Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix achterna: Disney+ pakt al eerste accountdelers aan

De kogel is door de kerk. Disney+ gaat al sneller dan verwacht Netflix achterna en begint met het aanpakken van accountdelers.

Netflix begon eerder dit jaar helaas dan toch met het aanpakken van accountdelers. Alhoewel geruchten al enkele jaren op dat naderende onheil wezen, kozen Ted Sarandos en co. pas voor die noodgreep toen de denderende groei van Netflix voor het eerst staakte. Je account delen met een vriend die aan de andere kant van het land woont, is niet langer mogelijk. Althans, niet zonder een hoop gedoe.

Wie gaan er Netflix achterna?

Andere streamingdiensten maakten toen meteen van die controversiële beslissing gebruik om de draak met Netflix te steken. Maar ja, geld is geld, en de aandeelhouders krijgen uiteindelijk altijd hun zin. Dan is een ludieke tweet van een social media-manager van Prime Video zo weer vergeten. De hele streamingindustrie keek uit naar de eerste resultaten van Netflix: zou de vervelende verandering dan toch lonen?

Het antwoord was een duidelijke ‘ja’. Abonnees vertrokken niet massaal, zoals voorspeld werd door sommige analisten en pessimisten. De streamer kon uit dezelfde base juist nog meer geld wringen. Ka-ching!

Disney+ gaat veranderen

En wie houdt er van geld? Precies, Dagobert Duck, AKA Disney. De entertainmentgigant kampt met tegenvallende bioscoopresultaten en andere vormen van financiële malaise over de gehele linie. Bob Iger, de onlangs teruggekeerde CEO, grijpt hard in. Zo stuurde hij bijvoorbeeld al Marvel Studios terug naar de tekentafel. Minder films, minder budget.

disney, aangeklaagd, grote films, honderden miljoenen, avatar the way of water, bob iger
Disney-CEO Bob Iger (Afbeelding: ANP)

Ook Disney+ gaat veranderen. Afgelopen augustus kondigde Iger al aan dat het bedrijf “actief manieren aan het onderzoeken is” om het delen van accounts aan te pakken, en “de beste opties om betalende abonnees hun accounts te laten delen met vrienden en familie” aan het verkennen is. Oftewel: ja, accountdelers worden binnenkort ook op Disney+ aangepakt, maar er wordt wel gedacht aan legit wachtwoorddelers.

Accountdelers worden aangepakt

Maar goed, wat is binnenkort? In het geval van Netflix zat de controversiële zet dus letterlijk jaren in de pijplijn. De Grote Muis laat ons niet zo lang wachten, helaas. Net zoals bij de concurrentie gaat Disney+ eerst op kleinere schaal van start. De kogel is officieel door de kerk: vanaf 1 november worden accountdelers in Canada aangepakt, zo konden

Canadese abonnees van de streamingdienst afgelopen dagen lezen in hun email-inbox. Het bedrijf kondigt in die mail aan dat het “beperkingen gaat implementeren” om het delen van accounts in te perken, en herhaalt ook nog eens de duidelijke waarschuwing: “Je mag niet je account buiten je huishouden delen.”

Nieuw abonnement en goed nieuws

Helder. Disney+ heeft ook verder goed met Netflix meegekeken, want net zoals bij die streamer kunnen Canadese abonnees die nu opeens hun eigen abonnement moeten afsluiten nu kiezen voor een nieuw, goedkoper abonnement met reclame, om de pijn te verzachten. Een optie die overigens in Nederland bijvoorbeeld nog niet beschikbaar is.

Het goede nieuws? Voorlopig ontspringen we in Nederland dus nog de dans. Het moge echter duidelijk zijn dat dat slechts een kwestie van tijd is. Canada is nu even het proefkonijn, maar de andere marktren waarin Disney+ actief is zullen ongetwijfeld snel volgen. Denk dan eerder aan maanden dan jaren. Helaas.

Zuur, want onlangs moesten Nederlandse abonnees ook al voor de tweede keer dit jaar een prijsstijging incasseren. Om te compenseren hebben we gelukkig in dit artikel nog een paar makkelijke tips voor je om geld te besparen. Voor je het weet heb je er een Disney+-abonnementje uit!

Mobile Syrup

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.