Felix Decavel
Felix Decavel Eten & Drinken 16 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De beste Europese whisky’s buiten Schotland of Ierland

Voor de beste whisky’s ter wereld moet je niet altijd in Ierland of Schotland zijn. Want volgens experts zijn deze Europese distilleerderijen zeker een bezoekje waard.

Helaas geen Nederlandse whisky’s bij de winnaars van de World Whisky Masters 2023. Maar ondanks dat je in ons land ook prima kan degusteren, zijn we altijd te vinden voor een fijnproeversreisje.

Beste Europese whisky’s niet uit Schotland of Ierland

Gezien het astronomisch aantal distilleerderijen in Schotland en Ierland maakte de organisatie van de World Whisky Masters een aparte categorie voor beide landen. De experts van de prestigieuze prijs geven drie verschillende medailles uit; ‘silver’, ‘gold’ of ‘master’. Maar liefst 21 Schotse whisky’s kregen het label van ‘master’, tegenover 16 voor de Ieren.

Aan de rest van Europa werden slechts 4 medailles van het hoogste kaliber uitgedeeld. Waar kunnen ze ons binnenkort voor een rondleiding verwachten? En welke fles moeten we toevoegen aan onze bar thuis?

Distilleerderij Whisky Type Land
Les Bienheureux Bellevoye Orange Blended Frankrijk
BGV Nestville Whisky Single Barrel Blended Slowakije
Forest Distillery Forest Whisky Blended Engeland
White Peak Distillery Wire Works Whisky Alter Ego Single Malt Engeland

Voornamelijk de Europese blended whisky’s vielen in de smaak met drie ‘master’ medailles in de categorie. Slechts eentje was weggelegd voor een Single Malt. In de categoriën ‘Rye’ en ‘New Make’ kreeg geen één Europese distilleerderij buiten Ierland of Schotland de hoogste eer.

Hier koop je een fles

Geen tijd voor een rondleiding of een bezoek? Geen erg. Hieronder vind je een fles van de beste Europese whisky’s niet uit Schotland of Ierland.

Een fles van de Bellevoye Orange kun je vinden voor 50 euro. Een Nestville Whisky Single Barrel kost op de site van de distilleerderij 23 euro. De Forest Whisky aan 53 euro is op dit moment uitverkocht maar je kunt een notificatie instellen wanneer er opnieuw voorraad is. En als laatste halen we een fles Wire Works Whisky Alter Ego voor 65 Britse pond, omgerekend 75 euro. Proost!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.