Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 13 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

LEGO als investering: de top 8 meest waardevolle reguliere sets

Je hoort vaak dat LEGO een uitstekende investering is. Maar wat zijn dan de sets die zo enorm veel waard zijn geworden? We zetten de top 8 meest waardevolle retail-sets voor je op een rijtje. Geen obscure, exclusieve modellen, maar sets die jij en ik hadden kunnen kopen in de winkel.

LEGO is niet alleen prachtig speelgoed, maar ook een goede investering. Dat is wat Britse onderzoekers afgelopen jaar concludeerden. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat je het jaarlijkse rendement van LEGO-sets vergelijkbaar is met beeldende kunst, postzegels en wijn. Serious business, dus.

LEGO als investering

Maar ja, dan moet je dus wel je sets in de verpakking laten zitten. Een verpakking die niet beschadigd mag raken. Elk kleine deukje of krasje zorgt voor een flink verminderde waarde op de tweedehandsmarkt. Een gegeven dat compleet tegen het nostalgische instinct van je innerlijke kind ingaat: je wilt bouwen!

Onlangs lieten we je al de meest waardevolle LEGO-sets aller tijden zien. Sets die vele malen over de kop zijn gegaan en duizenden euro’s waard zijn. Maar ja, vaak zijn die astronomische bedragen vooral het resultaat van een zeer beperkt aanbod. De meeste sets in dat lijstje zijn modellen die jij en ik nooit hadden kunnen bemachtigen. Denk aan cadeautjes voor LEGO-personeel, of een Star Wars-minifiguur dat enkel aan journalisten is uitgedeeld tijdens een specifieke beurs.

Waarom investeren in goud? 5 vragen aan specialist Bart Brands

Meest waardevolle retail-sets

Maar wat nou als we al die uitzonderingen achterwege laten. Als we ons puur focussen op officiële, reguliere sets die jij en ik ook hadden kunnen aanschaffen in je lokale speelgoedwinkel of via de online LEGO Store? Het resultaat is de onderstaande top acht van officiële LEGO-sets die sinds hun release het meest in waarde zijn gestegen.

8. LEGO 6086 Black Knight’s Castle

De klassieker waar elk kind in de jaren negentig van droomde: zijn of haar eigen LEGO-kasteel. Het onderkomen van de Black Knights kwam in 1992 uit en bestaat uit 588 steentjes. Toen betaalde je slechts 74,79 euro voor de set, nu levert ie 4396,36 euro op. Gelukkig heeft LEGO onlangs nog een nieuw klassiek kasteel uitgebracht. Scheelt weer in de portemonnee. Al is dat prijskaartje uit 1992 ook een pijnlijke reminder hoeveel goedkoper de plastic steentjes ooit waren.

Originele prijs: 74,79 euro

Waarde: 4 395,36 euro

Waardestijging: 5776.8 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

7. LEGO 6923 M-Tron Particle Ioniser

We blijven in de jaren negentig hangen met dit toffe ruimteschip, dat in 1990 voor omgerekend 21,11 euro in de schappen lag. Nu levert de doos met slechts 203 steentjes maar liefst 4395,60 euro op. Niet verkeerd! De kans is groot dat de doos van de M-Tron Particle Ioniser je een déjà vu bezorgt, want toevallig krijg je deze maand in de LEGO Store bij aanschaf van nieuwe sets een ruimteschip cadeau dat qua doos mede op deze klassieker gebaseerd is.

Originele prijs: 21,11 euro

Waarde: 4 395,60 euro

Waardestijging: 20721.2 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

6. LEGO 1308 Fire Station

De kans dat je deze set nog op zolder hebt liggen, is nihil. Deze voorloper van de brandweerkazernes die LEGO regelmatig uitbrengt is ondanks zijn eenvoud maar liefst 4536,80 euro waard. Dat komt mede door het verschijningsjaar: de kazerne lag in 1957 in de winkels. Tof detail: er bestaat ook een Nederlandse variant, met ‘brandweer’ op het bord in plaats van ‘fire station‘.

Originele prijs:  3,96 euro

Waarde: 4 536,80 euro

Waardestijging: 114465.8 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

5. LEGO 926 Command Center

Ook deze klassieker kreeg later nog vele modernere opvolgers. Het ruimtethema blijft één van de meest populaire LEGO-lijnen, wat ervoor zorgt dat dit ruimtestation uit 1979 nu 22000 procent meer waard is. Geen slechte investering. Toch maar eens die tijdreismachine uit gaan vinden…

Originele prijs: 21,99 euro

Waarde: 4 819,15 euro

Waardestijging: 21814.0 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

4. LEGO 6075-2 Castle

We hadden het hierboven al over de magie van LEGO-kastelen, maar dit is pas echt dé klassieker. Vooral de Amerikaanse versie van dit gele kunstwerkje is zeer zeldzaam. Sterker nog, experts verwachten dat de waarde van het 80’s kasteel nog veel meer waard is dan 5069,74 euro, maar het is ondertussen jaren geleden dat er een exemplaar in doos is opgedoken.

Originele prijs: 42,24 euro

Waarde:  5 069,74 euro

Waardestijging: 11902.2 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

3. LEGO 7750 Trains Steam Engine with Tender

Voor alle moderne gemotoriseerde treinen die je nu in je lokale Intertoys vindt, bracht LEGO deze stoomlocomotief uit. In 1980, om precies te zijn. De solide eenvoud levert een charme op die veel moderne sets simpelweg niet kunnen evenaren. Toch is de bolide al voorzien van een motor.

Originele prijs: 55,00 euro

Waarde: 5 213,78 euro

Waardestijging: 9379.6 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

2. LEGO Star Wars 10123 Cloud City

Oké, dit is technisch gezien een retail-set, maar het is een beetje cheaten. Deze set uit 2003 is namelijk wel beschikbaar geweest voor consumenten, maar enkel via Shop@Home. Een soort catalogus die consumenten thuis konden krijgen, om vervolgens op die manier sets te bestellen. Cloud City heeft dus niet in je lokale speelgoedwinkel gelegen. Dankzij tegenvallende verkoopcijfers is de set bovendien nog eens extra zeldzaam, met een astronomische tweedehands waarde als resultaat.

Originele prijs: 87,99 euro

Waarde: 7 756,47 euro

Waardestijging: 8715.1 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO/eBay)

1. LEGO 375-2 Castle

Excuses voor het déjà vu. Het is een beetje een anticlimax, maar dit kasteel heb je inderdaad al voorbij zien komen, maar ook weer niet. Dit is namelijk de variant die in 1978 uitkwam in Europa, Canada, Engeland en Australië. Deze versie van het iconische bouwwerk is dus iets ouder dan zijn Amerikaanse evenknie, en daarmee ook een stuk zeldzamer. Vraag en aanbod doet daarmee de rest: de geschatte waarde van het kasteel is maar liefst 8616,04 euro.

Originele prijs: 43,99 euro

Waarde: 8 616,04 euro

Waardestijging: 19485.8 procent

LEGO investeren meest waardevolle sets uit de winkel
💲 (Afbeelding: LEGO)

BrickEconomy

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.