Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 23 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Het riante salaris als ‘vogelspotter’, met vacatures zonder diploma

Vogels spotten is voor veel mensen ontspanning, maar je kunt er ook je werk van maken. Vrij makkelijk zelfs en met een erg lekker salaris. Ja, dat verraste ons ook.

Met een verrekijker ter hand de wijde wereld in, op zoek naar vogels. Voor velen is het een manier om bij te komen van een zware werkweek op kantoor, maar je kunt er ook je werkweek zélf van maken. Ga je in het weekend gewoon twee dagen lang op een bureaustoel naar een scherm zitten kijken. Van onze recente reeks op Manners over banen en vacatures was schaapsherder tot nu toe onze favoriet, maar dit moeten we bij dezen herzien. Vanaf nu is het ‘ecologisch veldwerker’.

Als ecologische veldwerker ben je betaald vogelspotter

Veel banen als vogelspotters zijn op vrijwillige basis, aangezien er enorm veel fanatieke vogelaars in ons land wonen. Toch zijn er ook betaalde banen in te vinden. Zoek maar eens op de vacaturesites naar ‘ecologisch veldwerker’. Hiervoor worden momenteel door het hele land mensen gezocht.

gierzwaluw ecologoisch veldwerker vacature salaris
Als ecologisch veldwerker ga je onder andere de broedplaatsen van gierzwaluwen in kaart brengen. (Afbeelding: Wikimedia)

Zo zoekt Gaia Ecologie in hun vacature naar iemand die veldonderzoek naar diverse vogelsoorten wil doen. Hiervoor word je kort na zonsopkomst in een busje opgehaald, om in een bepaalde wijk in Nederland naar nestelende mussen in de dakgoten te speuren. Je kunt ook juist laat in de avond werken. Dan ga je enkele uren voor zonsondergang het veld in om de gierzwaluwen naar hun nesten te zien vliegen. Of je zoekt met een batdetector naar vleermuizen. Klinkt vet, als je het aan ons vraagt.

Het salaris als ecologisch veldwerker en de opleidingseisen

Je zou verwachten dat een baan als deze óf een once in a lifetime kans is óf eentje waarvoor je eerst een lange studie moet hebben afgerond. Geen van beiden is het geval. Een snelle zoektocht leert dat er minstens drie werkgevers een baan als ecologisch veldwerker aanbieden. De bovenstaande vacature van Gaia heeft de hoogste opleidingseisen: zij vragen hbo werk- en denkniveau. Aspirant-veldwerkers bij Ecosprong hoeven geen diploma te hebben, maar alleen een auto. Idem dito bij Tempo-team.

Zowel Ecosprong als Gaia bieden een uurloon van minimaal 20 euro bruto per uur, een erg riant salaris voor een baan zonder opleiding als deze. Dit kan oplopen tot 27,50 euro per uur. Bovendien krijg je bij Ecosprong al betaald vanaf het moment dat je in de auto stapt. Tempo-team vermeldt geen salaris.

In alle drie de gevallen gaat het om tijdelijke vacatures, die van de lente tot het einde van de zomer lopen. Snel handelen dus! En aan het eind van de zomer meld je je gewoon aan bij deze andere leuke baan in de buitenlucht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.