Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze Chinese elektrische auto is nu al een betaalbare occasion

Hoewel er nog altijd een stigma hangt aan made in China-producten, zijn veel modellen van nieuwe Chinese EV-fabrikanten lang zo slecht nog niet. Datzelfde geldt voor de MG 4, een scherp geprijsde elektrische auto die nu ook als occasion te vinden is.

Nieuwe Chinese automerken overspoelen de Westerse automarkt in rap tempo. Dit zijn meestal nieuwe merken die zich vanaf dag één konden focussen op het ontwikkelen van EV’s, vaak gesteund door Chinese autogiganten met diepe zakken.

Chinese EV-merken in opkomst

In sommige gevallen kiezen deze Chinese partijen ervoor bekende merken op te kopen in de hoop van hun heritage te kunnen profiteren. Zo zijn onder meer Volvo, Lotus en Smart grotendeels of zelfs volledig in handen van het Chinese Geely. Ook het van origine Britse MG is tegenwoordig in Chinese handen.

Van MG komt binnenkort de Cyberster op de markt. Dit is een elektrische auto à la Tesla Roadster, maar dan met vleugeldeuren. Nu staat het merk vooral bekend om de MG 4, een middenklasse EV die concurreert met auto’s zoals de Volkswagen ID.3, Renault Mégane E-Tech en DS 3 E-Tense.

MG 4 MG4 Electric elektrische auto EV occasion
De MG 4. (Afbeelding: MG)

Het grote verschil met die merken is de prijs. De MG 4 heeft een prijs vanaf iets meer dan 32.000 euro en is daarmee zo’n 10.000 euro goedkoper dan de concurrenten. Tegelijkertijd komt de auto met specificaties waar jij je als EV-rijder allerminst voor hoeft te schamen.

Rijk uitgeruste elektrische auto voor scherpe prijs

Met name de Luxury-uitvoering is interessant. Die kost dan wel bijna 38.000 euro, maar de overheid wil graag 2.950 euro bijdragen. Met de 64 kWh-accu kom je tot 450 kilometer ver. Verder vind je op deze auto features die je zelfs op veel duurdere elektrische auto’s niet tegenkomt. Denk aan een 360 graden-camerasysteem en stuurverwarming, maar met name aan een warmtepomp. Deze bereid de temperatuur van de accu voor op het moment dat je gaat laden en dat maakt een groot verschil.

MG 4 MG4 Electric elektrische auto EV occasion
(Afbeelding: MG)

Het is niet voor niets dat de MG 4 in een dubbeltest van onze Autovisie-collega’s de DS 3 E-Tense met de grond gelijk maakte. “Met een ruim interieur, royale standaarduitrusting, uitstekende laadprestaties, zeven jaar garantie, bijna 400 kilometer echte range en een relatief lage prijs is hij niet te evenaren. En het is nog een leuk rijdende, op afroep uitdagend sturende achterwielaandrijver ook. Hierop heeft de DS geen antwoord”, oordeelt Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst.

MG 4 als occasion

De vraag is of je op de tweedehandsmarkt een nog betere deal kunt scoren. De MG 4 is pas sinds vorig jaar op de markt, dus een erg uitgebreid aanbod is er nog niet. Op verkoopsite Gaspedaal.nl staan op moment van schrijven vijftien MG 4’s te koop.

Nederlands elektrische auto-alternatief te koop voor habbekrats

De goedkoopste kost 26.750 euro en heeft iets meer dan 6.000 kilometer gereden. Deze komt echter met het kleinere 51 kWh-accupakket en zonder warmtepomp. De meest voordelige Luxury-uitvoering heeft 24.000 kilometer op de klok en staat te koop voor net geen 34.000 euro. Je komt dan nog wel in aanmerking voor een subsidie van 2.000 euro. Hmm, voor dat kleine verschil kun je wellicht beter een nieuwe kopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.