Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Hebbedingen 7 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Van dit kaartspel zijn kaarten nu miljoenen waard, check je zolder

Magic: the Gathering zou je kunnen zien als de moeder aller Trading Card Games, oftewel ruilkaartspelen. Deze week verwisselde één kaart voor een duizelingwekkende 3 miljoen dollar van eigenaar. Een nieuw record.

We wisten al dat sommige verzamelaars bereid waren om diep in de buidel te tasten voor zeldzame Pokémon-kaarten. De afgelopen weken ontdekten we dat dit ook gold voor andere verzamelobjecten, zoals euromunten, flippo’s en Donald Ducks. De bedragen die hiervoor over tafel vlogen, vallen echter in het niet bij de deals die in de wereld van Magic: the Gathering worden gesloten. Deze week bereikte men alwéér een record. 

‘Black Lotus’ uit Magic: The Gathering van 3 miljoen dollar

Magic: The Gathering is een ruilkaartspel waarin twee spelers het als tovenaars tegen elkaar opnemen met hun eigen samengestelde deck. Met basiselementen als mana, levenspunten en fantasiewezens kun je het vergelijken met afgeleide spellen als Pokémon en Yu-Gi-Oh!, al kunnen zij qua complexiteit niet tippen aan Magic: The Gathering. 

Deze week werd een zeer zeldzame kaart uit het spel verkocht voor een duizelingwekkende drie miljoen dollar. Het gaat om de kaart ‘Black Lotus’.

Van de ‘Black Lotus’-kaart zijn in de jaren 90 zo’n 20.000 exemplaren gedrukt, verdeeld over drie uitgaves. Tot de eerste uitgave (de Alpha-set) behoren 1.100 zwarte lotussen. Deze ‘Alpha Black Lotus’ is het meest waard van alle Magic: The Gathering-kaarten. Tot nu toe verwisselde hij echter maximaal voor tonnen van eigenaar.

Dat deze specifieke kaart 3 miljoen waard is, komt door de staat van de kaart. Middels het CGC-systeem kreeg deze ‘black lotus’ een perfecte score van tien uit de tien toebedeeld. Dit betekent dat de kaart perfect gecentreerd is en er met het blote oog geen onvolkomenheden kunnen worden geconstateerd.

Power Nine: (te) waardevolle kaarten

De ‘Black Lotus’ behoort tot een reeks superkrachtige kaarten uit Magic: The Gathering, die de Power Nine heten. Deze kaarten werden in 1993 gedrukt, maar na enige beraad beslisten de makers dat de Power Nine te krachtig waren. Ze werden uit het spel gehaald. Dit maakt ze uiteraard extra zeldzaam, maar in zekere zin ook nutteloos. Bij verreweg de meeste Magic: the Gathering-wedstrijden is het namelijk verboden om Power Nine-kaarten te gebruiken.

magic the gathering kaart zeldzaam (2)
Bij de meeste Magic-toernooien zijn Power Nine-kaarten niet welkom (Afbeelding: ANP)

Naast de ‘Black Lotus’ bestaat de Power Nine uit de kaarten ‘Ancestral Recall’, ‘Time Walk’, ‘Mox Pearl’, ‘Mox Sapphire’, ‘Mox Jet’, ‘Mox Ruby’, ‘Mox Emerald’, and ‘Timetwister’.

Crossover met Lord of the Rings

Het is anno 2024 helaas onmogelijk om uit een willekeurig pakje Magic: The Gathering een zwarte lotus te halen. Er bestaan wel nog ongeopende pakjes, maar deze zijn met een speciale lamp doorgelicht waardoor men zeker weet dat er geen Power Nine-kaart in zit.

Wél bestaan er kaarten uit meer recente edities van Magic: The Gathering die eveneens veel geld waard zijn. Vorig jaar trok rapper Post Malone bijvoorbeeld zijn portefeuille voor ‘The One Ring’, een kaart uit het crossover-spel met Lord of the Rings. 

Het gaat hier om een unieke variant van ‘The One Ring’, maar een normale versie van het spel kun je in principe uit elk pakje uit een gamewinkel vissen. Deze zijn daardoor helaas wel een stuk minder waard. Een euro of tachtig kun je er echter wel voor vangen. Nog steeds best veel voor een kaartje. 

Naast een crossover met Lord of the Rings, werden er ook al kaartspellen in de stijl van The Walking Dead, Stranger Things, Street Fighter, Dungeons and Dragons, Transformers en Warhammer uitgebracht. 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.