Alrik de Jong
Alrik de Jong Banen & Salaris 4 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris krijg je als onderwijs­assistent na een mbo-opleiding

Wil je maatschappelijk betrokken zijn en het onderwijs een handje helpen, maar zie je het niet zitten om voor de klas te staan? Weet dat een goede onderwijsassistent even belangrijk is als een goede leraar. We zoeken vast voor je uit wat voor salaris je kunt verdienen, nadat je een mbo-opleiding hebt afgerond.

Er zijn nog altijd grote tekorten in het onderwijs, al zijn die selectief. In het voortgezet onderwijs zijn er vooral leraren wiskunde, natuurkunde, Duits, Frans, scheikunde en klassieke talen nodig. In het basisonderwijs is dat onderscheid er niet en heb je sowieso een grote baangarantie. Als onderwijsassistent kun je in beide werelden terecht, en zelfs ook nog in het beroepenonderwijs.

Wat doe je als onderwijsassistent?

Voordat je over salaris gaat onderhandelen, is het misschien een idee om eerst even te lezen wat een functie als onderwijsassistent inhoudt. Welnu, in deze professie ben je verantwoordelijk het begeleiden van leerlingen bij individuele taken, surveilleren tijdens pauzes of toetsen en het opruimen en inrichten van de klas.

Zoveel salaris verdien je als leraar op de middelbare school

Een leuke en sociale functie, waarbij je vaak dichter bij de leerlingen staat dan de docenten zelf. Maatschappelijk relevant en je hebt er alleen een mbo-opleiding voor nodig.

Mbo-opleiding niveau 3 of 4

Ja ja, we komen uiteindelijk bij het salaris, maar eerst even de weg ernaartoe. Want hoe word je onderwijsassistent of klassenassistent? Er zijn kort gezegd twee mbo-opleidingen:

  • onderwijsassistent als onderdeel van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (niveau 3)
  • opleiding ‘onderwijsassistent’ (niveau 4)

Deze opleidingen zijn ook geschikt als je klassenassistent wil worden. Je kunt de betreffende mbo-opleiding volgen bij een Regionaal Opleidingscentrum (ROC). Je krijgt beroepsgerichte vakken, zoals pedagogische begeleiding, begeleiding van onderwijsprocessen en didactische ondersteuning.

Leren en werken

Mocht je willen instromen voor een carrièreswitch naar leraar, weet dan dat je ook leren en werken kunt combineren. Je werkt dan als onderwijsassistent in een school en volgt tegelijkertijd de zogeheten duale opleiding tot leraar basisonderwijs.

Wat is het salaris van een onderwijsassistent?

Het takenpakket van een onderwijsassistent verschilt per school of type onderwijs en het salaris is dan ook niet overal gelijk. Meestal heb je als onderwijsassistent vooral organisatorische en begeleidende taken. Zo organiseer je excursies en begeleid je groepjes leerlingen.

Het salaris als basisschoolleraar na overstap naar het onderwijs

In het algemeen valt er wel wat over het salaris te zeggen. Als starter begin je meestal in schaal 4 en kun je volgens Jobbird een salaris verwachten van 2.350 euro bruto per maand op basis van een fulltime contract. Groei je door naar schaal 5 of 6, dan loopt het salaris als onderwijsassistent als snel op naar 2.800 euro. Volgens de data van Werkzoeken is het gemiddelde inkomen binnen dit vak 2.610 euro, oplopend tot 3.005 euro per maand.

Per uur betaald

In de praktijk krijg je als onderwijsassistent ook vaak een salaris per uur. Zo zien we in verschillende vacatures een indicatief salaris van 14,44 euro tot 19,58 euro per uur. Dat is een stuk hoger dan het minimumloon in 2024.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.