Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

HBO Max pikt oorlogsfilm met perfecte score van Netflix

Goed nieuws voor liefhebbers van de betere oorlogsfilm. Op HBO Max vind je vanaf nu namelijk The Auschwitz Report, een indrukwekkend en bovendien waargebeurd verhaal over twee joden die uit Auschwitz weten te ontsnappen.

De pandemie had ook grote gevolgen voor de filmindustrie. Sets werden gesloten, films gecanceld en releases gedumpt op streamingdiensten. Tot de grote woede van regisseurs als Christopher Nolan, die vanwege dergelijke praktijken zelfs van studio wisselde.

The Auschwitz Report

Één van die films die een bioscooplancering verdiende maar online werd gedumpt, is The Auschwitz Report. Een Slowaakse oorlogsfilm. De dramafilm van filmmaker Peter Bebjak vertelt het verhaal van Alfréd Wetzler en Rudolf Vrba, twee joden die in 1942 gedeporteerd werden naar concentratiekampcomplex Auschwitz.

Na twee jaar krijgen ze het na vele plannen en de hulp van medegevangenen voor elkaar om te ontsnappen. Dat is al bijzonder, maar het waargebeurde verhaal van de twee gevangenen is unieker dan dat: Wetzler en Vrba hebben namelijk een rapport over de genocide van de nazi’s bij zich. Het sluitende bewijs waarvan ze hopen dat het tot een gericht bombardement en actie van de geallieerden zal leiden, en tevens het report uit de titel van de oorlogsfilm.

Perfecte score op Rotten Tomatoes

Maar goed, dat is slechts de basis, de synopsis. De kracht van The Auschwitz Report zit ‘m in hoe het leven in het concentratiekamp in beeld wordt gebracht, voor zover je het een leven kunt noemen. Het acteerwerk. Het levert een meeslepende film op die je niet snel zal vergeten, al helemaal niet als liefhebber van het genre.

Dat hoef je niet enkel van ons aan te nemen. Op Rotten Tomatoes scoort de oorlogsfilm ook na negentien recensies van critici nog steeds de perfecte score: 100 procent.

Oorlogsfilm staat nu op HBO Max

In Nederland kon je de Slowaakse oorlogsfilm even op Netflix checken, begin vorig jaar. Heb je ‘m toen gemist? Dan hebben we goed nieuws, want in de licentiedans der films heeft HBO Max zojuist The Auschwitz Report toegevoegd aan zijn aanbod.

Oftewel, streamen die hap! Heb je geen HBO Max en heb je toch trek in een waargebeurd oorlogsverhaal? Dan kun je ook geheel gratis terecht bij NPO Start. Op de streamingdienst van de NPO vind je namelijk De Stamhouder, een veelbelovende oorlogsserie waarover we je in dit artikel meer vertellen. Of check Air Force the Movie op Netflix.

Beter dan Netflix: de top 10 beste oorlogsfilms op Pathé Thuis

The Auschwitz Report oorlogsfilm Netflix HBO MAx
De Japanse poster van The Auschwitz Report (Afbeelding: Beta Cinema)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.