Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 4 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin ruikt record: zo rijk ben je als je vorig jaar 5.000 euro inkocht

Hadden we vorig jaar, middenin de dip, maar Bitcoin ingeslagen. De koers is knallende en gaat hard richting een record.

Maar hoeveel rijker waren geworden als we precies vorig jaar voor, pak hem beet, voor 5.000 euro hadden ingekocht? Komen we op terug, maar eerst even wat duiding.

Bitcoin kietelt record

De bitcoin heeft zijn opmars maandag voortgezet. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot eerder op de dag al door de 64.000 dollar heen en steeg kort daarna door tot boven de 65.000 dollar. De bitcoin koerst daarmee gestaag af op het recordniveau van 69.000 dollar, dat in november 2021 werd bereikt.

De cryptomunt noteerde rond 11.15 uur bijna 4 procent hoger op zo’n 65.150 dollar. De bitcoin begon het jaar rond de 43.000 dollar en is dit jaar al zo’n 50 procent in waarde gestegen. De stijging van de prijs wordt gedreven door de aanhoudende sterke vraag onder beleggers naar Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen.

De zogeheten bitcoin-ETF’s werden in januari gelanceerd, na toestemming van de Amerikaanse toezichthouder SEC. Door die fondsen is de cryptomunt toegankelijker geworden voor een grotere groep beleggers, wat de vraag en daarmee ook de koers van de digitale munt aanjaagt. Ook zouden grote institutionele beleggers meer investeren in de digitale munt. Beleggers hoeven nu niet meer direct bitcoin te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee. In plaats daarvan krijgen ze de mogelijkheid om indirect te investeren in bitcoin via de beursgenoteerde fondsen.

De koersbewegingen van de bitcoin, die meer dan tien jaar geleden werd geïntroduceerd, zijn vaak erg grillig. Ook wordt de cryptomarkt geregeld opgeschrikt door onrust en schandalen, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. In dat jaar kelderde de bitcoin met 65 procent in waarde en aan het begin van 2023 was de cryptomunt nog maar 16.600 dollar waard. De hoop dat met de komst van bitcoin-ETF’s het imago van de cryptomunt zou verbeteren, zorgde in 2023 echter voor een opmars van 160 procent.

Wat als je vorig jaar voor 5.000 euro had gekocht?

Echte investeerders kopen in tijdens een dip, waarin de bekendste digitale munt exact een jaar geleden verloren om zich heen keek. Op 4 maart 2023 was de waarde van 1 token 20.974,64 euro. Op 4 maart 2024 is de waarde van één bitcoin 59.988,15 euro. Dat is in één jaar tijd een procentuele stijging van 186,01 procent.

Heb je in de dip in een moedige bui voor 5.000 euro ingekocht, dan ben je nu niet in één klap rijk. Wel heb je dan een behoorlijke klapper gemaakt. Die 5.000 euro is nu namelijk 14.300 euro geworden. Tijd om de boel te verkopen? Nou, daarin geven we geen advies. Weet wel dat er een halving aankomt in april, waarna de koers doorgaans omhoog schiet. Bekijk hier de live koers.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.