Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Hebbedingen 17 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze Donald Ducks zijn 460 euro waard en wellicht liggen ze bij jou op zolder

Gooi die doos vol oude Donald Ducks nog niet weg als je dit voorjaar de zolder opruimt. Er zouden zomaar zeldzame edities tussen kunnen zitten die veel geld waard zijn. Al is die kans groter als je eens rondstruint op de zolder van opa en oma.

Als we konden tijdreizen, gingen we naar 2023 om op het gunstigste moment Bitcoin te kopen en naar 2015 om grof in te zetten op winst van Leicester City in de Premier League. En als we dan toch bezig waren, gingen we ook nog even naar 1952 om een stapeltje Donald Ducks in te slaan. Deze investering blijkt anno 2024 namelijk een rendement van 5111% op te leveren.

Donald Duck-strips uit 1952 nu 5111% meer waard

In 1952 lag de allereerste Donald Duck voor 0,20 gulden in de supermarkt, oftewel 0,09 euro. Als de makers hadden geweten welke status dit blaadje enige decennia later zou verwerven, hadden ze er nog een paar honderd extra gedrukt en als erfenis voor de kleinkinderen op zolder bewaard.

De allereerste Donald Duck werd in 2011 van alle documenten uit het archief van de Koninklijke Bibliotheek verkozen tot ‘topstuk met de grootste historische X-factor’. Hiermee versloeg de olijke eend de Grondwet uit 1848 en Het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581.

donald duck strips investering zeldzaam
(Afbeelding: Disney)

Bij deze status hoort een prijskaartje. Op veilingsite Catawiki werd onlangs een eerste editie van de Donald Duck uit 1952 voor 460 euro verkocht. Ook andere edities uit die jaargang worden voor honderden euro’s geveild. Je zou zeggen dat er op zolders van heel wat opa’s en oma’s in Nederland nog dozenvol lang vergeten strips moeten liggen. Toch maar weer eens op bezoek gaan dus!

Juich niet te vroeg als je zo’n eerste editie tevoorschijn tovert. Kijk eerst of het echt een originele editie uit 1952 is. Er zijn door de jaren heen meerdere herdrukken (zogeheten fascimiles) gemaakt, maar deze zijn online hoogstens een paar tientjes waard.

Benieuwd naar de inhoud van de allereerste Donald Duck uit 1952? Op de website van de Koninklijke Bibliotheek kun je hem digitaal doorbladeren.

Ook meer recente Donald Ducks blijken redelijke investering

Niet alleen Donald Ducks uit de allerprilste beginjaren leveren geld op. Ook meer recente edities kunnen achteraf een lucratieve investering blijken te zijn, al gaat het om een bescheiden rendement. Zo zijn sommige Donald Duck-pockets uit 1993 veel geld waard. Let vooral op pockets 11 en 22, respectievelijk Het verhaal zonder eind en Kerstfeest in Duckstad. Op diverse fora voor verzamelaars lezen we dat deze extra zeldzaam zijn. De waarde ervan fluctueert door de jaren heen, maar op dit moment staan dergelijke pockets voor 25 euro online.

Tot slot zijn alle strips waarmee iets bijzonders aan de hand is veel geld waard. Denk aan een misdruk, een los (en intact) reclameblad dat erin zit of een editie die om een andere reden zeldzaam is (zoals dit reclamenummer uit 1966 dat voor 250 euro op Catawiki werd verkocht).

Twijfel je? Check Catawiki

Op de veilingwebsite Catawiki zoeken veel verzamelaars naar zeldzame edities van stripbladen of andere verzamelobjecten. Zet de Duckies waarover je twijfelt online en laat ze tegen elkaar opbieden.

Geen stripfanaat, maar wel twee euromunten in je portemonnee? Ook die kunnen tot wel 4595 euro waard zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.