Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Hebbedingen 23 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Flippo’s zijn nu ‘veel’ geld waard, check je collectie op deze edities

Gooi je oude Flippo-albums die al dertig jaar op zolder liggen niet zomaar weg. Doe ze ook niet voor een grijpstuiver van de hand op de rommelmarkt van aanstaande Koningsdag. Online leveren ze namelijk best een leuk bedrag op.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Zo kunnen vrij gewone hebbedingen van vroeger (zoals Pokémon-kaarten, Lego en Donald Ducks) anno 2024 veel geld waard zijn. In dit artikel onderzoekt Manners of dit ook het geval is voor je oude Flippo-albums.

De 90’s-rage waarop niemand was voorbereid

De Flippo-rage kende zijn oorsprong in het jaar 1995. Vanaf dat moment verloor een groot deel van de bevolking zich in een voor Nederlandse begrippen ongekende verzamelwoede. Deze eindigde twee jaar en evenveel Flippo-albums later, in 1997.

Daarna kwamen er nog spin-offs als Pokémon-flippo’s, Topshots en Jam Caps, maar het succes van het origineel werd nooit meer geëvenaard.

30 jaar later: wat zijn je Flippo’s waard?

Online zien we dat vooral complete sets nog een aardig bedrag op kunnen leveren. Op Catawiki zijn verzamelaars vooral geïnteresseerd in een Flippo-collectie die (1) compleet is en (2) in goede staat verkeert. Zo werd er recentelijk nog door negentien geïnteresseerden geboden op een set van twee complete Flippo-albums, die uiteindelijk voor 64 euro werd verkocht. Op eBay wordt voor de Tazos-editie zelfs 73 euro gevraagd.

flippo verzameling waarde zeldzaam
Een complete Flippo-verzameling is anno 2024 zo’n 64 euro waard. (Afbeelding: Catawiki)

Wie zijn Flippo’s verkoopt, zal niet de zilvervloot binnenhalen, maar voor iets wat je twintig jaar geleden gratis uit een zak Smiths hebt gehaald, is het toch een net bedrag en behoorlijk rendement. 

Zeldzame Flippo’s

Heb je geen compleet Flippo-album, dan is je collectie meteen minder waard. Als er een paar Flippo’s missen, dan kun je nog wel een paar tientjes vangen. Met meer ontbrekende exemplaren duik je al snel onder de 10 euro. Een betere kans maak je als je zoekt of er zeldzame Flippo’s in je collectie zitten.

Misdrukken en Jokers extra veel geld waard

Niet heel zeldzaam maar toch een aardige knaak waard, zijn de Jokers. Op Marktplaats zien we biedingen die rond de 8 euro per stuk liggen. Een setje Jokers kan je dus ook een acceptabele geldsom opleveren.

flippo zeldzaam
(Afbeelding: Marktplaats)

Daarnaast zijn er nog de misdrukken, oftewel Flippo’s waarbij er een drukfout is gemaakt. Deze zijn uiteraard zeer zeldzaam, al vindt niet iedere verzamelaar ze hierdoor ook meteen veel geld waard. Misdrukken worden op het moment van schrijven voor een bedrag van rond de 15 euro per stuk aangeboden op Marktplaats. Deze advertenties krijgen enkele tientallen views en ook een paar hartjes, maar onzeker is of ze hun vraagprijs opleveren. De frase ‘wat de gek ervoor geeft’ lijkt van toepassing op zeldzame Flippo’s met misdrukken.

flippo kerst waarde
(Afbeelding: Flippos)

Tot slot zijn er tien Kerstflippo’s uit 1996 die alleen zijn uitgegeven aan de medewerkers van Smiths. Manners heeft zich laten vertellen dat deze voor achterlijke bedragen verkocht worden, maar op het moment van schrijven zien we hier op de veilingsites geen bewijs voor. Heb je deze zeer zeldzame Flippo’s in bezit? Zet ze dan op Catawiki en kijk hoeveel er voor geboden wordt. En als je wil: stuur ons even een mailtje, dan kijken we graag mee!

De waarde van oude Donald Ducks

Geen Flippo’s op zolder, maar wel oude Donald Ducks? Ook dan zit je wellicht op een bescheiden goudmijntje. Sommige strips zijn online honderden euro’s waard.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.