Tessa Ham
Tessa Ham Investeren & Beleggen 31 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Pokémon-kaarten als investering: heb jij voor tonnen op zolder liggen?

Door de stijgende waarde van Pokémon-kaarten zijn de verzamelobjecten inmiddels een serieus alternatief voor beleggen in aandelen of crypto. Waar komt deze populariteit vandaan? Ligt er bij jou op zolder misschien een fortuin? En hoe weet je of je een goede investering doet?

Pokémon bestaat in 2022 alweer 26 jaar. Als je de duizelingwekkende bedragen hoort waarmee Pokémon-kaarten momenteel worden verkocht, blijkt de tekenserie nog immens populair te zijn. De vraag die waarschijnlijk bij je opkomt is: is het verstandig om ook in Pokémon-kaarten te investeren?

In dit artikel duiken we daarom in de populariteit van de kaarten, waar je waardevolle exemplaren aan kunt herkennen en op welke manieren je kunt investeren in Pokémon-kaarten.

Pokémon-kaarten populairder dan ooit

De serie Pokémon mag voor ons dan nostalgie zijn, de kaarten zijn populairder dan ooit. Waar er vijf jaar geleden nog zo’n 10 miljoen verzamelaars op de wereld waren, zijn dat er nu meer dan 65 miljoen. Dat komt onder meer door de lancering en populariteit van Pokémon Go in 2016. Maar zelfs de makers van de kaarten waren verbaasd toen ze gedurende 2020 ineens weer zo populair werden. Uit cijfers van Ebay blijkt dat er in dat jaar 574 (!) procent meer Pokémon-kaarten werden verkocht dan in 2019. En vorig jaar zijn dat er nóg meer geworden.

pokémon-kaarten, investeren, zolder, waarde
Een kijkje in je oude collectie kan geen kwaad (Afbeelding: Unsplash)

Door corona hadden mensen meer tijd om zich in de kaarten te verdiepen. En vanwege de crisis waren meer mensen op zoek naar een manier om extra geld te verdienen. Er wordt geschat dat ongeveer de helft van de verzamelaars de Pokémon-kaarten als investering koopt. De kaarten stijgen namelijk in waarde. Veel verzamelaars kopen de kaarten met het idee om ze zo’n twee jaar later weer te verkopen.

Miljoenenbusiness

De populariteit van Pokémon-kaarten wordt versterkt door de verhalen van zeldzame exemplaren die voor tonnen over de toonbank gaan. Zo kocht rapper Logic in 2020 een Pokémon-kaart voor maar liefst 220.574 dollar. Dat leek al een bizar bedrag, maar in december vorig jaar werd er zelfs 270.800 dollar geboden op een first-edition holografische Charizard uit 1999.

Historische veiling Pokémon-kaarten breekt duizelingwekkende records

Afgelopen jaar werd er nog een Booster Box geveild voor 408.000 dollar. Dit zijn dozen waarin 36 (ongeopende) pakjes kaarten zitten. Deze zeldzame Booster Box werd in 1999 in beperkte oplage uitgebracht. Door die duizelingwekkende bedragen is het niet gek dat mensen zich beginnen af te vragen of het verzamelen van Pokémon-kaarten niet ook iets voor hen is.

Is jouw verzameling op zolder nog iets waard?

Voordat je naar de zolder van je moeder rent en je Pokémon-kaarten enthousiast afstoft, moeten we je even uit de droom helpen dat jouw oude kaarten nog iets waard zijn. Om veel waard te zijn, moet een kaart namelijk meer dan alleen zeldzaam (zoals een eerste editie) zijn.

De kaart moet ook in goede conditie verkeren. Dat betekent: de hoeken moeten scherp zijn, de kaart mag geen vouwen of vlekken hebben en de originele glans moet nog helemaal intact zijn. Je kunt je kaart laten onderzoeken door de Amerikaanse PSA (Professional Sports Authenticator) om de waarde te laten bepalen. Als je niet aan de hoge eisen voldoet, zal de kaart meteen enorm in waarde afnemen. Aangezien jij je oude Pokémon-kaarten waarschijnlijk niet netjes hebt bewaard, is de kans klein dat ze nog iets waard zijn.

Pokémon-kaarten als investering

De prijzen van sommige zeldzame exemplaren stijgen nog harder dan veel cryptomunten, dus zelfs als de exemplaren op je zolder niets waard zijn, kan het lucratief zijn om te gaan investeren. Je kunt dit op drie manieren doen:

  • Door het kopen van kaarten bij speelgoedwinkels en hopen dat er in jouw booster box een waardevol exemplaar zit.
  • Door op Marktplaats en andere online marktplaatsen op zoek te gaan naar zeldzame exemplaren, die te kopen en ervan uitgaan dat de prijs alleen nog maar op zal lopen.
  • Hele verzamelingen (in goede conditie!) op online marktplaatsen kopen. Eén waardevolle kaart kan al voor winst zorgen.

Door de populariteit van Pokémon-kaarten worden er tegenwoordig ook veel nepkaarten verkocht, dus doe goed je research voordat je echt gaat investeren.

Wat zijn waardevolle Pokémon-kaarten?

Vergis je niet: het grootste gedeelte van de Pokémon-kaarten is niet per se veel waard. Hoe herken je dan een zeldzaam en waardevol exemplaar?

De generatie

Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, zijn Pokémon-kaarten uit de eerste generatie het meeste waard. Eén kaart uit deze generatie kan soms wel duizenden euro’s waard zijn. Op PokemonKaartenVerkopen.nl lezen we dat de volgende series veel waard zijn:

  • Base Set
  • Base Set 2
  • Fossil
  • Jungle
  • Team Rocket

Shadowless kaarten

Ironisch genoeg behoren Pokémon-kaarten met drukfouten ook tot de meest waardevolle investeringen die je kunt doen. Vooral kaarten die Shadowless zijn, zijn veel waard. Hierbij mist de schaduw aan de rechterkant van de Pokémon. Omdat de drukfout snel werd verholpen, zijn er niet veel van dit soort kaarten in omloop. Dat is precies waarom ze zo waardevol zijn.

Eerste editie

Staat er op je Pokémon-kaart een stempeltje met de tekst ‘First Edition’? Dan heb je bingo. De kaart was dan onderdeel van de eerste druk van dat type kaart.

Holo’s

Glimmende kaarten, ook wel Holo’s genoemd, zijn zeldzamer dan niet-glimmende kaarten en daardoor ook meer waard. Welke Pokémon op de kaart afgebeeld staat, speelt op dat moment een grote rol in hoeveel de kaart precies waard is.

Geïnteresseerd geworden? Want.nl deelde de 10 meest zeldzame en waardevolle kaarten ter wereld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.