Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Christopher Nolan maakt gehakt van eigen studio en Netflix-killer HBO Max

Als Disney’s beslissing om Mulan op Disney+ uit te brengen al gedurfd leek, dan is het plan van Warner Bros. voor 2021 al helemaal ambitieus. En daar is Tenet-regisseur Christopher Nolan op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

De studio gaat al haar blockbusters die volgend jaar in de bioscoop uitbrengen namelijk direct ook een maand lang aanbieden op Netflix-killer HBO Max. Alle ballen op die streamingdienst dus, iets waar, zo blijkt uit opmerkingen van insiders, lang niet iedereen blij mee is.

Warner Bros. kiest voor HBO Max

Matrix 4, Dune, The Suicide Squad en de lijst gaat nog wel even door: alle grote films kun je volgend jaar dus direct gaan streamen. Waarschijnlijk ook in Nederland, want HBO Max komt ook naar Europa.

De bioscoopindustrie reageerde woedend. Bioscopen hebben het al zwaar, laat staan als de consument niet eens van zijn bank hoeft op te staan om nieuwe blockbusters te kijken. En ook nog eens in 4K Ultra HD en HDR.

Christopher Nolan is er ook allesbehalve blij mee. De Inception-regisseur maakte met zijn meest recente film Tenet juist een statement. Hij bracht de blockbuster ondanks de pandemie uit om bioscopen te steunen.

Christopher Nolan is woedend

Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat een journalist de regisseur zou gaan vragen naar de ambitieuze plannen van Warner Bros. en HBO Max. Nu is het zo ver. Nolan is er op zijn zachtst gezegd niet blij mee:

“Enkele van de grootste filmmakers en belangrijkste filmsterren uit onze branche gingen de avond dat ze dachten dat ze voor de beste filmstudio werkten naar bed en werden wakker om te ontdekken dat ze werkten voor de slechtste streamingdienst. Warner Bros. had een ongelooflijke machine om het werk van filmmakers overal terecht te krijgen, zowel in bioscopen als thuis, en ze ontmantelen het op dit moment. Ze begrijpen niet eens wat ze verliezen. Hun beslissing is economisch niet logisch en zelfs de meest casual Wall Street-investeerder kan het verschil zien tussen disruption en disfunctioneren,”aldus Christopher Nolan tegenover The Hollywood Reporter.

Ouch! De slechtste streamingdienst is een pittig statement. Vergeet niet dat Warner Bros. nota bene de studio is die de afgelopen decennia keer op keer weer hielp met het realiseren van Nolan’s peperdure filmplannen.

Damage control

Dat de regisseur zich zo fel tegen de studio keert zegt dus wel wat. Het siert de filmmaker dat hij zo gepassioneerd is dat hij er geen doekjes om windt, maar voor Warner Bros. zal het even slikken zijn.

Overigens is die studio al volledig bezig met damage control naar verluidt hebben Wonder Woman 1984-regisseur Patty Jenkins en Gal Gadot elk 10 miljoen dollar gekregen om de HBO Max-strategie te prijzen. Das makkelijk geld verdienen!

In een ander interview met Entertainment Tonight merkte Christopher Nolan ook op dat hij niet tevreden is met het feit dat de studio niet van tevoren overleg heeft gepleegd met de filmmakers en ander creatief talent dat bij deze films betrokken is over deze drastische veranderingen. De eerste rechtszaken staan al op de agenda.

De lange termijn

Ja, de films staan slechts een maand op HBO Max, maar Nolan vreest (waarschijnlijk terecht) dat deze strategie een permanent effect gaat hebben op hoe films worden uitgebracht. Ook na de huidige pandemie:

“Op de lange termijn denk ik dat alle studio’s weten dat de bioscoopervaring terug zal komen en op de lange termijn een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem zal zijn. Wat nu in onze branche gebeurt, is dat de pandemie vaak als excuus wordt gebruikt om op de korte termijn te profiteren. Dat is echt jammer,” aldus Nolan.

“Het is niet de manier om zaken te doen en het is ook niet het beste voor de gezondheid van onze branche. Maar als de bioscopen terug zijn en mensen weer naar de film gaan, als het vaccin is uitgerold en er een gepaste sreactie is van de federale overheid, ben ik erg optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van de industrie. Mensen gaan graag naar de film en ze zullen weer gaan.”

Unieke ervaring

Hopelijk heeft Christopher Nolan gelijk en kunnen bioscopen ook in de toekomst prima blijven bestaan naast streamingdiensten. Want de regisseur heeft afgelopen jaar wel bewezen met Tenet dat je eigen televisie niet aan de bombastische ervaring van een bioscoop kan tippen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

EWTHR

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Christopher Nolan maakt gehakt van eigen studio en Netflix-killer HBO Max
Sluiten