Noah Korevaar
Noah Korevaar Human Interest 20 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Historische veiling Pokémon-kaarten breekt duizelingwekkende records

Pokémon is groter dan ooit. Althans, als je naar de bedragen kijkt die voor Pokémon-kaarten worden betaald. Rapper Logic betaalde vorig jaar maar liefst 220.574 dollar voor één kaartje. De nostalgiebom die de eerste editie Charizard heet. De droom van elke schoolplein-fanatiekeling anno rond de milleniumwisseling.

Die generatie lijkt nu Pokémon-kaarten te hebben herontdekt. Van streamers en TikTokers tot YouTubers: men is massaal oude pakjes kaarten aan het openen. Het werkt verslavend, want wie weet trekken ze wel net die ene kaart die tonnen waard is.

Legendarische veiling Pokémon-kaarten

Analisten noemen het een bubbel, maar voorlopig blijft de hype nog duizelingwekkende records opleveren. Afgelopen december werd er nog 270.800 dollar betaald voor een uiterst zeldzame 1st edition holografische Charizard uit 1999 betaald.

Dat is echter kinderspel vergeleken met de veiling die afgelopen week plaats vond. Heritage Auctions verkocht zestien lots met Pokémon-spullen voor maar liefst 1.3 miljoen dollar. Het kroonjuweel was een Pokémon First Edition Base Set Sealed Booster Box (Wizards of the Coast, 1999). Daar werd 408.000 dollar voor neergelegd.

Historische veiling Pokémon-kaarten breekt duizelingwekkende records
De booster box (Bron: Heritage Auctions)

Nieuw record

Daarmee is opnieuw een wereldwijd record verbroken. De vorige recordhouder kocht ook zijn booster box bij Heritage Auctions, afgelopen november. Toen werd er 360.000 dollar voor betaald.

Maar goed, dan heb je als verzamelaar ook wat. De booster box kan 102  verschillende Pokémon-kaarten bevatten, waaronder de felbegeerde Charizard. De First Edition Base Booster Box is in een zeer beperkte oplage uitgebracht en daarmee uiterst zeldzaam. Laat staan nog netjes in het plastic. De doos bevat in totaal 36 pakjes kaarten, elk met elf kaarten.

De snelle rekenaar heeft al uitgerekend dat je dus 396 Pokémon-kaarten krijgt. Waarschijnlijk stuk voor stuk nog in mint-conditie, de perfecte staat, en daarmee ook zeer waardevol. De kans is dus groot dat de winnaar van de veiling zijn bedrag terug kan verdienen door de pakjes uit te pakken.

De kans dat de anonieme winnaar dat gaat doen is echter klein: als de hype op dit tempo door blijft gaan dan kan hij of zij de complete booster box met flinke winst doorverkopen.

De kaart waarmee het allemaal begon

Ook leuk om te noemen: tijdens dezelfde veiling is ook een Pokémon Blastoise #009/165R Commissioned Presentation Galaxy Star Hologram (Wizards of the Coast, 1998) geveild, voor 360.000 dollar. Die naam mag je snel weer vergeten, maar het collector’s item is een bijzonder stukje geschiedenis.

Het is namelijk één van de slechts twee kaarten die gebruikt werden om Nintendo toestemming te vragen om de Japanse kaarten ook in het Engels uit te brengen. Oftewel, de winnaar van die specifieke veiling heeft nu de Pokémon-kaart in handen waarmee het allemaal begon. Prachtig.

Historische veiling Pokémon-kaarten breekt duizelingwekkende records
De kaart waarmee het allemaal begon (Bron: Heritage Auctions)

Heritage AuctionsHeritage Auctions

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.