mate Mel Gibson met hilarisch Schots accent).

IMDb: 8,3

Full Metal Jacket

Mag er nog Kubrick zijn? Niet onze persoonlijke favoriet over de Vietnamoorlog (al staat Full Metal Jacket ongetwijfeld in de top vijf) maar gelukkig heeft Pathé Thuis die ook.

(Afbeelding: Warner Bros.)

IMDb: 8,3

Nog oorlogsfilms op Paté Thuis

Want Platoon en dan vooral The Deer Hunter maken evenwel deel uit van het ruime aanbod aan oorlogsfilms op Paté Thuis. Hieronder nog enkele eervolle vermeldingen.

  • Der Untergang
  • 1917
  • The Great Escape
  • Barry Lyndon
  • Bridge on the River Kwai
  • Jojo Rabbit
  • Dunkirk
  • Black Hawk Down
  • Fury

Check ook welke succesvolle film van dit jaar intussen ook al op Pathé Thuis is verschenen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.