Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 21 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix zakt diep op beurs na slecht kwartaal en abonnement-gate

Netflix is hard gezakt op de beurs. Gisteren al, maar vandaag zet de daling door. De koersval volgt na een slecht kwartaal, waarin de streamingdienst de abonnementen heeft aangepast en accountdelers aangepakt.

Al langer heeft Netflix te maken met dalende inkomsten en een exodus van abonnees. Een nieuwe strategie moet op lange termijn voor extra ademruimte zorgen, maar op korte termijn krijgt het bedrijf nu het deksel op de neus. Al is dat natuurlijk niet een-op-een toe te schrijven aan de abonnement-gate.

Netflix onderuit op beurs

Niet alleen Netflix, maar ook Tesla ging vrijdag opnieuw omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant en de streamingdienst kregen een dag eerder al rake klappen na tegenvallende kwartaalberichten van beide bedrijven. Het aandeel Tesla leverde vrijdag in de vroege handel 0,2 procent in, na de koersval van bij 10 procent op donderdag. Netflix, dat een dag eerder ruim 8 procent verloor, ging dik 1 procent verder omlaag.

De Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq veerde wel op na de forse verliesbeurt een dag eerder. De techindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 14.103 punten. Donderdag leed de Nasdaq met een min van 2,1 procent het grootste dagverlies sinds februari 2021 door de zware koersverliezen van Tesla en Netflix. Dit jaar is de index echter al met zo’n 34 procent gestegen.

Gedoe met abonnementen en accountdelers

Na bijna tien jaar moeiteloos je Netflix-account delen met je vrienden, collega’s en familie is het bedrijf vorige maand ook in Nederland begonnen met het aanpakken van dat gedrag. Je kunt je wachtwoord niet meer delen met mensen buiten je huishouden, en dat zorgt voor grote frustratie onder gebruikers en blijkbaar ook onder aandeelhouders. Het is immers de duurste streamingdienst van de grote vier.

Hoe dan ook doet de streamingdienst er ook wat aan om de pijn van voormalig accountdelers te verzachten. Lees hier hoe je de oude profielen meeneemt als houder van een abonnement.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.